miejsce przymiotnika w zdaniu

Temat przeniesiony do archwium.
czy ktos mógłby usystematyzować wiedze na temat miejsca przymiotnika w zdaniu?
Wystarczy zerknąć do pierwszego lepszego repetytorium gramatycznego...
pierwszy lepszy za 50 zł..
nieprawda. Repetytorium A.Wawyrkowicz kosztuje 18 zl, a Perlina okołl 32 zł wiec to jest ponizej 50zl
wystepuja z reguly po rzeczowniku i zgadzaja sie z nim w liczbie i rodzaju.w slownikach jest podana przewaznie forma meska.aby utworzyc rodzaj zenski wystarczy dokonac nastepujacej zmiany koncowek:
m:
-o
-or
-es
-on

f:
-a
-ora
-esa
-ona

liczbe mnoga przymotnikow tworzy sie podobnie jak w przypadku rzeczownikow przez dodanie -s lub-es.
wiecej nie wiem;(moze ktos inny ci pomoze!ale powodzenia
ale mowimy np. las grandes cuidaded i wtedy przym. jest na przed rzeczownikiem, nie kumam czemu ;(
las grandes cuidades ;)
Raczej jest powiązany że rzeczownikiem do którego się odnosi (pomijam kwestie poezji) i jego umiejscwienie w zdaniu jest "wędrujące" jak rzeczownika,z reguły występuje po rzeczowniku ale "epiteto"(nie wiem jak będzie po polsku) występuje przed "verde pradera"(chodzi o cechę nierozerwalnie związaną z rzeczownikiem),przed występują też przenośnie "negra nieve",niestety występuje cześć przymiotników które zmieniają znaczenie w zależności czy są przed czy po (szczególnie jeśli chodzi o język pisany)sztandarowy przykład to:
coche nuevo-nowy samochód (dopiero wyprodukowany)
nuevo coche-nowy samochód (dla mnie ,choć może on być używany)jest ich jeszcze sporo niektore dość zabawne,inne strasznie denerwujące
W przykładzie który użyliście "grandes ciudades"(np.del mundo) raczj chodzi o sławne niż o wielkie .Są też konstrukcje stałe "el codigo civil" .
Osobiście radzę ci zajrzeć do książek hiszpańskojęzycznych ktore ten temat poruszają dość dogłębnie (nie wiem jak jest w książkach już podanych przez mych poprzedników bo ich nie mam).
Temat przeniesiony do archwium.