Nie ma to jak umiejętność przyznania się do bledu. Hipokryzja do kwadratu drogi panie
argazedon 23 Paź 2007, 20:18 odpowiedz
JosePL - puknij sie w czoło i naucz rozróżniać między 'acordar', 'acordarse' i 'recordar' .
Jose_PL 23 Paź 2007, 21:10 odpowiedz
Rozumiem, że z rozpędu pomieszałem znaczenie słówek, ale co do tego ma pukanie się w czoło?
No ale nic to. Widzę, że masz dziś jakiś "wyjątkowy" dzień, bo i w innych postach fukasz także na innych i strofujesz niczym Alfa i Omega.
Twoja wiedza jest imponująca, podziwiam, ale wiedza to jeszcze nie wszystko... Salu2.
argazedon 23 Paź 2007, 23:50 odpowiedz
No sorry ale to słówka raczej podstawowe i "alfaiomega" to ja nie jestem tylko kiedy czegos nie jestem pewny to sprawdzam albo nie piszę. Dlatego czasem strofuję kogoś gdy "z rozpędu" wprowadza innych w błąd.
argazedon 29 Paź 2007, 19:14 odpowiedz
Nie wiem czy te pełne egzaltacji i "świętego" oburzenia słowa pisza ludzie pozostający zbyt długo poza naszym krajem bo odnosi sie wrażenie pewnej ignorancji znaczeniowej... Tym bardziej dziwi u niektórych mających duża znajomośc hiszpańskiego, który jest o wiele bardziej dosadny (swoja drogą, ciekawe jaka reakcja byłaby gdybym to samo napisał po hiszpańsku...) Polski zwrot : "puknąc się w czoło" nie jest w żadnym sensie obraźliwy, raczej żartobliwy a wykonuje go kazdy zorientowawszy sie w swojej duzej acz niezamierzonej pomyłce.
A odnośnie moich postów to prosze najpierw sprawdzić jak mało razy wytknąłem cokolwiek komuś w bardziej gwałtowny sposób niż tylko sugestią popełnienia błędu. A nigdy nie przekroczyło to ogólnie przyjetych granic.
I radzę wiecej dystansu do siebie a mniej PiSowskiego oburzenia. Kazdy ma prawo być skrytykowany za jakis błąd, tym bardziej mocno im ten błąd jest wiekszy.
argazedon 22 Gru 2007, 21:24 odpowiedz
Cóż, niektórzy nie rozumieją, że zanim człowiek nie pozna wiekszości niuansów i idiomów danego języka to powinien studiowac posty i ewentualnie skromnie tylko pytać bardziej zaawansowanych... Wiec popełniają 'falstarty' zamiast tylko uczyc sie, uczyć sie i jeszcze raz uczyć korzystając z nieocenionego dorobku tego forum.