Dlaczego uczycie się hiszpańskiego?

Temat przeniesiony do archwium.
Trochę zaskoczyło mnie to, że jeszcze nie powstał taki temat, a że jestem bardzo ciekawa dlaczego uczycie się hiszpańskiego to postanowiłam zapytać. Wiem, że wiele osób po prostu chce wpisać sobie kolejny język do cv, ale myślę, że wiele osób z tego forum uczy się hiszpańskiego także z innych powodów. Co Was skłoniło do nawiązania bliższej znajomości z tym językiem? Chęć zrozumienia tekstów ulubionych hiszpańskich piosenek, marzenie o podróży do Ameryki Południowej, ukochana osoba pochodząca z kraju Cervantesa, a może po prostu spodobała Wam się melodia tego języka?
Język brzmi cudownie:) Ale tak naprawdę chciałem nawiązywać znajomości z Hiszpanami:)
a u mnie to tak jakoś wyszło samo z siebie :)
Pewnie i wujek mieszkający w Hiszpanii przyczynił się do tego wszystkiego. Ale sama już nie wiem co było pierwsze - jajko czy kura :)
Hmmm...do nauki hiszpańskiego przyczyniły się u mnie marzenia związane ze znajomością kolejnego języka. Uwielbiam poznawać nowe języki...poza tym...języki obce otwierają Nam drzwi do innych państw[!!]. No i wg mnie hiszpański jest pięknym językiem, po prostu cudownym. Czasem mam wrażenie, że mi się nie przyda, ale ostatnio moje życie przewróciło się do góry nogami i zapewne ten język będzie niebawem moim "dziennym" językiem. he he ;)) więc uczę się nie z przymusu[!!], ale po prostu dlatego, bo chcę i dlatego, że to kocham :))
zaczęło się od znalezionej na strychu książki Perlina "Hiszpański dla początkujących". to było w 3 gim.
a potem jak szłam do liceum to się okazało, że będzie możliwość nauki hiszpańskiego jeśli zbierze się odpowiednia ilość chętnych. udało się. i w niedługim czasie zakochałam się w języku, w kulturze, etc.

A poza tym w ogóle lubię języki. Im więcej się ich umie, tym łatwiej przyswoić kolejne. Ale przede wszystkim...łatwiej zrozumieć ludzi :)
bo zajefajny jest hiszpanski!;)
Dlatego, że lubię podróże:)
Ja pierwszy kontakt z hiszpańskim miałam jako małe dziecko- oglądałam telenowele. Później z nich wyrosłam, ale strasznie mi się podobało jak w tych telenowelach mówią i sympatia do języka pozostała. Aktualnie studiuję hiszpański, wybrałam to bo uznałam że znajomość języka zawsze się przyda i mam nadzieję że rzeczywiście tak będzie. A co ciekawe, uwielbiam język i jego brzmienie, a sama Hiszpania kompletnie mnie nie kręci- bardziej już Ameryka Południowa- to pewnie z powodu tych telenowel;)
Ja podobnie jak Kasia oglądałam w dzieciństwie telenowele i zawsze byłam zachwycona językiem, jakim się w nich posługiwano. Marzyłam o nauce hiszpańskiego, jednak dopiero teraz udało mi się zrealizować to marzenie. Wcześniej uczyłam się angielskiego, którego przyswojenie szło mi dosyć łatwo oraz niemieckiego, którego nigdy nie lubiłam przez co niechętnie się go uczyłam.
Natomiast nauka hiszpańskiego to dla mnie przyjemność. Mimo iż, nie jestem typem samouka to w tym przypadku chętnie sięgam w domu po podręcznik. I chyba to jest właśnie w nauce najważniejsze, żeby czerpać z niej przyjemność, bo wtedy wszystko przychodzi łatwiej :)
Mnie się hiszpańscy piłkarze i ich akcent podoba, więc pewnie dlatego się uczę :) A tak na serio to nawet nie jestem Ci w stanie wytłumaczyć dlaczego... Hiszpański daje mi tak ogromną radość i życiowego kopa, że nie zamieniłabym go na żaden inny język :D
Ja poznałem dziewczynę z Meksyku, która uczy się polskiego, więc chciałem się jej odwzajemnić :D
Za 2,5 roku wyjeżdzam w podróż dookoła świata. Poza angielskim przyda się jeszcze jakiś inny język a hiszpański jest bardzo ładny. Po podróży chcę się osiedlić w Hiszpanii na dłużej :)
Na uczelni musiałam zdać język na poziomie podstawowym.. Uczyłam się włoskiego, ale prowadząca sprawiła że przestał mi się podobać ten język. Drugie podejście to był hiszpański- strzał w dziesiątkę :) po prostu żyję tym językiem, w planach mam zamieszkanie w Hiszpanii, oraz podróż do Ameryki Południowej :)
Cytat: beatkab87
po prostu żyję tym językiem, w planach mam zamieszkanie w Hiszpanii, oraz podróż do Ameryki Południowej :)

U mnie to samo, jestem zakochana w tym języku i plany podobne ;)
Temat przeniesiony do archwium.