ustna matura 2007

Temat przeniesiony do archwium.
61-88 z 88
| następna
hehh czytam mój post jak opisywałam moją mature ustna i widze że zcasem amm duże skróty myślowe, np po angielsku albo hiszańsku: zamiast oil slick, pewnie chciałam powiedzieć marea negra:)

btw, ja już mam wakacje:D
Aaaa... masz za dobrze :p! Mnie jeszcze czekają trzy egzaminy a Ty już wakacje hehehe :) Zazdroszczę :) No ale za tydzień i jeden dzień będzie już z głowy ;)
witam wszystkich!!:) Napiszcie mi prosze co myslicie o maturze pisemnej rozszerzonej ktora miala miejsce we wtorek.. jak ja oceniacie? Jakie tematy wybraliscie na ile procent liczycie i ogolne odczucia:P
chyba nie ten temat;) jest juz jeden, co sie zwie "matura 2007"
hejka. mam do ciebie prosbe;p ja mam ustny hiszpan dopiero 28 maja. a masz jescze znajomych np.ze szkoly moze co zdawali ten jezyk i pamietaja jakie mieli pytania??:) z gory dzieki, pozdrawiam:D
kurcze jakos dziwnie sie to tu wpisuje, nie na miejsce;p wyzej mialam pytanie do sledziu_88 ;D
I jak tam Fredomirku ustne?:)
Wczoraj polski 20/20 :D A dzisiaj hiszpanski mam po południu... tu już nie będzie tak kolorowo hehehe :) Ale będzie dobrze :) Musi! Trzymajciue kciuki ok 18 ;) Pozdrawiam
tak późno? łojojoj;]
a od ciebie ze szkoły dużo osób zdaje?i wszytskich języków nauczyłes sie w skzole czy jeszcze gdzies?
pozdrawiam:D
Późno? U nas w szkole niektórzy polski zdają o... 20:20!! Toć to noc! XD hehe Chyba, że mówisz, że późno w sensie, że koniec miesiąca hehe :) Ode mnie ze szkoły zdaję tylko ja ;) -> dodatkowa presja :p hehe. A języki wszystkie 3 mam w szkole, ale to nie ona mnie ich nauczyła, tzn. hiszp. na pewno nie,a ang. i włoski. tylko niektórzy nauczyciele :)
Pozdro ;)
hej a ja sie jeszcze nie pochwalilam moimi 19 pkt:D jej:P ale bylo ok bo obrazki mialam media de cominucacion a a mowilam czy po wygladzie zewnetrznym mozna rozpoznac poglady na zycie czy algo asi. saludos!
mam pytanie, nie wiem czy trafilam w dobry temat ale mam nadzieje ze ktos pomoze:P Otoz sprawa tyczy sie matury a dokladniej: mialam wczoraj rozsz ustny amgielski, nie trafilam na temat zdobylam jedynie 65%, oczywiscie to za malo zeby dostac sie na UAM na hispanistyke, bo z tego co wiem biora tam pod uwage rozsz. jezyk obcy. Jutro zdaje ustny hiszpanski ale w wersji podstawowej, czy jesli ta podstawe zdam lepiej, to bede miala ja brana pod uwage na zasadzie przelicznika? czy po prostu podsatawa w ogole na UAMie na hispanistyce nie wchodzi w gre?
ok, to ja już mam to za sobą:) i wszystko poszło po mojej myśli dziabnęłam 100% :D :D :D zestaw miałam chyba najbanalniejszy jaki mógł tylko być. Materiał stymulujący miałam o zakupach, obrazeczki pokazywały jakieś centrum handlowe, syupermarket, bazarek itp. Pytania później mi zadali jak według mnie reklama wpływa na wybór konsumeta, czy ludzie się kierują robiąc zakupy. A temat miałam już normalnie śmieszny czyli... zalety i wady internetu, aż nie wierzyłam, że na poziomie rozszerzonym są tak proste tematy, no to popłynęłam z tym internetem, o tym można gadać i gadać, zadali mi potem pytania kiedy dzieci powinny zacząć korzystać z neta, czy możliwe jest życie bez internetu i reszty nie pamiętam, byłam w szoku;)
drugi temat którego nie wybrałam brzmiał czy transplantologia może być przyczyną przestępstw i czy w związku z tym powinno się prowadzić badanie nad klonowaniem. Poszłam po łatwiźnie i wybrałam internet i chyba opłacało się bo właśnie o stówkę mi chodziło;)
powodzenia tym, którzy jeszcze mają to przed sobą;)
Mi róznież udało się na 20/2[tel]% :D:D Miałem takie tematy:

I. Materiał stymulujący
- życie na wsi a życie w mieście
- jak wpływa na nas miejsce zamieszkania

-> obrazek dziadków z wnukami w sadzie na wsi
-> obrazek jeziorka i jakiś domków na wsi
-> tłum ludzi na ulicy w centrum miasta
-> zdjęcie miasta (chyba w USA) z lotu ptaka
-> napis "tranquila y relajada vida en el campo..."
-> napis "En Espana 72% de la población vive en las ciudades, y en Polonia solamente 68%" mniej więcej.

Pytania:
1) Opisz materiał odwołując się do głównego tematu.
2) Opisz jak miejsce zamieszkania wpływa na ludzi na zdjęciach.
3) Jak rozumiesz napisa "tranquila y..."
4) Gdzie ty byś wolał mieszkać i dlaczego?

Tematy prezentacji:
1) Cada vez mas escuelas organizan los intercambos culturales. Coś że jest to dobry sposob na praktykę języka. Co o tym sądze.

2) Coś o tym, że mass media kreują zazwyczaj pesymistyczną wizję przyszłosci. Ze negatywny obraz przyciąga więcej widzów. Dlaczego i co o tym sądzę.

:)) Ogólnie przyjemne tematy, no i udało się kolejnego maxa :DD Ale radocha :)) Gratuluję wszystkim wyników!:)
Gratulacje z tak dobrego wyniku. Trzymajcie jutro za mnie kciuki bo napewno sie przydadza.
ja też gratuluje wszystkim... ;))
tak mam teraz wrażenia jaky moja matura już byla dawno za mną... zero stresu zero nauki... wakacje i w ogole nic sie nie dzieje... wczesniej przynajmniej mialam jakis cel a teraz?? za dobrze mi:D

btw, żeby w mojej szkole (ba, nawet w moim mieście!) uczyli włoskiego ...
ehh... pomarzyc...
:)
pozdrawiam
No Iwona... to nie powod żeby tego języka sie nie zacząć uczyc! :) Nauczyciele się za Ciebie nie nauczą języka, a po to masz internet! :) Ksiązki, znajomości włoskie w internecie, fora itp. :) Polecam! Dużo można samemu zdziałać!

A co do tego luzu to ja juz jutro też bede mial :D Tylko angielski i wooooooolne :D
ja mam z rozszerzonego 20/20 :P gratulacje wszystkim :)))
Fredomirku zdaję sobie sprawę doskonale z tego co mówisz. można się zapisać do skzoł językowych, uczyć w domu itp...
ale to nie chodzi o to. Miałam na myśli ubogą ofertę edukacyjną jeśli chodzi o języki obce w szkolach średnich w moim mieście: angielski, niem,ros, francuski bywają, hiszpański tylko w niektórych szkołach, a o innych to raczej sie nie słyszy. I czasem troche zazdroszzce że w innych szkołach jest łatwiejszy dostęp do języków obcych i szerszy wybór :)
Aaa.. o to chodziło :) To Cię w pełni rozumiem, włoski się rzadko spotyka w szkołach. Ale polecam na prawdę naukę samemu! Warto czasem :D ;) Pozdrawiam cieplutko :) i gratuluje chico17 wyniku! :D
Znając hiszpański rozumiem mniej więcej co 5 słowo z włoskiego;))) ostatnio jako nagrodę w konkursie otrzymałam własnie gramatykę jęz. włoskiego i przy odrobinie wolnego czasu oddam się fascynującej lekturze:)

Jak tam Fredomirku ostatni egzamin??:)

pozdrawiam wszytskich :D
Ooo to dobry pomysł! Powodzenia w nauce! Ja właśnie mam dylemat, nie wiem czy wziać sie za kolejny język.. czy lepiej szlifować włoski i hiszpański... mam dylemat.. jak sądzisz Ty?

A angielski 20/20 :DDD jak wszystkie ustne :DD
gratualcje fredek :) ja z angola rozsz i polskiego też 20/20 :P hehehe
oby tak też pisemne poszły!! Podobno już polak poprawiony :O
Hehe Dziękuje :) No oby!.. chociaż z języków to sobie posprawdzałem więc w miare wiem, no ale polak to zagadka :)
>Ooo to dobry pomysł! Powodzenia w nauce! Ja właśnie mam dylemat, nie
>wiem czy wziać sie za kolejny język.. czy lepiej szlifować włoski i
>hiszpański... mam dylemat.. jak sądzisz Ty?

Tak na moje oko, to lepiej dopracować chociaż jeden z języków, tak żebyś mógł się spobodnie w nim wypowiadać, w kraju, w którym jest językiem ojczystym, albo zrobić jakiś certyfikat wyższy, np DELE superior, bo z włoskiego jakie są to nie wiem:D
a jeśli chcesz jakiś nowy język, to myślę, że portugalskiego byłoby się łatwiej nauczyć, szybciej, bo zna się już hiszpański, mimo że się trochę różnią.Bo z nauką innych języków mogłoby ci się dłużej zejść:)
Ja jednak bym obstawała przy ulepszaniu języka który już znasz:D

>A angielski 20/20 :DDD jak wszystkie ustne :DD

Ożesz ty...;)) Gratuluje;))
Ale.. Czy mi się zdaje, czy to Ty kiedyś napisałeś na forum angielskim że mieć same maxy z ustnych to troche podejrzane? :> ;))
hehe xD

pozdrawiam ciepło:)

Voy a buscar un trabajo:) Hasta luego:)
Hm.. dzięki za rady :) Jak chodzi o swobodne posługiwanie to z pewnością z angielskim nie mam już zadnych problemów, a i certyfikat mam (CAE). Do DELE superior myślę, że to jeszcze trochę daleko hehe, a z włoskiego mnie nie ciągnie do certyfikatów. Rozważam naukę francuskiego, portugalski jest bardzo podobny, francuski chociaż w wymowie trochę mniej, żeby mi się nie pomieszały ;)

>Ale.. Czy mi się zdaje, czy to Ty kiedyś napisałeś na forum angielskim
>że mieć same maxy z ustnych to troche podejrzane? :> ;))

Hahaha, tak! Mówiłem tak :D hehe, sam się pogrążyłem hehe ;))

>Voy a buscar un trabajo:) Hasta luego:)

Espero que lo hayas encontrado ;)
>Hahaha, tak! Mówiłem tak :D hehe, sam się pogrążyłem hehe ;))
Exactamente:D

En cuanto a mi trabajo todavia no he encontrado ningun puesto fijo o seguro y además, he tenido un accidente desagradable ya que me desmayó en una tienda ;/ Sin embargo, seguiré buscando hasta que lo encuentre :)

dobranoc na dzis:)
Temat przeniesiony do archwium.
61-88 z 88
| następna

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia