Nauka języka hiszpanskiego plus włoski

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, były podobne tematy, jednak chciałabym prosić was o pomoc w ocenie mojej sytuacji.
Kilka lat temu uczyłam się włoskiego, byłam samoukiem, mieszkałam trochę we Włoszech. Porozumiewałam się dość dobrze, chociaż miałam braki z gramtyki. Moja znajomość języka była bardziej "potoczna" Mam nadzieję,że rozumiecie o co mi konkretnie chodzi. Obecnie myślę,że potrzebowałabym czasu ,żeby znów ot tak mówić po włosku, jednak słuchając piosenek włoskich , w miarę rozumiem tekst.
Obecnie zapisałam się na kurs języka włoskiego od podstaw,żeby znów zacząć "mówić" i usystematyzować informacje z gramatyki.
Czy w takiej sytuacji jest sens rozpoczęcie rownocześnie z włoskim naukę hiszpańskiego ? Nauka rownież odbywałabym się w szkole językowej.
edytowany przez Bardi1: 13 maj 2012
Ja bym chyba poczekała, aż się "rozkręcę" z włoskim.

Uczę się włoskiego znając już hiszpański i nie mogę wyjść z podziwu, jak łatwo "wchodzi". Gramatyka jest bardzo podobna, więc nie stwarza większych problemów.
Problemem jest jedynie to, że wiele słów w obu językach brzmi identycznie (niekoniecznie się identycznie pisze ale i takich jest sporo) i pierwsza myśl, która mi się zawsze nasuwa, gdy nie mogę znaleźć w pamięci włoskiego słowa to "to jest tak samo, jak po hiszpańsku, czy inaczej?".
Podejrzewam, że gdybym oba języki znała na tym samym poziomie, mieszałoby się potwornie.
edytowany przez Agniecha110: 13 maj 2012
Witajcie, ja mam podobny "problem" tylko, ze w odwrotna strone. Mieszkam we Wloszech i pracuje tu jako tlumacz pisemny. Od zawsze podobal mi sie j. hiszpanski i chcialabym sie go nieco nauczyc. Problem tylko taki, ze na razie nie mam mozliwosci zapisania sie na zaden kurs. Jest ktos tutaj taki mily co mi da jakies podstawy? Ja moge odwdzieczyc sie pomoca z wloskiego lub angielskiego.
Moje [gg]
Pozdrawiam i bedzie milo jesli poznam kogos kto interesuje sie Hiszpania:))

« 

Studia językowe