jak wymówić ?

Temat przeniesiony do archwium.
jestem raczkującym uczącym się hiszpańskiego
w materiałach z których korzystam są rozbieżności
chodzi mi o wymowę :
ll czy jako lj ~li czy tez jako dź

co z wymawianem "s"
czy to kwestia lektorów których słucham ?
np w słowie Carlos - akurat ten którego mam nie wymawia s - ~karlo~
czy estas
zależy od pochodzenia lektora.. często właśnie w materiałach miałam kogoś z Am. Płd wtedy wymawiają 'dź' [tzn tak m/w], hiszpanie : j.
Ogólnie wszystko zależy od miejsca z którego pochodzą osoby hiszpańskojęzyczne.. np. Madrid czytamy jakby nie bylo ostatniego 'd' albo i leciuteńkie 't' .. ale to już odsyłam do lekcji fonetyki xD tak to widzę.
saludos
to zależy... w Ameryce Płd. pewnie czytalibyśmy 'dź' ale mój lektor uczył nas żeby wymawiać jako 'j' np. llamo - jamo :) pzDr. Cię ;* :))
dziękuję
dziękuję
tak naprawde to "ll" (które wymawia sie zwykle tak jak jak "y") nie czyta sie jak czysciutkie "j", tylko jakie troche....hmmm.....nie "dź" (ufff, jak mnie denerwuje gdy ktos mowi "dź" ;P), ale po prostu język tak troche bardziej przygniatasz do podniebienia i Ci wyjdzie ;].
co do "s" na końcu, to nie wymawiają go Andaluzyjczycy (spedzilam tam miesiac i mam tam znajomych), mówią oni "quiere" zamiast "quieres", "lo dema" zamiast "los demas", "do" i "tre" zamiast "dos" i tres" (piszą to wtedy "doh" i "treh"), itd. itd. ;]
besitos ;]
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa