Reggaeton

Temat przeniesiony do archwium.
Co myślicie o reggaetonie? :D
Myślę, że to jeden z lepszych gatunków muzycznych do jakich dotarłem w moich muzycznych poszukiwaniach. Zdecydowanie wolę jednak reggaeton kubański, niż zazwyczaj portorykańskie muzyczne dno, które zapewne kojarzy się większości osobom, gdy słyszą o reggaetonie.
Najbardziej znani w Polsce wykonawcy reggaetonu to sami portorykańczycy, np. Daddy Yankee, Don Omar, Wisin y Yandel, Héctor y Tito, Pitbull itd. i jest to muzyczne dno. Posłuchaj za to zespołów kubańskich, takich jak Clan 537, Riveros, Vatos Locos, El Yabo, to znacznie ambitniejsza muzyka jest i nie kojarzy się z hip-hopem. Zerknij tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Cubaton
Poza tym jak słyszę portorykański reggaeton, jak np. taki Daddy Yankee śpiewaja tú me dejastes caer, ella me levantó to się zastanawiam nad inteligencją portorykańskich śpiewaków.

Podsumowując:
Cuba - cacy; Puerto Rico - be
edytowany przez Pedrito_88: 19 gru 2010
Lootus, posłuchaj też muzyki kubańskich zespołów Gente de Zona oraz La Charanga Habanera. Oni grają inny rodzaj reggaetonu niż Clan 537, Riveros, czy Vatos Locos. To też typowo kubański reggaeton jest i jest fantastyczny, znacznie lepszy od portorykańskiego. Tylko, że w tan gatunek trzeba się lepiej wsłuchać, ale jak lubisz reggaeton to powinno Ci się spodobać.
Myślę, że to jeden z lepszych gatunków muzycznych do jakich dotarłem w moich muzycznych poszukiwaniach.

to widze ped ze oprocz talentu masz tez gust hihi, - yo soy tu gatita tu gatita...
Miseria, a może powiesz nam wszystkim co Twój nick znaczy? Proponuję, wszyscy zainteresowani sięgnijmy teraz do słowników :D. Szukajcie pod miseria.

Yo soy tu gatita, tu gatita śpiewa La Factoría. Wykonawczyni jak zapewne poznajesz po akcencie NIE JEST KUBANKĄ... Pisałem, że wolę reggaeton kubański... Czytaj uważnie.
nic trudnego znalezc sobie ze miseria to nedza, ojojoj ale wstyd chyba sie zaczerwienie, szczegolnie ze sama sobie wybieram nick, jej ale movidon, miseria to nedza jezu ale odkrycie jeju juju znaczenie w skali swiatowej jezu jezu. Claro no se puede comparar una cancion que dice yo soy tu gatita con una que dice estoy a full mami, estoy a full papi...sabrás quien lo canta por supuesto. Buen gusto, te queda bien este tipo de música, sin duda alguna. Libertad ante todo:) Lo de leerTE atentamente ni lo pienso, así se vive mejor.
Moglibyście podać tytuły piosenek wykonawców kubańskiego reggaetonu, które jako pierwsze wam wpadły w ucho i zaczęliście od ich usłuszenia słuchać kubańskiego reggaetonu? :D

Jak zaczęła się wasza przygoda z reggaetonem, czy to nie był reggaeton portorykański? Bo w moim przypadku tak jest. :D
Cytat: Pedrito_88
Najbardziej znani w Polsce wykonawcy reggaetonu to sami portorykańczycy, np. Daddy Yankee, Don Omar, Wisin y Yandel, Héctor y Tito, Pitbull itd. i jest to muzyczne dno.

O gustach się nie dyskutuje, chciałam tylko zauważyć, że Pitbull jest Amerykaninem z rodziców Kuby właśnie, nie z Portoryko.
ja nie mogę tego słuchać...najbardziej boli mnie fakt,że w Madrycie na większości dyskotekach puszczają to dziadostwo...nie cały czas ale zdaża się...wystarczy mi już jak idę chodnikiem i jedzie coś podobnego do samochodu i puszcza na fulla tą muzykę
Jaką subkulturę reprezentuje reggaeton, jeśli możemy wogóle mówić o subkulturze?
Jak można ją opisać?
zwiazana jest nierozerwalnie z latin kings, mlode bandy myslace, ze sa gangsterami, jednoczesnie grozne, bo powiazane z brutalnoscia, przemoca, narkotykami, prostytucja, od razu mowie, ze nie tylko z tym sie kojarzy ten rodzaj muzyki, ale w wielu przypadkach tak
Cytat: lootus
Moglibyście podać tytuły piosenek wykonawców kubańskiego reggaetonu, które jako pierwsze wam wpadły w ucho i zaczęliście od ich usłuszenia słuchać kubańskiego reggaetonu? :D

Jak zaczęła się wasza przygoda z reggaetonem, czy to nie był reggaeton portorykański? Bo w moim przypadku tak jest. :D

Moja przygoda z reggaetonem też rozpoczęła się od tego z Puerto Rico, zazwyczaj słucham innej muzyki, ale reggaeton.. po prostu mi się spodobał i już :). Pomimo dość płytkich i nieskomplikowanych tekstów, jest tak niepodobny do muzyki, której zazwyczaj słuchają Polacy :)
A z cubaton polecam np. mas loco que tu - Clan 537; caperucita roja, ya no me siento mal, el hospital, yo te ensene - wszystko nagrali Gente de Zona; dejala que llore - Acento Latino. I to chyba tyle :)
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Nauka języka