matura 2006

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 78
poprzednia |
Hola a todos!
Kto zdaje maturę z hiszpańskiego (2006) ?
saludos
Ja zdaje i to rozszerszona :D
ja tez sie przymierzam. rozszerzona,ale nie ludze sie pojdzie mi wysmienicie, chce sie sprawdzic, staram sie jak moge.. a zostalo mi jeszcze 8 miesiecy..
bedzie dobrze :))
salud :)
Ja zdaje :) rozszerzoną.
ja cyba też sie odważe pisać
ja chyba też się odważe pisać
ja też mam zamiar zdawać rozszerzoną, jak długo uczycie się hiszpańskiego(ja 3 lata) i z kąd jesteście(ja z Bierunia, niedaleko Tychów)
sylvia, ja jestem z mikolowa, zdawalam w zeszlym roku szkolnym. uczylam sie sama przez 3, a wlasciwie tak intensywnie przez 2 lata i poszlo mi bardzo dobrze. jestem z Toba :) jesli masz jakies pytania to moje [gg]
no ja zdaje :D
myslicie ze jak z dele intermedio dostalam 92 % to mam szanse zdac rozszerzona w sposób no.... zadowalajacy?
nie mam pojecia jakie sa wlasciwie wymagania? z informatora niewiele wynika, bo podaja tylko w zasadzie struktury gramatyczne i tematyke słownictwa do nauczenia.
w mojej szkole nie ucza hiszpanskiego i mam troche problem jak sie przygotowac nie tyle teoretycznie co do samej formy egzaminu - jak to przebiega. no i matury próbnej tez mi nikt nie zorganizuje.
moze jest ktos kto zdawal w tym roku i ma jakies doswiadczenia?
Fajnie, że jest nas troszkę, zawsze to gupowy stres no i szybszy obieg informacji.. Jakby ktos znalazł coś na necie dot. matury mam nadzieję, że się tutaj z nami podzieli :)))
un salud :)
Hanka
ha! a co ja mam powiedzieć, zdaję rozszerzoną a uczę sie dopiero 1,5 roku a tak intensywniej to od pół roku. bardzo sie boje i jak slysze ze wy sie boicie to juz nie wiem co mam ze soba zrobic :(
dacie rade ;)
jeszcze jaaaa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! tez rozszerzona, ucze sie dopiero rok.....zglupialam chyba :P ale to byla dosc intensywna nauka a hiszpanski to moja pasja, wiec jestem dobrej mysli ;]
przy okazji mam pytanie: czy jesli jako jedyna w szkole zdaje mature z hiszpanskiego (nie ucze sie go w szkole), to czy oni zorganizuja dla mnie jakas komisje do pisemnej??? a co z ustna??? (jestem z Poznania)
kurcze.. ja chyba tez:P!Ale boje sie strrasznie... no wlasnie, jak to jest z ta komisja? Bo u mnie w szkole tez nie ma hiszpanskiego..
pisemna pisalam u siebie w szkole, mimo ze w niej nie uczyli hiszpanskiego. natomiast na ustna jechalam do miasta obok. dacie rade! :*
no dobra, to jesli zdaje ja jedyna w szkole, to bede pisala SAMA????
tak, sama Ja też zdaję sama z mojej szkoły i kiedy oddawałam deklarację to dyrektor mi powiedział, że na ustną gdzieś pojadę, a pisemną zorganizują mi w szkole.
si, seńora. ja tez sama pisalam :)
ale faaaaaaaaajnie! jednak nie jestem sama :) myślałam że tylko ja porywam sie z przyslowiowa motyka na slonce chcac zdawac rozszerzona maturke uczac sie od 1,5 espańola. ale teraz widze ze nie tylko ze mnie jest taki oszolom hehe - dzieki Locita. podobnie jak ty ucze sie hiszpanskiego calym sercem i kocham wszystko co sie znim wiaze;)
dzis juz wiem ze zdaje mature z hiszpanskiego sama jedna w calej szkole i ze czeka mnie ustna we Wroclawiu. ale spoko ja dam rade i Ty tez :)
jesli chcialabys pogadac i pocwiczyc troche hiszp (inni tez ;)) napisz do mnie na [gg]
Dasz radę, locita. (tak przy okazji: czy to nie Ty pisalas do mnie zeby napisala do Ciebie na gg? Napisalam, ale sie nie odzywasz).
Ja zdawalam po 2 letniej nauce hiszpańskiego w szkole językowej i na prywatnych zajeciach = to była tak intensywan nauka, że w sumie to do matury czuje, że przygotowywałam się tylko z hiszpańskiego, a reszta poszła na bok :P No ale było warto. Wcześniej uczyłam się troche sama, co dało mi możliwośc rozpoczęcia nauki w szkole nie od zera. Ale ta intensywna praca na coś się przydała - zdałam i dostałam się na filologię hiszpańską na UAM.
Pisałam maturę jeszcze z jedną osoba z mojej szkoły (oczywiście u siebie w szkole). Częśc podstawową pisaliśmy razem, a rozszerzoną już tylko ja. Na ustną musiłam się wybrac do Gdyni (ja jestem z Torunia) No ale nie poszło mi chyba najgorzej. Jak by ktos chciał o coś zapytać, to moje [gg] .
Ale jestem dostępna na gg tylko do czwartku, bo później to już mnie złapiecie tylko w Poznaniu.
Salu2
malwi nieves! a mozesz mi powiedizec jak wygladala rekrutacja na UAM i czy bylo ciezko? czy studia zaczyna sie do zera? prosze o jakies konkrety bo mam w planach hispanistyke na tej uczelni:) saludazos!
jeszcze jedna prosb do tych ktorzy zdawali maturke w zeszlym roku. specjalnie dla poruszenia kwestii tematow z maturki ustnej 2005 stworzylam osobny dzial "tematy z zeszlorocznej ustnej !!!" wiec jesli ktos chcialby cos na ten temat powiedizec niech napisze TAM prosze (obecnie widnieje na liscie jako 5-ty). chybaze ktos od razu chcialby przeslac mi na maila tematy z zeszlego roku tudziez (najlepiej) najpotrzebniejsze slowka do nich ;) MiMoS y AbRaZoS pA' tOdOs LoS bAcHiLLiErAtIsTaS!
mi mail es: [email] o de msn - [email]
hmmm, szczerze mówiąc to myślałam, że bedzie ciężej, serio. Dostałam się praktycznie bez problemów, a bardzo się tego obawiałam (wiesz te problemy z tegoroczną rekrytacją masakra!) Jak wyglądała rekrutacja? Bardzo prosto i przejrzyście: trzeba było zdawać na maturze polski rozszerzony, język obcy rozszerzony (jeśli jest to hiszpański, to jest lepszy przelicznik) - zarówno ustny jak i pisemny. Poza tym była rozmowa kwalifikacyjna w języku polskim (bardzo dużo tematów do opracowania, a tak w rzeczywisości była banalnie prosta).
Prawdopodobnie w tym roku nie będzie większych zmian w rekrutacji na UAM, ale juz są postanowienia w tej sprawie, zajrzyj na stronę www.uam.edu.pl tam w górnym prawym rogu świeci się napis : Rekrutacja 2006/07. To powinno rozwiązac Twoje wątpliwości.

Czy studia się zaczyna od zera? Hehe, miałam nadzieje, że nie. I rzeczywiście będa dwie grupy: podstawowa i zaawansowana. Od zera będę mieć francuski (też sa dwie grupy, ale ja się nigdy francuza nie uczyłam) i łacinę. A w przyszłym roku jeszcze jeden języczek płw. Iberyjskiego do wyboru ;)

jak by coś to możesz pisać na maila: [email]

salu2
malvi, faktycznie prosilam Cie zebys sie do mnie odezwala, ale teraz juz nie wiem w jakiej sprawie to bylo....czy to nie bylo odnosnie jakiegos obozu jezykowego w Hiszpanii??? no niewazne, w kazdym razie ja nie dostalam od Ciebie zadnej widaomosci na gg (jestem codziennie), ale tak to juz jest z naszym gg, nieraz szwankuje :) no to ja sie odzywam pierwsza :P
besitos

PS. nie wiesz ile jest chetnych na miejsce na fil. hiszpanska na UAM??? ja bym chciala tam isccccc =(
evelina, do Ciebie tez napisalam :] a w ogole to nawet nie macie pojecia jak sie ciesze z enie jestem sama ;] dzisija skladalam deklaracje i tak sobie teraz mysle czy mi kurcze nie odbilo......rzucam sie z tym hiszpanskim na jakas koszmarna glebie, hehe ;P
a tak przy okazji - jak sie zdaje mature SAMEMU???? ja sobie tego nie wyobrazam ;] smiesznie musi byc....;-) trzyosobowa komisja z mojej szkoly?????????? i sama siedze na srodku???? :P
locita, tobie juz odpisalam na gg ;p
co do smieszniosci maturki ustnej zdawanej samemu zgodze sie z toba w zupelnosci - ja tez tak bede miec. deklaracje juz wypelnilam dawno ale jutro ja oddam dopiero ;) pierwsze 3 pozycje to pol,niem i gegra - rozszerzone a dalsze to hiszp i chybA BIOLA!!!!
chyba to troche duzo ale dam rade i ty tez, bo skoro napisalas ze ja na pewno zdam skoro ty zdasz :) t omusi tak byc :):):)
tylko ze ty wiecej umiesz z pewnoscia ;/
i tez jestem muy contenta ze znalazlam takowa stronke bo od tygodnia wiem ze nie jestem sama w en mi locura!!!!!!!!!!!!!!!!!
pzdr - piszcie do mnie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
[email]
[gg]
locita, dostalam od Ciebie wiadomosc na gg i odpisałam. Niestety teraz już nie będzie mnie na gadu, bo wyjeżdzam do Poznania. Ale mam nadzieje być dostępona na maila: [email]
chao
hehe, uszy do góry, na pewno będzie dobrze, a Tobie Evelinko już odpisałam na maila.
;)
[wpis usunięty]
to ja mam do was drodzy maturzysci pytanie.... ja sie uczylam hiszpanskiego przez 3 lata wydaje mi sie ze umiem go dosyc dobrze, tak na poziomie itermedio, ale powiedzcie mi jak mozna intensywnie uczyc sie hiszpanskiego samemu w domu? w jaki sposb? z jakich ksiazek etc.? jak najlepiej i z czego przygotowywac sie do tej matury (rozszezonej oczywiscie)??

Pozdrawiam!!
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 78
poprzednia |

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa