do alakina:
wielkie dzięki, że w końcu napisałąś coś po hiszpańsku ;) --> wiem, że coś umiesz, a nawet dużo [szczególnie bogate masz słownictwo służące do obrażania innych i ubliżania im - to duży plus :/]
wiem też dobrze, że chciałaś pokazać zakrencikowi,że nie kazdy jest tak mądry jak ona itp. --> twoje osobiste zdanie, którego nie śmiem negować. OK, ale przez to nagrabiłaś sobie u innych i.... z tematu głównego tego forum zrobiłą się wielka BRONKA, big kłótnia i tyle. a nie o to tu chodzi! jeżeli chcesz udowodnić zakrecikowi jej niewiedzę rób to, ale zbastuj z tymi epitetami, dziewczyno!!!
co do subjuntivo, to prawdą jest,że logikę jego tworzenia da się zajarzyć po 15 minutach [mnie się to udało] i zapamiętać najważniejsze konstrukcje, w których wytępuje. ale jak napisałam już wcześniej subjuntivo jest chaotycznym i nieprzewidywalnym dość trybem, którego perfekcyjne opanowanie wymaga trochę czasu i pracy...
nie chce się z Tobą kłócić ani sprzeczać i nie życzę sobie żebyś mi pruła po hispańsku [sprytne, bo dzięki temu nie usuną twoich wpisów xD]!!!
nie znam Twoich wpisów na innych forach, ale Ty też nie masz zielonego pojęcia o mnie i mojej wiedzy, więc zachowaj swoje obecne i przyszłe uprzedzenia i odzywki dla siebie!!!
jeżeli masz wątpliwości, co do stosowania subjuntivo [ja je mam również, bo subjuntivo jest trybem, który trzeba i należy ćwiczyć]. nie jestes czegos pewna lub po prostu chcesz się czyms podzielić z forumowiczami, to zamiast "jechać wszystkim tipsami po rajtach", podziel się swoja wiedzą czy tez niewiedzą o subjuntivo. ja z chęcią bym dowiedziała się czegoś więcej na jego temat i inni chyba też.
wypisałam powyżej konstrukcje i wyrażenia, po których występuje zazwyczaj subjuntivo, więc jak chcesz to coś tam dopisz...
ps - ej, wy wszyscy, uzupełniajcie tę listę proszę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
salu2