co to znaczy ???

Temat przeniesiony do archwium.
co oznacza " no me calientes " ??

bo polak używa tego jak ktoś go wkur..a ,a kolumbijczyk znowu mówi ,że tyczy sie to tylko spraw męsko - damskich :) i nie wiem jak to jest w hiszpanii z tym no me calientes ???

proszę o pomoc :)
Obydwie odpowiedzi masz prawidlowo,zalezy kto i do czego to mówi,bo znaczy-nie rozgrzewaj mnie,nie zagrzewaj mnie.
Nie wszystko da sie doslownie przetlumaczyc,np. no me toques los cojones(swieze,bo przed chwila tu bylo),doslownie by znaczylo:nie dotykaj mi moich jaj,a znaczy w powiedzonkach-nie wkurwiaj mnie,nie podnos mi cisnienia
a kobieta tez moze tego uzywac (skoro nie ma jaj ) :D no me toques los cojones ??
Nie slyszalam,ale chyba mogloby byc:no me toques el coño,ale pewna nie jestem.
rozumiem,wiec nie bede ryzykowała :p

dzięki gaginka za to wczesniejsze wyjasnienie,pozdrawiam
Kolumbijczyk ma rację - 'calentar' w tym kontekscie ma sens. Uzywa się także w zwrotach typu 'calentarse la cabeza' czyli 'łamac sobie głowe/wymyślać..'
"tocar los cojones/huevos" to zwrot - kobieta też tak może powiedzieć, choć ze względu na wulgarny aspekt rzadko sie to usłyszy. Z wyrazem 'coño' NIE ISTNIEJE.
hahahahhaah Gagina, chyba Twoje zaćmienie faktycznie trwa od soboty, no co Ty wymyślasz :))))))wyobrażasz sobie tak do kogos powiedzieć!?? hahahahha
gagina nieźle sie uśmiałem. D
Tenéis todos razón. El significado depende del contexto.
1) No me calientes = No me enfades. No me provoques.
2) No me calientes = No me excites sexualmente (lo puede decir igualmente un hombre o una mujer... ¿o es que en Colombia las mujeres no se excitan?... grrr).
La expresión "No me toques los cojones" es vulgar, pero si estás muy enfadado puedes utilizarla. Esa expresión la puede decir igualmente un hombre o una mujer (porque lo que se expresa es un significado coloquialmente admitido, es por tanto una "frase hecha").

Como alternativa más educada y menos vulgar se puede expresar el enfado diciendo: "No me toques las narices".

Pozdrawiam.
en algunas mujeres he oido decir: No me toques los ovarios :)))
Ya, el feminismo mal entendido de algunas no tiene límite...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Brak wkładu własnego