Sprawdzenie opisu dnia - czas przeszły.

Temat przeniesiony do archwium.
Prosiłbym o sprawdzenie tego krótkiego opisu. Chcę wiedzieć czy dobry mam schemat pisania. Bo to jest póki co dla mnie nowy temat.

Me he levantado a las nueve de la mañana. Yo he trabajado en ordenador. Entonces me he encentrado con Iza. Vosotros han ido en cine. Han tomado el cena. Entonces yo me he encentrado con mi amigo – Karol y vosotros han bebido una cerveza. He dormido a las veintidós.
Tylko pierwsze zdanie jest dobrze.

trabajar CON ordenador
encOntrar
nosotros HABEMOS - vosotros HABEIS - ellos HAN
LA cena
acostarse = iść spać
Już poprawiłem. Dzięki wielkie za pomoc ;).
+ ir AL cine
+ me he encontrado
NOSOTROS HEMOS
Hemos ido al cine. Hemos cenado. Luego (Żeby nie powtarzac entonces można napisac "luego" -potem)me he encontrado con mi amigo Karol y hemos bebido una cerveza. Me he acostado a las diez. (Lub "me he dormido" - zasnęłam)
No oczywiście, że HEMOS ! Ale zaćmienie :-) Koniec z tymi tekstami medycznymi pełnymi łaciny bo widzę, że momentami mózg już wysiada...
1) Como ayer (llover) mucho, se (suspender) la excursión.
Zdanie jest z jednej ze stron internetowych i klucz podaje następujące odpowiedzi:

Como ayer llovía mucho, se suspendió la exursión.

Pomimo okolicznika "ayer" można wstawić imperfecto (wiem, że słuzy do opisu)

2) Aungue esta tarde (hacer) muy mal tiempo, ellos (dar) un paseo por el parque.

Wg klucza: ha hecho, han dado.

Jak dla mnie to brzmi dziwnie, szczególnie to ha hecho, mogłoby być "hacía"?

Gracias.
Aunque*
1. Z "ayer" może być zarówno Imperfecto jak Indefinido ale jeśli uzyjemy Indefinido to musimy podać jakiś okolicznik czasu zakończenia czynności padania deszczu. Imperfecto nigdy nie komunikuje zakończenia czynności stąd ogólnie o deszczu jest "llovía".
Natomiast : "Ayer llovió mucho hasta la medianoche."
2. Jest wzorcowo gramatycznie a nie 'dziwnie' bo "ESTA tarde" narzuca czas Perfecto.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie