W jakim wieku zaczęliście uczyć się hiszpańskiego?

Temat przeniesiony do archwium.
I czy można się nauczyć hiszpańskiego rozpoczynając naukę w wieku 18 lat?
Nie masz szans...w tak podeszlym wieku mozesz co najwyzej nauczyc sie podstaw i to tez nie za dobrze...
uważam, że można i to bez problemu. Może nie będzie to aż tak łatwe jak u jeszce młodszych osób ale nowego języka można zacząć się uczyć w każdym wieku.
Każdy wiek jest dobry do nauki języka,ale czym człowiek starszy tym słabsza pamięć.Nie ważne ile ma się lat ważne są chęci:)
Ty poważnie mówisz? tak myślisz?
Ja uważam, że można. Zaczęłam się uczyć jescze później i uważam, że dobrze mi idzie. A poza tym uważam, że nie tak ważny jest wiek, ważniejsza jest metoda. kontakt z językiem 2 razy w tygodniu po 1,5 godziny nie da efektów. moim zdaniem kluczowa jest metoda, a nie wiek.
Ja uważam ,że można ... dla chcącego nic trudnego :)
Myslalam, ze wydzwiek mojego posta(u?) jest oczywisty...
ufff ja po prostu zasugerowałam się odpowiedziami poniżej :)
ja sie zaczelam uczyc ja mialam 22 a to bylo dwa lata i ma za soba zdany dele intermedio hehe, a poza tym teraz mam 24 i zaczelam sie uczyc innych jezykow i mam zamiar poslugiwac sie nimi za rok ,wiec pytanie jest bez sensu i odpowiedzi tez. Jasne ze mozna, zawsze mozna. Pamiec to cos ruchomego jak cialo trzeba ja cwiczyc, ruszac nia zeby nie usnela:) Ucz sie ucz:)
NIE WAŻNY WIEK,NIE WAŻNA PAMIĘĆ,WAŻNE CHECI I DYSCYPLINA
ja zacząłem w wieku lat 20. i bez większych problemów sobie poradziłem. powodzenia.
no i tak trzymaj:)
Zawsze bawią mnie takie wątki w stylu "o jaki jestem stary, za stary na naukę".
Faktem jest,że bez względu na wiek jeśli ktoś ma chęci, minimalne środki i systematycznie pracuje to osiągnie zamierzony cel.Czy to nauka obsługi promu kosmicznego, czy języka obcego, czy szydełkowania.
A starzenie się mózgu wprost zależne od wieku można, dzięki zeszłorocznym badaniom naukowym, między bajki włożyć.Dorosły mózg się regeneruje.Wolniej niż inne organy ale potrafi się zregenerować. I gimnastyka mózgu czyli nauka czegoś jak najbardziej mu w tym pomaga.
zgadzam sie w 100%
z perspektywy całego życia dużo trudniej jest utrzymać potem poziom do którego się dojdzie podczas nauki, utrzymując intensywny kontakt z językiem. Bo z czasem, jeżeli nie jest się np nauczycielem hiszp albo nie mieszka się w hiszpjęzycznym kraju, irytuje świadomość utraty płynności i stopniowego zawężania słownictwa. I tu ukłon w stronę pomysłodawców i gospodarzy tej strony. Respeto, mis estimadísimos.
No moze i masz racje,ale ukłonow tym co stworzyli tą strone to sie nie należą.
No widzisz, a jak pisalam, ze trzeba skarge wniesc i zastosowac areszt tymczasowy to stwierdzilas, ze "sie czepiam".
a ja zacząłem się uczyć, na początku tego roku, i mam 31, i tak mi się spodobało, że dla czystej frajdy jedziemy z żoną na 3tyg, do Kadyksu, poodpoczywać i pouczyć się w szkole języka. Nie ważny jest wiek, liczą się chęci i motywacja. A przede wszystkim musi to być przyjemne...
fiolet2 18 Kwi 2009, 13:03 odpowiedz Zgłoś wpis do usunięcia
Cyt. " Nie masz szans...w tak podeszlym wieku mozesz co najwyzej nauczyc sie podstaw i to tez nie za dobrze..."

lol ale sie uśmaiłem, gratuluje poczucia hunoru! ;-)

lakika 18 Kwi 2009, 14:37 odpowiedz Zgłoś wpis do usunięcia
Cyt. "Ty poważnie mówisz? tak myślisz?
Ja uważam, że można. "

A tak naiwne odpowiedzi bawią mnie jeszcze bardziej ;-)
nie wiem jak można nie wyczuć tutaj oczywistej ironii i podchwycić "a ty poważnie?"
jejeje ;-))). Wpadam na to forum bo naprawde mozna się tu uśmiać co nie miara:-)))
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie