matura 2006

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 78
Najlepiej z wydawnictw hiszpańskich. Przez 1,5 roku uczyłem się sam na kursie Ceac i z innych książek, a teraz mam lekcje z hiszpanką.Polecam USO de la gramatica espanola-aut. Francisca Castro. un saludo!
HOLA YO!!!!!!!
ja rozszerzoną..tez się boję ...:/ :))
haha a ja dopiero w 2007 :D
spoko,zdacie wszyscy bardzo pozytywnie tylko sie nie stresujcie.
ja wiem,ze to nie takie proste bo sama byłam królikiem doświadczalnym w mojej szkole(wszystkie 3 panie z komisji sprawdzały jak moze przebiegac reszta matur,jakie problemy moga sie pojawic itp.)to bylo bardzo ciekawe ni powiem:),ale przynajmniej nie musicie sie martwic o czesc sprawdzajaca rozumienie ze sluchu,gdy piszecie sami bo magnetofon stoi konkretnie w zasiegu waszej reki:)
a ustna tyle ,ze podstawowa byla latwiejsza niz egzaminy na moim kursie
3majcie sie
ique tengais suerte!
no to dodałaś mi otuchę jeśli chodzi o pisemną..
tylko jeśli chodzi o ustną roz. to jest ta niepewność, że trafi się na "fajne" tematy.. to jest własnie ten minus.. ze nie ma podanego np. spis 100 pytań, które można wylosowac.. no coś w tym stylu.. bo tak to na chybił trafił.
ale damy radę :))
Salud.
łeeee, a mi powiedzieli, ze i na ustną i na pisemną wyślą mnie do innej szkoly...
Ja tez w 2007 :> Witam ;)
ja zdaje z hiszpanskiego w 2007 na rozszerzonym ,bo musze zdać Selectividad.
mi też. :/
A co ma Selectividad do matury polskiej?
Ja zrezygnowalam z matury z hiszpańskiego i zdaje z angielskieo, oby dwa jezyki umiem dobrze, a do hiszpanii wyprowadzam sie po maturze wiec po roku mieszkania tam zdam DELE superior i tym bede swiecic na studiach, matura z hiszpanskiego do niczego mi sie nie przyda.
ja sie odwaze
no patrzcie ile nas juz jest, robi się razniej =)
Czyli ta matura z hiszpana na poziomie roz. bedzie pewnie tak samo trudna jak z anglika na tym samym poziomie.?Czy sklada się z tych samych etapów? Qrcze... Bardzo bym chciala zdawać hiszpański. Mam zamiar zapisać się w styczniu na lekcje. Narazie uczę się sama. Umiem dużo slówek, ale niestety kiepsko jest u mnie z gramatyką. Potrzebuję, aby ktoś mi ją wytlumaczyl. Jak myślicie, ile czasu potrzeba, aby przygotować się do matury z hiszpana i zdać ją dobrze na poziomie roz.? Czy zaczynając teraz mam jakieś szanse? Jak już napisalam sporo umiem z tego języka: znam go na tyle dobrze, że rozumiem filmy po hiszpańsku i bez problemu radzę sobie na hiszpańskich stronach internetowych.
Proszę o obiektywną opinię na ten temat. Mam szansę zdać?
wiesz, tak wg mnie to bardzo ciezko obiektywni ocenic Cie w ten sposob, wlasciwie nic nie powiedzialas jak dlugo sie uczylas, z czego, co masz opane, itp... a moze idz do jakiejs szkoly jezykowej i zapytaj czy moglabys jedynie napisac test, bo chcialabys znac swoj poziom?
*opanowane, zamiast opane
skoro piszecie o maturce, to ja też się przypomnę. zdaję w tym roku rozszerzoną i boję się, ale wierzę, że dam radę - w końcu matura jest dla ludzi ;] dyrektorka poszła mi na rękę i pisemną będę zdawała u siebie w szkole, niestety ustną we Wrocku, najprawdopodobniej w IX LO, gdzie zapewne wymiatają po hiszpańsku hehe :/
ja się uczę tak "na serio" od 5 m-cy, ale nie powiem, żeby to była intensywna nauka, bo zajęcia mam raz w tygodniu 1,5-godzinne. wczesniej uczylam sie przez 13 m-cy i traktowałam hiszpana jako zabawę. no cóż, życzę wszystkim powodzenia w nauce, jeszcze trochę czasu jest, więc będzie spox :)

ps - pzdr dla locity i fredomirka :)
HOLA A TODOS!!
no wiec ja tez tak jak i wy bede zdawala hiszpanski na poziomie rozszerzonym.... no nie wiem jak to bedzie bo szczerze mowiac jeszcze nie widzialam zadnego aruksza maturalnego wiec nie wiem czego sie spodziewac. w tym roku zdaje takze dele intermedio. wydaje mi sie ze kiedys mi ktos mowil ze dele jest trudniejsze od matury ale nie wiem. mam nadzieje ze nie!! niestety na naszym rynku nie mozna dostac ZADNEJ ksiazki przygotowujacej do matury zawierajacej przykladowe arkusze a szkoda bo bardzo by sie przydala... a moze wy znacie jakies fajne i przydatne linki do nauki hiszpanskiego albo macie jakies materialy??
w ogole piszcie do mnie porownamy wiedze zobaczymy czego nam brakuje wymienimy sie materialami
[email] albo [gg]
Ma pytanka do osób wybierających się na iberystykę lub na filologię hiszpańską:"Czy trzeba zdawać na maturze historię, aby dostać się na takie studia?'' (mam nadzieję, że nie, bo nie wyobrażam sobie maturki z histy...) Jeszcze jedno: "Jakie przedmioty najlepiej zdawać, ile (3 czy więcej) i na jakim poziomie, aby bez problemu dostać się na studia dzienne"?
Poza tym jestem ciekawa co można robić po skończeniu takich kierunków. Jakie są zarobki?
Narazie wiem niewiele na temat filologii hiszp. i iberystyki. Wiem jednak, że w przyszlości chcę robić coś, co będzie mialo związek z tym przepięknym językiem - hiszpańskim :-) :-) :-)
tu cos było na ten temat
http://www.hiszpanski.ang.pl/Czy_ma_ktos_TESTY_MATURALNE_etc_2678.html
jak nie mozna? na moim stosiku lezy jedna, a i w szkolnej bibliotece znajda sie 2 (jak cos juz tam jest to cud;p)
jak to??? przeciez nie ma!!!!

do reppy - zeby isc na filologie hiszpanska trzeba zdawac polski rozszerzony i rozszerzony jeden jezyk obcy
na us nie;p
siema!!
Mam ważne pytanie. Czy ktoś pisze jutro próbna mature z hiszpańskiego w okolicach Szczecina? Do mojej szkoły nie wysłali arkuszy, dajcie znać proszę na gg: 2[tel]lun wyślijcie esa z netu na 5[tel]
z góry wielkie dzięki!!
jejku ja tez zdaje hiszpana rozsz za rok i troszke sie boje w dodatku baaaardzo chcialabym sie dostac na UW na iberystyke a tam ponad 20 osob/miejsce masakra Ale to jest taki cudowny jezyk ze nie powstrzymam sie i oczywiscie zycze powodzenia wszystkim desperatom:D :D wierze w was i na pewno wam sie uda
Moje gg jakby ktos chciał powymieniać opinie lub pogaduszyć po hiszp: 2500895
!Hasta luego amigos!
Ja też - rozszerzoną :D
ja tyz rozszerzona, we Wrocku w IX LO, i tez pisemna pisze u siebie w szkole, dziwnie tak ja sama i szanowna komisja ;-)
W mojej szkole także jestem jedyny.
ja również jedyna. mam nadzieję ze dobrze mi pojdzie troszke sie boje
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 78

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa