Rozwiąż mój problem - Sposób na naukę?

Temat przeniesiony do archwium.
Cześć,

Zamiast chodzić na tematycznie bliżej nieokreślone rozmowy z native speakerem, nie chcielibyście uczyć się pod kontem rozwiązania Waszego konkretnego problemu? Czy to nie byłoby bardziej efektywne? Np. Wyjeżdżam do Chile (powiedzmy do Santiago) i chciałbym tam przeżyć, kogoś poznać, potrzebuje się dogadać - nauka przebiega wyłącznie w okół tego problemy. Coś innego...czytam literaturę np Márqueza, chciałbym czytać w oryginale ale nie wiem jak się za to zabrać - NS pomaga rozwiązać mi ten problem.

Co myślicie o takim podejściu do nauki języka? Jakie Waszym zdaniem tematy tego typu lekcji skoncentrowanych na problemie konkretnym byłyby dla Was interesujące?

Dziękuję za odzew
Kuba
mm... nie rozumiem zbytnio podejscia.
w sensie ze jesli chcesz jechac do Chile chcesz sie uczyc odmiany chilijskiej... ?
i tak najlepiej siasc i najpierw nauczyc sie podstaw hiszpanskiego ktore sa takie same i , co tu duzo mowic, najwazniejsze. A potem wdawaj sie w niuanse jak odrebne slowka czy formy gramatyczne ..
Tak się składa,że uczę angielskiego. Zdarzało mi się organizować zajęcia pod kolejny problem- np. fakturowanie,nauka do egzaminu ACCA, zamawianie mebli, handel nieruchomościami itd- dużo by opowiadać, sporo tego było i dość różnorodnych kwestii.
Powiem tak -pomysł niezły ale raczej nie na cały kurs ale na blok zajęć, które oprócz takich lekcji tematycznych mają jakiś ogólniejszy spójny szkielet z systematycznym, uwzględniającym sensownie zaplanowane powtórki wykładem z gramatyki i ze słownictwa z innych dziedzin. Natomiast jeśli myślisz o wyjeździe w konkretne miejsce nauka od początku wymowy właściwej dla miejscowego dialektu jest jak najbardziej sensowna.Tu szukałabym na twoim miejscu native speaker'a z danego regionu bo taka osoba poza właściwą wymową może nauczyć cię specyficznych dla tego regionu idiomów czy opowiedzieć ci sporo o miejscowych zwyczajach a podczas podróży ich znajomość jest bardzo cenna.

« 

Brak wkładu własnego

»

Życie, praca, nauka