Hiszpański i kataloński- różnice

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 40
poprzednia |
Mam pytanie: jak bardzo różnią się od siebie hiszpański i kataloński? Czy osoba znająca hiszpański bez problemu dogada się z mieszkańcem okolic Barcelony?
bardzo. ciezko sie dogadac
kadi1111 aleksandra ma racje. Zobacz na przykładzie:
¡Hola! = Kaixo!
¿Cómo estás? = Zer moduz?
Adios = Agur
Hasta luego = Gero arte
Hasta pronto = Laster arte
Hasta mañana = Bihar arte
Buenos días = Egunon
Buenas tardes = Arratsaldeon
Buenas Noches = Gabon
Un cálido saludo = Agur bero bat
kadi1111 przepraszam to jest akurat baskijski)
inf. to co wkleiles to jest euskera a nie katalonski...
Kadi, dogadasz sie znajac castellano pod warunkiem ze katalonczycy beda chcieli z toba rozmawiac w castellano... katalonski na poczatku jest trudno zrozumiec znajac tylko hiszpanski, pomaga troche znajomosc francuskiego
"bardzo. ciezko sie dogadac"
Ihaaaa, no rzeczywiście.
Primo: Inf (jak zwykle, zawsze coś myli) pomylił katalan z euskera. No al u niego to normalne.
Po drugie: Katalończycy, którzy wyczają, że nie jesteś Hiszpanką będą rozmawiać z Tobą w Castellano. Wyobrax sobie taką sytuację: przejeżdża Anglik na Śląsk, przekonany, ze potrafi mówić po polsku, a tu wszysty do niego nawijają śląską gwarą. Przecież normalne jest, że przemówiliby do niego po polsku.
Agur, Infuś, Agur. A na przyszłość zastanów się co piszesz.
La Caixa, ale bardziej hiszpanski. ja znam tylko francuski, hiszpanskiego sie ucze na szybko i katalonski mnie meczy dosyc. ale jestem twarda, w koncu chemie bede musiala pojmowac w tymze narzeczu;D
Inf.cos mi sie wydaje,ze ten jezyk to nie katalonski..a wlasciwie to jestem pewna!!!Chyba wlasnie zeuskera Ci sie pomylilo..ja w barcelonie mieszkam i na pewno nie gadaja tak po katalonsku..:)
poza tym euskera to wlasnie to samo co jezyk baskijski
baskowie mowia w euskera..:)
a co do tego,ze katalonczycy jak wyczuja,ze nie jestes "stad"to beda gadac po hiszpansku a nie po katalonsku to tez zalezy od katalonczyka...szczegolnie ci starsi nic sobie z tego nie robia,ze ty do nich po hiszpansku gadasz...
poza tym katalonski to nie dialekt,ale oficjalny jezyk,jak portugalski czy polski,tyle ze obowiazujacy w regionie Hiszpanii a nie w calym kraju..
pozdrawiam!
istnieja nawet takie miasteczka w Katalonii,gdzie nikt nie chce mowic po hiszpansku,jak na przyklad Vall D'Haran
jesli ktos jest cudzoziemcem i chce tam mieszkac na stale to musi sie nauczyc mowic po katalonsku,bo nikt nie bedzie do niego po hiszpansku mowil...
takie to troche dziwne dla mnie...bo w koncu to Hiszpanie sa...ale coz..
aleksandra_helena a euskara po Polsku to nie jest Język baskijski
http://pl.wikipedia.org/wiki/Język_baskijski
ja nie powiedzialam ze euskera to po polsku jezyk baskijski...powiedzialam,ze euskera to to samo co jezyk baskijski..Ty powiedziales:to nie jest euskera,to jest jezyk baskijski...to tak jak powiedziec :to nie jest polszczyzna,to jest jezyk polski...to to samo...pozdrawiam!
aleksandra_helena mój Polski nie jest jeszcze na tyle dobry żebym nie popełniał gaf językowych)
Inf, zapomniałeś się przelogować???? :D
Agniecha110 to taka mała prowokacja na forum włoskim .haha
Kiespka, zważywszy, ze wiersz ściągnąłeś z cafelabel (artukyły dostępne w siedmiu językach)
Mój Ty mały poligloto :D:D:D:D:D
Oj, uśmiałam się, nie ma co.
A raczej wsypa na tutejszym ;P hihih
pzdrv
Agniecha110 no bo to chodziło żeby była kiepska . ciekaw jestem poziomu forum włoskiego. haha
Jasne :) Ciocia Antares pyta co tam u Jadwidzi słychać?
Agniecha110 a nic ciekawego .Pozdr
Ihhaaaa, ale czad, prawie jak afera z Lepperam. To pewnie triki rodem z Cambridge :D:D:D
Agniecha110 raz już mi udało się kilka osób ośmieszyć na forum Włoskim:
http://www.wloski.ang.pl/Jak_to_robia_wloskie_tygryski_czyli_odlawianie_na_21413.html
To ile tych kont masz w sumie? Bo już się 4 doliczyłam :D
Agniecha110 4 konta. no że śmiechu nie wytrzymuję jak łatwo dają się prowokować na forum włoskim. A najlepiej jak się obgaduje na gg infa . Padam że śmiechu że jadwidzia jest sympatyczna a inf już nie. Haha)
Antares11 taka bystra z Ciebie dziewczyna a na Jadwidzię dałaś się złapać. Haha)
Agniecha110 sprawdziłem poziom bystrości dziewczyn lecących na południowców i jest po prostu tragiczny. Zmywam się z tego forum życzę ci owocnej nauki i samych sukcesów w życiu. Piotr )))
Antares11 chyba mnie nie doceniłaś :
http://www.hiszpanski.ang.pl/Gdzie_To_Jest_Hmmm_7570.html
...ale nie martw się inf., i tak cię lubię :)
pozdrówka
spoko:)
nic nie szkodzi;)
....no tengo ganas de guerra..
tylko chcialam zwrocic na to uwage,nic wiecej...pozdrawiam!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 40
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia