Dzień dobry! Bardzo proszę o sprawdzenei tego tekstu. Zamieszczam również oryginał bo czasami trudno się chyba domyślić co mam na myśli. W przypadku kiedy tlumaczenie sie nei pokrywa- nei podołałam ;)
Od wieków kobiety walczą o równouprawnienie: zwiększenie udziału kobiet w życiu publicznym, zapewnienie dostępu do szkół średnich i wyższych, poszerzenie ich aktywności zawodowej. Najłatwiej udało się przełamać barierę szkolnictwa. W 1863 kobiety zostały dopuszczone do studiów we Francji. Pierwszą kobietą wykładającą na uniwersytecie była Maria Skłodowska Curie. Po wielu latach kobiety zostały dopuszczone do wyborów. I pomimo że z roku na rok kobietom przybywa praw, a w dzisiejszych czasach traktowane są na równi z mężczyznami jest to tylko teoretyczna równość. Mimo wszystko w Polsce i na świecie nagminnie zdarzają się przypadki nierównego traktowania ludzi ze względu na płeć.
Już małe dziecko uczy się stereotypów, które rządzą naszym społeczeństwem. W elementarzu mężczyzna wykonuje prace intelektualne bądź ciężkie podczas gdy mama zajmuje się gotowanie, sprzątaniem, praniem i innymi obowiązkami domowymi. Dziewczynki uczone są posłuszeństwa, grzeczności, podporządkowania podczas gdy chłopcy mają prawo do swojego zdania i “postawienia się”. Buntownicy są uważani za intelektualistów, którzy w przyszłości osiągną wiele. Z tym modelem społecznym dzieci wkraczają w dorosłe życie. Kobiety bardzo często ulegają stereotypom i poświęcają swoją karierę rodzinie bo właśnie tak zostało wychowane.
Brak równouprawnienia jest bardzo widoczny w mediach, szczególnie w telewizji. Wystarczy zobaczyć kilka spotów reklamowych. Występuje w reklamach proszków i innych detergentów jako ta odpowiedzialna za sprzątanie, jako jedyna stoi przy kuchni i podaje obiad podczas gdy cała rodzina czeka już przy stole. Zajmuje się robieniem zakupów, prasowaniem, odkurzaniem i opieką nad dziećmi.
Kobieta jest również postrzegana instrumentalnie. Wielokrotnie nie jest traktowana poważnie, a jej kompetencje nie są tak ważne jak jej wygląd.
Na tym tle mężczyzna jest postrzegany jako osoba lepsza, zdolniejsza, i bardziej kompetentna. Od małego ma łatwiejsze i prostsze życie, więcej swobody i wolności. Mężczyzna który ma wiele kobiet jest uważany za macho, jest to powód do podziwu podczas gdy kobieta “z przeszłością” nie cieszy się dobrym imieniem.
Jest wiele sfer życia w których mężczyzna ma więcej praw i swobody niż kobieta. Dlatego uważam że gdybym urodziła się mężczyzną moje życie byłoby prostsze. Moje lenistwo byłoby bardziej akceptowane, a indywidualizm i brak przystosowania do panujących reguł uważany za zalete. Bardziej liczyłoby się to co mam w głowie niż to jak wyglądam. A moje szanse na dobrą pracę nie zmniejszałyby się wraz z wiekiem, a zwiększały wraz z doświadczeniem.
Desde silos las mujeres estan luchando por igualdad de derechos: El aumento de participacion de las mujeres en la vida publica, afirmacion del conexion con universidades, allanamiento sus actividades de trabajo. El mas facil era superat la barrera de ensenanza. En 1863 las mujeres podian estudiar en Francia. La primera mujer que daba clases era Maria Skłodowska Curie. Despues muchos anos las muejres eran admmitados para elecciones. Y a pesar de con cada ano las estan engordado los derechos nueves y hoy en dia son tratados iguan con los hombres esta igualdad es solo teoria. A pesar del todo en Polonia y en El mundo ocurre muchos casus en que la gente no es trata bien debido al Sexo.
Desde El Nino pequeno esnena estereotipos, que dominan nuestra sociedad. En abedecerio El hombre hace los trabajos intelectuales o trabajos fisicos mientras que la mujer Se ocuca de cocinar, limpiar, Lazar i otras taras domesticas. Muchachas son ensenadas obediencIa, sumision mientras que muchachos tienen drecho para su opinion y rebelarse. Los rebeldes son considerados con intelectuales quein en El futuro loran mucho. Con ester modelo social los ninos invadin la vida adulta. A menado las mujeres sucumben. A estereotipos y dedican su carrera a la familia. La falta de igualdades es muy visible en los medioS de comunicacion, especialmente en los anuncios. Basta con ver que en los anuncios la mujer esta percibada como una limpiadora, cocinera. Se ocuca de hacer compras, planchar, pasar la aspiratora y cuidar de los hijos. La mujer es tambien tratada como una cosa. Repetidamente la capacidad de la mujer no es tan importante como su aperencia. En esta vista El hombre esta percibado como una persona mejor, mas inteligente y mas competente. Desde El Nino tiene la vida mas facil y simple, mas libertad y discrecion.
El hombre que tenia muchos mujeres para la sociedad es muy guapo y es un triunfador. La mujer que tiene su experiencia con los hombres no es considerada bien.
Hay mucha zona en que los hombres tienen mas derechos y libertad. Y por esta razon pienno que Si hubiera nacido El hombre mi vida seria mas facil. Mi prezesa seria mas aceptada y individualismo y la falta de adaptacion de los derechos de la sociedad seria una virtud. Que seria mas importante no es mi aparencia sino mi capacidad.