czy hiszpański jest łatwy?

Temat przeniesiony do archwium.
Zastanawiam się nad nauką hiszpańskiego. W tej chwili uczę się angielskiego i niemieckiego. Z tego, co zauważyłem to hiszpański też ma odmiany, czasowniki nieregularne... Czy jest to trudne? Jeśli angielski jest dla mnie łatwy, a niemiecki sprawia mi trudności to czy hiszpański będzie dla mnie dobrym językiem? Jest dużo zawiłości w tym języku?
góry dzięki za odpowiedzi
Max
Uważam że hiszpanski jest jednym z łatwiejszych języków z którymi miałam do czynienia. Bardzo łatwie słownictwo (dużo słów które od razu załapiesz, zwłaszcza znając angielski). Gramatyka jest trochę bardziej zawiła, ale podstaw można się nauczyć. Ja też uważam że niemiecki jest trudnym językiem, a hiszp jest dużo łatwiejszy.
Niemiecki uważam za 'gó**' przepraszam za wyrażenie. Ja miałam to samo, wiecznie ang i niem w szkole i co z tego umiałam? nic. aż nagle mnie nawiedziło.. na hiszpański. pomyślałam a co mi tam i poszłam na kurs. okazało się, ze po 3 m-cach dogadałam się z hiszpanami, którzy przyjechali do naszego miasta! już wtedy byłam w hiszpańskim zakochana. uczę się 2 rok.. i uważam, ze umię już sporo :) (oprócz czasów co mnie smuci;p)

a wracając do niemieckiego... w liceum dostałam wybór: niemiecki czy włoski od podstaw.. i wzięłam włoski :) teraz jestem jedną z lepszych osób, a dlaczego? bo hiszpański i włoski są dość podobne i sporo rozumiem :)

pozdrawiam.

PS: już zaczynaj naukę! (zagrzewa do nauki)
tak jak ja uczę się jednocześnie angielskiego, francuskiego i angielskiego i wydaje się bajecznie łatwe :) więc polecam hiszpański :P
Hej;)ja uczę się angielskiego, niemieckiego i hiszpańskiego. Jeśli mam być szczera po niemiecku nie dogadałabym się chyba z nikim(a uczę się go najdłużej)i według mnie ten język jest okropny. Za to hiszpański jest świetny, łatwy do nauki (chociaż jest też trochę gramatyki) i bardzo przyjemny. Jeśli łatwo uczysz się języków to hiszpański będzie strzałem w dziesiątke;) Ja uwielbiam ten język, na kurs chodzę już 3 rok. Szkoda że nie jest nauczany w większości gimnazjów czy liceów w Polsce.
Saludos;)
tak, jest latwy
Jezeli chodzi Ci o rozwiazywanie zadan z gramatyki, to owszem, jest przyjemny i latwy. Jesli zas chcialbys sie nim naprawde plynnie i swobodnie poslugiwac to jest tak samo trudny jak kazdy inny jezyk, ktory nie jest dla Ciebie jezykiem ojczystym. Najwiecej krzycza jaki ten hiszpanski jest latwy osoby, ktore nawet nie mialy okazji przeprowadzic dluzszej rozmowy z nativem.
popieram greentea!! taki hiszpański "na kursie" jest bardzo łatwy - spoko gramatyka, słówka same wchodzą, składnia podobna do polskiej. Ale jak przychodzi co do czego to...
używanie każdego obcego języka, czy to angielski czy chiński jest trudne - trzeba włożyć w to naprawdę sporo wysiłku i samemu, "na żywo" opanować rzeczy, których na kursach nie uczą.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Brak wkładu własnego