Ustna maturka z języka hiszpańskiego ;)

Temat przeniesiony do archwium.
Mam pytanko do osób które zdawały maturę z hiszpańskiego a może będą zdawać i posiadają jakieś materiały do ustnej matury z tego przedmiotu.Chodzi mi o zaczęcie samej rozmowy i najczęsciej występowanego słownictwa.Proszę bardzo o pomoc i w razie czego wysyłanie informacji na e-maila [email] Z góry naprawdę bardzo dziękuję :):):)

salu2 y besos !
Wiesz, jeśli chodzi o słownictwo, to trudno cokolwiek konkretnego powiedzieć, bo na maturze ustnej może się trafić właściwie wszystko. Trzeba się orientować we wszystkich tematach z życia codziennego. Ja np. miałam o telefonach komórkowych, dialog m.in w restauracji, kolezanka miała o osobach niepełnosprawnych, inna coś o zdrowym jedzeniu - także naprawdę trzeba wiedzieć wszystko (a przynajmniej wszystkiego po trochu, żeby nie spanikować). Trzymam kciuki!!
jest taka książka Comunicate en español, niedroga, tam sa materialy po hiszp do ustnej podst i rozsz, większość z nas wspierała się materiałami z angielskiego, tylko interpretując je po hiszpańsku ... ;))
Zgadzam się w 100% co do tej ksiązki - bardzo pomocna, zarówno do ustnej jak i pisemnej (jest troche tekstów na czytanie ze zrozumieniem). Jak masz mozliwość oglądania hiszpańskiej telewizji to też polecam (szczególnie wiadomości, programy dokumentalne, wiad. gospodarcze, polityczne itp. - można z nich 'capnąć' duuuuuużo ciekawego słownictwa dotyczącego życia codziennego Hiszpanów i nie tylko)
co to tej książki to jak najbardziej się zgadzam, jest przydatna, ale jak na poziom rozszerzony to według mnie troszkę za mało...
do ustnej rzeczywiście trzeba orientować się we wszystkich tematach, nie sposób podaj jakiś zagadnień bo może trafić się dosłownie wszystko
ja miałam temat o zakupach, internecie i zagrożeniach w dzisiejszym świecie, w sumie chyba jedne z najbanalniejszych tematów...
życzę powodzenia wszystkim tegorocznym maturzystom:) trzymam za was kciuki:)
Jeszcze jeśli chodzi o zaczęcie rozmowy, zaczęcie opisu obrazka itp, to pomocny może być "Gramatyczno-stylistyczny słownik języka hiszpańskiego", tam na końcu jest wykaz wyrażeń przydatnych do redagowania tekstu (zarówno wypowiedź pisemna jak i ustna). O ile dobrze pamiętam to ktoś obiecał zeskanować ten słownik i wrzucić na Chomika. Jeśli się w najbliższym czasie (do końca grudnia) nie pojawi to postaram się gdzieś zeskanować tych kilka ostatnich stron, jeśli oczywiście chcesz :)
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - tłumaczenia