Opis dnia Preferito Perfecto

Temat przeniesiony do archwium.
Witam, czy mógłby ktoś sprawdzić czy poprawnie to napisałem?

Este sabado me he levantao a las seis de la maniana. Despues he hecho la coma y he desayunado he ido de compras. A las once yo a limpiado la casa: he fregado los platos he quitado el polvo, he pasido la cuspiradora, he limpiado los cuistoles. Despues yo he salado carrer y he solvo peno a puesa. A las dio he prearado la cuidor. Por la tarde he levantado la ropa y he plumenado. Despues he ninios libros y he estuitado. Por la noche yo he domido.

Jestem raczej słaby z hiszpańskiego więc proszę o pomoc w gramatyce. Jest to opis dnia (soboty) w czasie preferito perfecto.
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc :)
Ty sobie chyba jaja robisz ?

A jeśli to na poważnie to weź też na poważnie słownik do ręki lub wejdź na 'wordreference' i sprawdź czasowniki i ich imiesłowy - jeśli masz wątpliwość czy słowo jest odpowiednie do kontekstu to w nawiasie podaj wariant - przynajmniej bedzie widać, że cokolwiek się postarałeś.
A przede wszystkim popraw wszystkie bezsensowne literówki i wstaw potrzebne akcenty - trzeba być ślepym albo mieć nad wyraz pogardliwy stosunek do języka żeby nie zobaczyć znaków pod okienkiem wpisywania.
argazedon przez takie osoby jak Ty to forum to beznadzieja. dzis tu weszlam po dlugiej nieobecnosci i juz na pierwszyn wpisie sie spotykam z takim chamstwem. coz.

co do autora wpisu to tu masz troszke poprawione :) oczywiscie nie jest przerobione na wysokiej klasy tekst literacki bo to nie o to chodzi :)

Este sabado me he levantado a las seis de la mañana.He hecho la cama y después he desayunado.Más tarde he ido de compras. A las once he limpiado la casa: he fregado los platos , he quitado el polvo, he pasado la aspiradora, he limpiado los cristales.
Despues yo he salado carrer y he solvo peno a puesa.(OK TO NIE WIEM CO TO JEST?!) Después de limpiar he salido a correr Y????!!!
A las dos he prearado el almuerzo. Por la tarde he LAVADO la ropa y he plumenado.??PLUMENADO?co to znaczy?
Despues he LEIDO libros y he ESTUDIADO.Por la noche he ido a dormir.
Beznadzieją to jest twój wpis łamiący zasady polskiego języka i poprawiający ten pisany na kolanie tekścik jakiegoś ordynarnego lenia i nieuka, któremu się nie chciało nawet najprostszych rzeczowników poprawnie napisać.
Jeżeli nie potrafisz odróżnić cwaniaka, który chce aby mu ktos zadanie odrobił od osoby szanującej użytkowników tego forum i chcącej się czegoś nauczyć naprawdę, to idź "trollować" gdzie indziej.
no widzisz jaki jestes chamski,argazedon, bo nie pozwalasz cwanakowac i nie odwalasz za kogos pracy i jeszcze Ci sie szacunku zachcialo:))))
Witam
Dzięki chiquita;) za pomoc. Poprawiłem to troszkę (bazowałem głównie na tym co mi już poprawiłaś/łeś :P) (coś ująłem, coś dodałem). Możecie zobaczyć czy teraz to jest dobrze?

Este sabado me he levantado a las seis de la mañana. He hecho la cama y después he desayunado. Más tarde he ido de compras.
A las once he limpiado la casa:
-he fregado los platos,
-he quitado el polvo,
-he pasado la aspiradora,
-he quitado el polvo,
-he hecho la cama,
-he tendido la ropa,
-he regado las platanos,
-he lavado la ropa,
-he limpiado los cristales.

Despues yo he salado carrer y he solvo peno a puesa. A las dos he prearado el almuerzo. Despues he leido libros y he estudiado. He ido a la discoteca. Por la noche he ido a dormir.

Przypominam tylko, że tekst ma być w czasie "Preferito Perfecto". ( Co do akcentów to nie są one aż takie ważne, bo będę się to uczyć na pamięć, a pozatym nie bardzo wiem jeszcze gdzie wstawiać te akcenty.)

Dzięki za pomoc.
Pozdrawiam

PS Dodam za jakiś czas również opis niedzieli po hiszpańsku w czasie "preferito perfecto" do sprawdzenia. Z góry dziękuję
A tak wygląda moja niedziela (przykladowa :P) - Również do sprawdzenia:

Este domingo me he despiertado y levantado a las diez la maniana.
He hecho, he cama y me ido al cuarto de bańo, donde me laviado he peinado y vistado. He comido pan con mantequilla y he bebido zumo de naranjas. A las once he ido a la Iglesia.
Despues Iglesia:
he leido los libros y he estudiado,
he relajado,
he comido el pastel,
he pasido en el bosque
he visto la tele
he ido al teatro
Por la tarde he bebido cerveza, me he duchado y me he acostado.

Oczywiście w "preferito perfecto" :)
Dziękuję i pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Brak wkładu własnego