1 pytanie

Temat przeniesiony do archwium.
jak powiedzieć: Uczę sie hiszpańskiego sama.
Estudio español sola/por mi mismo. ???

Nie jestem pewna
aprendo español por mi cuenta
ucze sie hiszpanskiego sama juz od pewnego czasu i niedawno zaczelam gadac z ludzmi z hiszpanii na czacie i na gg.poprosilam ich zbeby mnie poprawiali jesli zrobie blad problem w tym ze ja robie ich co niemiara!fakt ze jeszcze dobrze nie znam wzytskich zaimowk i przyimkow ktore sa ogramnie wazne i jeszcze kilku tam rzeczy.szczerze przyznam ze zdolowalo mnie to(wiecej niz troche).uwazacie ze mozna nauczyc sie tak jezyka bo ja nabralam watpliwosci a mimo wszytsko nie chce zrezygnowac bo juz troche czasu na to poswiecilam.
mam jeszcze jedno pytanie.jaki waszym zdaniem jest najlepszy sposob na nauke jezykow?
kupić sobie dużo fajnych książek ciekawychm, poświęcić na to dużo czasu! robić ćwiczenia.. zamiast łazić po dworzu. czytać duzo w tym języku, czy w necie czy gazety.

gadać z ludźmi na skype!! priorytet. to bardzo dużo daje i można się tez posmiać.

zapisywac nowe wyrażenia na kartce.
czasowniki na karteczkach.. no co jeszcze. przede wszystkim, chcieć! no i ta systematyczność...
Niestety języka nie da się nauczyć od tak zaraz. Musi trochę czasu minąć zanim będziesz w stanie porozumieć się z osobami hiszpańskojęzycznymi. Z tego co piszesz to jeszcze za wcześnie na rozmowy przez internet, musisz więcej czasu poświecić na poznawanie słówek i gramatyki. Przyda się kilka książek do nauki języka hiszpańskiego. Broń boże typu: hiszpański w 1 miesiąc!!!
Gramatyki najlepiej jest się uczyć z książek, które mają w tytule obowiązkowo słowo 'gramatyka'.
Słówka szybko wchodzą do głowy za pomocą tzw. fiszek (można je zakupić w internecie) gdzie po jednej stronie karteczki jest słowo polskie, z drugiej hiszpańskie. Świetne do samodzielnej nauki! No i druga osoba (niekoniecznie znająca hiszpański)za pomocą takich fiszek może sprawdzić naszą wiedzę.

Nie zniechęcaj się i nie załamuj, widocznie za wcześnie chciałaś zweryfikować to co już umiesz.

Saludos
Prócz tego słuchanie radia, oglądanie telewizji w tym języku, nauka z tłumaczeń piosenek i generalnie piosenki+tekst pomagają w wyrobieniu właściwej wymowy, przyda się porównywanie wersji hiszpańskiego i różnic w wymowie, słownictwie, jak też w gramatyce.

Z nativos na czatach często bywa tak, że sami sadzą błędy, piszą bez akcentów i różne inne kwiatki robią - dlatego dobrze jest stosować zasadę ograniczonego zaufania i jednak sprawdzać swoją wiedzę ze słownikiem, koniugatorem, książką do gramatyki.

Na pocieszenie dodam, że jak najbardziej można się w ten sposób i samodzielnie nauczyć języka :) A potem to już tylko praktyka.

Powodzenia!
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego