ustna matura 2007

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 88
ale jestem leb...;p chcialam ten drugi raz sie dobrze wpisac;)) a znow cos zle zrobilam ;) ciesze sie ze sobie poradziles:)

pozdrawiam:)

nastepny cynk najwczesniej w piatek:)
jak na razie to takie przystępne te tematy;)
jutro examen....
kto będzie trzymał kciuki??
tak o 8.20 ....
ja bede! o8.20 a Ty o 9.00 za moje DELE ustne.. umowione?no!;) jejku ale mam stresa.. napisz jutro jak poszlo!pa
ok, muy bien:)
nie wiem czy jutro zdaże bo szykuje sie potem impreza, ale w weekend na pewno i kciuki za ciebie bede trzymac:)
na pewno pojdzie dobrze:)
buzka:)
Trzymamy kciuki iwiona!! :) Dawaj znać jak sobie poradziłaś! :D Jesteśmy z Tobą ^^
zdalam :D
na 19/20 pkt
aż podskoczylam jak zobaczylam pytania:D po prostu lepszych nie moglam sobie wymarzyć:)
material stymulujący o ecologia a prezetnacja o la publicidad - aspectos positivos & negativos, drugiego tematu nie pamietam;p chyba go nawet nie przeczytalam:)
gratulacje :-)
noo to brawo!:) moje kciuki podzialaly;) to jes plus ze Ty znasz wyniki teraz a ja za3m-ce:| ale twoje podzialaly tez na temat(lugar para vivir costam) ale nie wiem czy na moj stres i mylenie koncowek :P buzka
a ja zdaję jutro podstawe tylko
uczę się dopiero trzy lata a więcej umiem niż z angola z którym mam do czynienia od 9lat:)
orłem nie jestem i liczę tylko na zdanie
mam nadzieję ze bedzie dobrze
skąd wiecie że jest opublikowane 45zestawów?? jak możecie podajcie stronkę- będę wdzięczny.
trzymajcie kciuki!
SALUDOS
jejejejejejejejejejejejeje!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zdałem na 75%
jestem taki szczęśliwy
jeszcze tylko ten pisemny i została mi jeszcze matematyka tyle że rozszerzona.
SALUDOS
jaki zestaw miales na ustnym? Bo ja zdaje juz niedlugo i zaczynam miec nerwowke.
Felicidades! :D :) Ja mam dopiero ustny 24tego więc jeszcze dużo czasu. Dzisiaj włoski ustny już za sobą, więc spokój do wtorku aż do pisemnego hiszpanskiego :)

Jak ktoś miał ustny to piiiiiiszcie proszę zestawy :)
jejuś ja też zdaję 24 a już umieram ze strachu:/ powodzenia wszystkim na pisemnym;)
a ja mialam na rozszerzeniu obrazki o modzie + pytania:
- czym charakteryzuje sie moda mlodziezowa
- czym charakteryzuje sie styl elegancji, kiedy trzeba sie wdziac elegancko
- czy mozna poznac czlowieka po ubiorze
- co mysle o modzie na markowe ciuchy
wiec luz. ale spicz:
- etyka w eksperymentach medycznych. wypowiedz podparta konkretnymi przykladami
- czy terroryzm to dobry sposob na walke o wolnosc

wybralam 1. temat, bo sie balam potem pytan o konflikty zbrojne na swiecie;d a pytania dostalam takie:
- jakie korzysci moga plynac z klonowania
- co myslisz o chirurgii plastycznej
- jakbys podsumowala wszystko wszystko, cozes powiedziala (jakbym kurde tego nie zrobila w prezentacji)
trzeba wejść i przygotować się do rozmowy spokojnie. miałem w klasie koleżankę z którą też dziś zdawałem podstawę i ona tak to przeżywała że ma tyle samo co ja a mieszkała 8lat w dzieciństwie w Hiszpanii i w zeszłym roku chodziła na kurs językowy.
miałem tak:
1. rozmawiasz z koleżanką która przyjeżdża do ciebie na święta Bożego Narodzenia. Dowiedz się:
-kiedy przyjedzie
-powiedz jaka jest u ciebie pogoda w czasie tych świąt
-powiedz jakie ubrania powinna wziąć

2.spóźniłeś się na umówione spotkanie.powiedz:
-o której wyszedłeś z domu
-co się wydarzyło podczas drogi na spotkanie
-jak dotarłeś na spotkanie

3.twoja koleżanka lubi żywność z McDonalds'a.
-wyraź swoje negatywne zdanie na temat tego jedzenia
-nie zgódź się z opinią o wyolbrzymianiu i przesadzaniu
-zaproponuj żeby przeczytała książkę o zdrowej diecie

obrazek miałem taki:
uliczka rynku, przy stoisku z owocami i warzywami małżeństwo z dwójką dzieci.
mężczyzna miał na rękach córeczkę i trzymał gruszkę.
pytania:
1. jak myślisz co mężczyzna mówi?
2. czy lubię kupować na rynku?

NIE STRESUJCIE SIę!!!
BęDZIE DOBRZE!!!
Ja się też bardzo stresowałem jeszcze jak ogłaszali wyniki poprzedniej grupy i jedna dziewczyna nie zdała.
Ale się udało!
powodzenia we wtorek!!!

SALUDOS
Ja już jestem po maturze ustnej.Zdałem na 70% choć ucze sie tylko a moze i az 2,5 roku. Moi rówieśnicy zdali jeszcze lepiej, choc niektórzy z nich zdecydowali sie np. kilka miesiecy wczesniej na zdawanie hiszpańskiego. Nasze powodzenie jest niewatpliwie zasługą naszych nauczycieli, którym serdecznie dziekuje.To oni sprawili, że ten wspaniały język nie traktuje jak zwykły przedmiot, ponieważ stał sie dla mnie pasja.
moja matura:

A. - powiedz, ze masz zarezerwowany pokój w hotelu
- (nie pamiętam) - duzy stres
- zapytaj czy mozna zjesc tutaj posiłek

B. Opowiedz co sie wydarzyło w twoim dzieciństwie (chodzi o wypadek), jak sie czules i jak sie to skończyło.

C. trzeba przekonac kolege ze ma isc do lekarz, on nie chce bo nie ma pieniedzy, (trzeba mu pomóc rozwiązać problem)

obrazek:
trener, pilkarz i dziecko na murawie stadionu.
pytanie:
dlaczeko dziecko jest na stadionie?
i czy ja uprawiam spory?? czy jest on dobry dla zdrowia??
dzieki za kciuki:)))

>a ja mialam na rozszerzeniu obrazki o modzie + pytania:
>- czym charakteryzuje sie moda mlodziezowa
>- czym charakteryzuje sie styl elegancji, kiedy trzeba sie wdziac
>elegancko
>- czy mozna poznac czlowieka po ubiorze
>- co mysle o modzie na markowe ciuchy
>wiec luz. ale spicz:
>- etyka w eksperymentach medycznych. wypowiedz podparta konkretnymi
>przykladami
>- czy terroryzm to dobry sposob na walke o wolnosc
>
>wybralam 1. temat, bo sie balam potem pytan o konflikty zbrojne na
>swiecie;d a pytania dostalam takie:
>- jakie korzysci moga plynac z klonowania
>- co myslisz o chirurgii plastycznej
>- jakbys podsumowala wszystko wszystko, cozes powiedziala (jakbym
>kurde tego nie zrobila w prezentacji)

el culete> to mialaś trudne pytania i trudny zestaw ogólnie. a jak ci poslzo?;0

btw, moja komisja spoźniła sie pół godziny, bo zaspała (szanowny pan egzaminator sam sie przyznał jak z nami rozmawial) potem jeszcze ze 3 razy wychodzili z sali, gdzie byl egzamin (na 3 pietrze) a to klucza nie bylo, a to złe zestawy a to coś tam... ale ogólnie fajnie było:) milo wspominam:)
btw, moja koleżanka która zdawała podstawę też miała o ekologii - obrazek omówić,
a te rozmowy sterowane, to wiem, że 1 opowiadała o koncercie.jak by ktoś byl zainteresowany to moge ja dopytac co miala;)

a jutro angielski....
niee to nie bylo trudne. ale wiesz co.. moja nauczycielka (egzaminatorka) w szkole mi mowila, ze mamy obrazki z 8 minut opisywac.. to ja opisuje i po 2-3 mi przerwala kobitka i zaczela zadawac pytania:] z pytaniami nie bylo problemu, z jezykiem tez, dawalam idiomy, trudne slowka, nawiazylalam w modzie do firm hiszp., przy transplantacji organow do "todo sobre mi madre" almodovara, dalam cytat z coelho, bledow raczej nie popelnialam.. no ale w srodku prezentacji konsternacja, bo skapnelam sie, ze mowie niezgodnie z planem, ktory sobie przygotowalam.. wiec przyznalam sie do tego komisji, bo jak sie przyznasz w j.obcym, to nie moga ci za takie cos odjac punktow. po chwili namyslu stwierdzilam, ze od nowa nie mam co mowic, bo czasu za malo, wiec powtorzylam ostatnie zdanie i zaczelam ciagnac dalej ta prezentacje i wymyslac na biezaco. miala ona rece i nogi:wstep rozwiniecie i zakonczenie, no ale niestety szanowna komisja skwitowala mnie tak: 16/20 "za chaos w prezentacji" :]
gregorykowal pozdrawiam!!!!!
moja maturka to naprawdę między innymi TWOJA zasługa!!!
wielkie dzięki dla ViCi i MAłEJ Marty!!!
oprócz szkolnych nauczycieli miałem właśnie WAS
DZIęKUJę że się martwiliście czy zdam i pomagaliście w każdej chwili
mam nadzieję że ten język w jakimś stopniu nas zbliżył do siebie i szybko ta znajomość się nie zerwie!!!
JESZCZE RAZ POZDRAWIAM
I
DZIęKUJę
SALUDOS
Są już może jakieś przecieki co do jutrzejszej matury pisemnej?! :) Jakbyście coś wiedzieli, to pisać, pisać... heheh. Az dziwne, że bez stresu, ktory nie unikniony na ustnym. Pozdrawiam i powodzenia wszystkim.
(Aha, jak już jesteście 'po' usnych to piszcie jakie mieliscie zestawy).
Iwonka, możesz powiedzieć dokładniej coś o swoim materiale, to o ekologii i zakupach? pliiiiis ^^ Jakie obrazki i pytanka, cokolwiek :) dzięki z góry!
kurde napisałam cale i zdażylo mnie wylogować i sie nie zapisało;/
dobra bedzie jeszcze raz;]
materiał stymulujący - z 5 obrazkow: dużo dymiących kominów en una zona industrial, dziewczyna w autobusie patrzy przez okno i na gorze napis: transporte público, contenedor de basura i krajobraz parku narodowego w hiszpaniii, na dole byl podpis
ilustracja - wizerunek płaczącej planety - ziemi

wycinek z gazety, jakis statek u wybrzeży hiszpanii, ale go zbytnio nie rozumiałam i powedziałam ze jest o jakiejś katastrofie ekologicznej (cos mi sie skojarzyło z oil slick, a potem z zamachem terrorystycznym i nie wiedziałam, trudne słowa były)

duży nagłowek "cambiamos el mundo i na cambiamos el planeta - albo jakoś tak

pytania:
- wlasnie do tego nagłowka, jak rozumiem to zdanie
- czy ludzie są świadomii zagrożen ekolog/albo zanieczszeń, nie pamietam
- w jaki sposob możemy dbać o środowisko
- cos o moje zachowanie w stosunku do środowiska, ale nie pamietam

do prezentacji o la publicidad to nie miałam chyba pytan, albo mi wyleciały z głowy
aaa to niezle iwonka chyba Ci podpasowal temat wypracowania na maturce:P
Dzięki wielkie Iwona :) A z tego co widzę to te tematy (przynajmniej gdzienigdzie) się powtarzają sprzed dwóch lat :| Bo ten trudny co 'el culete;p' miała był dwa lata temu! Bo znalazłem starszy post właśnie z nim.. macie może jakieś info jakie tematy były rok temu, i dwa lata temu? (znalazłem tylko jeden temat założony rok temu)
yyy na maturze pisałam rozprawkę także sie nie przydał, ale pwenie Tobie chodzi o temat z opisu?? ja tam na maturze uznaję tylko jedną formę wypracowania - rozprawkę - ta mi wychodzi najlepiej;)
Fredomirku, z tego co ja slyszałam to w tym roku zestawy miałyu być nowe bo niektóre zawierały błędy czy coś, takj mi mówiła moja pani od hiszp która w tym roku zrobiła kurs na egzaminatora, niewykluczone jednak, że niektóre się powtarzają, również kiedyś przyszło mi na myśl, że zestawy z różnych języków mogą byc te same/podobne, tylko że język zmieniony oczywiśćie, na przykład tematy prezentacji..:)

pozdrawiam:)
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 88

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia