Hiszpański... jednak trudny??

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 86
Fuera de aqui alakina!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
zreszta ja nie wiem, co ci w tamtych przykladach nie pasuje... chyba, ze sie bezmyslnie wyuczylas zasady, ze po 'no' + 'pensar' masz subjuntivo. tylko, ze, widzisz, tu pensar mamy w imperativo no i sytuacja sie przedstawia z deka inaczej...
tu chyba chodzi o to, ze tutaj po imaginar sie suba wlasnie stosuje
mnie chodziło akurat o to, że tweirdzi owy zakrencik,ze subjuntivo takie proste jest, dziwi sie nawet ,ze jak moglam rozumiec ułamki skoro nie moge pojac subjuntivo. tymczasem okazuje się ,ze wszystko jest do zrozumienia ,ale owej "fenomence' tez subjuntivo sprawia trudnosci. Nienawidzę jej!
Alakina, veo que no tienes dos dedos de frente :/. Si quieres sequir diciendo tales tonterias, vete de este foro. Yo pienso que el espańol es la lengua mas bonita en el mundo, y no es pesado. Quizas subjuntivo sea dficil para algunos de nosotros, pero no es la regla. Primero, hay que ENTENDERLO. Si no aprendieras todo de memoria, te darias cuenta, que el subjuntivo no es tan dificil.
Pues no te quejes nińa y deja de darnos la lata. Espero que hayas entendido todo.
un beso
mi rodowity hiszpan mowil, ze tam subjuntivo nie bedzie....:/
to chyba tobie subjuntivo trudnosci sprawia, bo w zdaniu z 'imaginar' go NIE MA!
jaaaa rzeczywiscie pomylilo mi sie w nie ta kolumne w ksiazce zajrzalem ;[.,
zwracam honor...
studiujowałaś majzę przez 3 lata mówisz?
to rozwal no taką oto prościótką całkę:
| [sinx*cos(x/3)]dx
po 3 latach na matematyce to takie rzeczy sie robi z palcem w dupie
[wpis został usunięty]
nie umiemy co???
moze poszukaj rozwiazania tego banalnego problemu na forach matematycznych... taka kolezenska sugestia tylko...:)
zebys sie przypadkiem nie zblaznila :D
Ależ umiemy ,tylko nie będziemy udowadniali, bo faktów się nie dowodzi. Nie zamierzam poddawać sie kontroli kometencji matematycznych na twoje zyczenie. Po prostu nie widze takiej potrzeby i jesli tego juz pojąc nie mozesz ,to musisz sie uporać z tym problemem. nurtuje mnie fenomen pewnej sprawy- do czego ty zmierzasz. Czy chcesz ,zebym Cie znowu zmieszała z błotem. probujesz wywołac awanture,azeby zaraz odezwały się głosy poparcia dla Ciebie ze strony innyvch forumowiczów.
Nic z tego. poza tym nie tylko z matematyki jestem... "dobra" Znam angielski, hiszpański, bardzo dobrze włoski, i troszke portugalski, ale tego tez nie zamierzam dowodzić.

Besos i abrazos
tak dobrze znasz hiszpanski, ze 'sie zblaznilas' z tamtym przykladem z subjuntivo??
ja nie wypowiadałam sie na temat zadnego konkretnego przykładu z subjuntivo. Pisałam jedynie o hipokryzji pewnych osob, ktore twierdzą ,ze takie proste to subjuntivo; kazdy w 15 minut rozumie, a w innych forach mozna znależc ich watpliwosci i niewiedzę. ja hiszpanski znam, na pewno Ty znasz lepiej ode mnie i gratuluje Ci tego. Przestan sie tylko wymadrzać. Zycze Ci żeby Cio rodzice poumierali i zebyś przymierał z głodu.

Abrazos
a pierwej pisalas, ze to ja sie zblaznilam wypisujac w tamtym watku rzeczyo subjuntivo... dziwnas... dziwnas.... a te twoje teksty to huehueheu az mi sie sikac chce z radosci jak je czytam, bo takie zalosne

ps. wez sobie do serca, ze dziewczyna jestem
Moja babcia zawsze mi mówila, zebym nie wkladal kija w mrowisko, no ale tym razem musze to zrobic (bez wchodzenia w polemiki i klótnie), bo w cytowanym poscie "zakrencik" miala racje (albo jej Hiszpanie): tam przede wszystkim indicativo nalezy uzyc.

Reszta to juz nie sa kwestie lingwistyczne, a wiec nie bede bral w nich udzialu.
Pozdrawiam wszystki-e/-ich jednakowo serdecznie z miasta, które za kilka dni zacznie swoje Fiestas del Pilar '05.
Wiesz co? Przeraszam pomyliłam cię z tym szmatławym Dude ( to też jest forma subjuntivo:-))))) ty sie wymadrzalaś piszac ,ze subjuntivo jest takie latwe dla Ciebie i zrozumiale a na innym forum okazalo sie ,ze mialas , podobnie jak ja, problemy w niektorych przypadkach , i to wlasnie na tym polega Twoja kompromitacja. Nie zas, na fakcie ,ze mialas problem natury gramatycznej. Mialas , a za chwile udowadnialas ,ze taka wszechwiedzaca jestes:-))

Beijinho
Kolejny raz powtarzam- nie drwię z wątpliwości jakie naszły zakencika, tylko szydzę z jej obłudy i nieuzasadnionego samochwalstwa. W opisywanych przypadkach uzycia subjuntivo "no pienses que...." sama nie bylabym pewna. I chyba nikogo by to specjalnie nie dziwiło, bo jak napisalam wczesniej, subjuntivo nastręcza mi troszke trudności. Troszke nie znaczy duzo.:-))

caricias
to ja juz nie rozumiem nic z wywodow pani ex marty pl...no bo skoro chlopcy co sie ucza hiszp to sa geje to dziewczynki to lesbijki tak??i teraz ja bede troche niemila i powiem ci moja droga co o tobie mysle, tak dla samego uzewnetrzenia sie bo mam ochote a ty mi tego nie zabronisz....
twoja zolc chyba zalewa ci oczy jak czeytasz te posty bo nadal nie zauwazasz ze zakrencik to kobieta....
ehh w sumie dalej nie chce mi sie pisac...ale zal mi ciebie kobieto naprawde...
a Alakina:

si se trata de luna cuestión de aplicación SUBJUNTIVO en la expresión con "no + pensar" no es correcto lo todo que escribiste!
en este caso el modo de subjuntivo se pone en 2a frase es que en la despues de "que" --> p.ej. - no piensas, que eso no SEA adecuado a tu opinión?

y estoy de acuerdo con los demas - FUERATE!!!!
si quieres seguir estando en este foro, NO DIGAS TALES ESTUPIDECES !!!

ps- si tu conocimiento de espańol es asi como lo dices - danos saber ...
Y ESCRIBE AQUI EL CASTELLANO !!!!!! xp sólo asi nos demostraras si
tienes razón

xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD xD
a un trapo oliendo mal llamado evelina!!
Que quieres que te demostre? De que se trata? A traves este post no puedo demostrarte mas que mi gran coraje de decirte - Fuerate Tu , trapo!
Si no lees bien en polaco , aprendelo cuanto antes. Yo nunca he escrito sobre uso de subjuntivo en este forum. Puse a zakrecik como un trapo y ostia puta porque se exalta mucho diciendo que el subjuntivo no es tan complicado como sugeri' yo, y en el mismo tiempo tiene dudas en otros forum sobre el mismo argumento. Tu opinión sobre mi conocimiento de espanol no me importa nada. Si quiero segir estando aqui , estare' sin importar a tu follada persona.

Eres simplemente mas corta que las mangas de un chaleco.
Abajo
jmm... algo mas pero a todos los que tienen dudas en cuanto a cuando utilizar el subjuntivo. no puedo verificar realmente si es cierto que nadie aqui tiene problemas con su aplicación a el pero puedo hacer algo que tendra una buen influencia a solucionar todas estas problemas.
yo conozco subjuntivo muy bien, creo [ no perfecto, claro] pero hasta ahora no estoy segura si conozco todas las ecepsiones.
las que conozco son:

* querer q
* pedir q
* desear q
* ordenar
* mandar
* aconsejar a alg q
* no creo q
* no pienso q
* no me parece q
* no siento q
* siento q [ przykro mi]
* es posible q
* es necesario/indispensable q
* es probable q
* es una lastima q
* espero q
* dudo q
* niego q
* ojala q
* cuando ...., futuro [probabilidades en cuanto al futuro]
* hasta q
* antes de q
* en cuanto q
* proibo a alg q
* no supongo q
* quizas, tal vez, quiza+ verbo
* estoy convencido q
* q ... !!! [en vez del imperativo]
* por mucho q ..., futuro
* por muy + adjectivo + q ..., futuro
* por mas q ...., futuro
* aunque ..., futuro [chocbym]
* a fin de q
* es mejor q
* busco (una persona) q
* (no) es importante q --> en cuanto a la suposición al futuro
* necesito (algo) q
* no hay nadie q
* insisto en q
* tengo miedo de q
* me temo a q
* prefiero q
* me alegro de q
* me sorprenda q

es todo lo que teng o en momento. espero q sea correcto
si alguien tendria ganas de escribir algo mas - a lo haga!

bezasos y saludos xD
tym sposobem po raz kolejny udowodnione zostalo jak bardzo jestes zaklamana.
twoja wiedza matematyczna zostala zweryfikowana, sadze, ze kazdy by sie ze mna zgodzil
efectivamente para unos es un problema el dominio de los los modos,pero para entablar una conversacion sencilla,real y clara es suficiente el modo indicativo. Saludos
a Tłumacz:

si es Ud un traductor puede Ud verificar lo que escribi antes?
es muy importante q sea correcto para todos q estudian el espańol y quisieran mejorar su conocimiento del subjuntivo [ tb pa'mi]
muchas gracias por todo
sld
do alakina:

wielkie dzięki, że w końcu napisałąś coś po hiszpańsku ;) --> wiem, że coś umiesz, a nawet dużo [szczególnie bogate masz słownictwo służące do obrażania innych i ubliżania im - to duży plus :/]
wiem też dobrze, że chciałaś pokazać zakrencikowi,że nie kazdy jest tak mądry jak ona itp. --> twoje osobiste zdanie, którego nie śmiem negować. OK, ale przez to nagrabiłaś sobie u innych i.... z tematu głównego tego forum zrobiłą się wielka BRONKA, big kłótnia i tyle. a nie o to tu chodzi! jeżeli chcesz udowodnić zakrecikowi jej niewiedzę rób to, ale zbastuj z tymi epitetami, dziewczyno!!!

co do subjuntivo, to prawdą jest,że logikę jego tworzenia da się zajarzyć po 15 minutach [mnie się to udało] i zapamiętać najważniejsze konstrukcje, w których wytępuje. ale jak napisałam już wcześniej subjuntivo jest chaotycznym i nieprzewidywalnym dość trybem, którego perfekcyjne opanowanie wymaga trochę czasu i pracy...

nie chce się z Tobą kłócić ani sprzeczać i nie życzę sobie żebyś mi pruła po hispańsku [sprytne, bo dzięki temu nie usuną twoich wpisów xD]!!!
nie znam Twoich wpisów na innych forach, ale Ty też nie masz zielonego pojęcia o mnie i mojej wiedzy, więc zachowaj swoje obecne i przyszłe uprzedzenia i odzywki dla siebie!!!

jeżeli masz wątpliwości, co do stosowania subjuntivo [ja je mam również, bo subjuntivo jest trybem, który trzeba i należy ćwiczyć]. nie jestes czegos pewna lub po prostu chcesz się czyms podzielić z forumowiczami, to zamiast "jechać wszystkim tipsami po rajtach", podziel się swoja wiedzą czy tez niewiedzą o subjuntivo. ja z chęcią bym dowiedziała się czegoś więcej na jego temat i inni chyba też.

wypisałam powyżej konstrukcje i wyrażenia, po których występuje zazwyczaj subjuntivo, więc jak chcesz to coś tam dopisz...

ps - ej, wy wszyscy, uzupełniajcie tę listę proszę!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
salu2
ze niby na jakich innych forach?
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 86

»

Pomoc językowa