klasa hiszpańska III LO Białystok

Temat przeniesiony do archwium.
witam czy ktoś z was uczy się w klasie hiszpańskiej w III LO w Białymstoku? Jeśli tak to mam pytanie...Czy łatwo dostać się do tej szkoły i czy trzeba znać język hiszpański żeby tak się uczyć? Pytam , bo bardzo chciałąbym iść tam po gimnazjum:P I czy warto tam iść:]
co prawda nie uczę się w sekcji białostockiej, tylko katowickiej, ale nie ma dużych różnic.

hiszpańskiego nie musisz znać- nauka zaczyna się od zera, choć na pewno jest trochę luźniej gdy znasz jakieś podstawy- po prostu nie poświęcasz na to tyle czasu.

czy łatwo jest się dostać- wszystko zależy od zainteresowania w danym roku- im mniej osób tym większe szanse. pamiętaj że wcześniej jest też egzamin kompetencji językowej- nie wpływa znacząco na rekrutację, ale jego wyniki i wysoka lokata trochę uspokajają.

czy warto iść- zależy jaki poziom ma to liceum, ogólnie rzecz biorąc sekcje lokują się w dobrych liceach. od razu musisz jednak założyć że będziesz musiała przykładać się sporo do innych przedmiotów, które dochodzą w 1 klasie- w praktyce w sekcji dwujęzycznej nie ma konkretnego rozszerzenia (godziny przeznaczone w tym celu są podzielone na przedmioty po hiszpańsku). kiedy się o tym wie, łatwiej organizować sobie pracę, planować pewne rzeczy. wydaje mi się że warto spróbować- nauka naprawdę dużo daje (oczywiście pod warunkiem że się przyłożysz w zerówce, a przez następne lata dobrowolnie grzebniesz w języku- po roku liczba godzin hiszpańskiego spada prawie 9-krotnie, więc trzeba się przyłożyć samemu do niektórych rzeczy). można dobrze opanować język, dowiedzieć się czegoś o kulturze tego kraju- co prawda nie będzie to poziom akademicki, ale zawsze warto.polecam:)
z organizacją pracy radzę sobie dobrze:) ale potem po tej szkole na studia to gdzie mozna sie wybrać??
właściwie to gdzie chcesz- przecież to do niczego Cię nie obliguje. U nas ludzie myślą o medycynie (hardcore jeśli chodzi o przygotowania), ekonomii, zarządzaniu reklamą, prawie, geodezji, stosunkach międzynarodowych... iberystyka jest trochę bez sensu, co też podkreślają nasi nauczyciele- po prostu więcej nikt Cię już nie nauczy, reszta zależy od Twojej pracy.
więc mówisz że ta szkoła to tak jakby szkoła dla zainteresowanych Hiszpanią? dla pasjonatów? a w której jesteś klasie? i jak Ci poszedł ten test kompetencji jezykowej? i jaką miałaś średnią w 3 klasie gimn. jeśli mozna wiedzieć? to bede wiedziała czy zdołam sie tam dostać:P
to klasa nie tylko dla pasjonatów. mnie na przykład hiszpania zawsze obchodziła tyle co zeszłoroczny śnieg, dopiero w tej klasie zaczęłam się interesować tym krajem. możesz się nauczyć języka, poznać kulturę i ciekawych ludzi, a przy okazji nie jesteś jakoś bardzo ograniczona wyborem kierunku (zresztą po żadnej klasie nie jesteś).

teraz jestem w 1 klasie, na teście kompetencji byłam pierwsza (40 pkt na 50), a średnia z gimnazjum, o ile pamiętam, 5,2. ale były też osoby ze średnią 4.8, 4.7, a niektórzy na teście kompetencji byli nawet poniżej 40 miejsca.

jęsli masz jeszcze jakieś pytania to zapraszam na gg 1[tel]
ok jak będziesz na gg to napewno napiszę masz jeszcze trochę pytań:P
Hej ;)

Ja też jestem z Białegostoku i chciałabym uczyć się w III LO w klasie hiszpańskiej tylko obawiam sie czy sobie poradzę. Czy język hiszpański jest strasznie trudny ?
jak narazie (wg mnie) jest prosty(to dopiero poczatek);p ale mowią że są też wredne tematy;/;/;/ trzeba sie przylozyć;]
Ja wogóle nie miałam styczności z tym językiem dlatego się obawiam. El_cor wiesz może na czym polegają te testy predyspozycji zawodowych i ile mniej więcej punktów trzeba mieć żeby sie załapać do klasy hiszpanskiej w III i wogóle jaka tam panuje atmosfera jak nauczyciele itp.( ja nikogo nieznam kto by się tam uczył więc może ty się orientujesz)? Ciągle się zastanawiam czy na 1 miejscu wpisać III (klasa hiszpanska) czy VI (biol-chem z rosyjskim). Jak masz wolną chwilkę i za bardzo nie zawracam Ci głowy napisz na [gg] e-mail [email] lub poprostu na forum będę bardzo wdzięczna ;)
ktos wie, kiedy jest w tym roku test predyspozycji do klasy jezykowej w III LO w białymsotku?
wejdź na strona III LO i tam jest wszystko opisane:P
ja chyba slepy jestem, bo jak wchodze na strone i odpalam zalacznik "zasady rekrutacji" to ni ... nie moge znalezc :-)
masz rację nie ma tam dokładnej daty, ale jeszcze niedawno gdy tam wchodziłam było dokładnie okreslone...;]
i jaki dzien byl wtedy napisany?
chyba 15 czerwca...ale chyba się coś zmieniło najlepiej skontaktuj się ze szkołą..;p
Znalazłam na stronie III LO informacje na temat testu predyspozycji jezykowych wymaganego do klasy hiszpańskiej, a więc odbędzie się 3 czerwca o 12. Trzeba się zjawić w szkole o 11:30 z legitymacją więcej info na www.3lo.bialystok.pl w zakładce klasa hiszpańska. Czy ktoś z Was się tam wybiera ?
ja mam zamiar przystapic do tego egzaminu, ale nie wiem jak sie do niego przygotowac. :-(
Ja też nie mam pojęcia jak się do niego przygotowć. W internecie znalazłam tylko jeden taki test co prawda strasznie krótki ale zawsze coś. Ciekawe czy do klasy hiszpańskiej zrobią podobny. Jakbyś coś znalazła napisz proszę na [gg] będę bardzo wdzięczna ;)
ale ze mnie gapa przepraszam Los bomberos że napisałam do ciebie w formie żeńskiej-to przez pośpiech. Mam nadzieję, że wybaczysz mi tą pomyłkę :)
Jestem z sekcji dwujęzycznej w Białymstoku i nie żałuje :)
Klasa jest wspaniała, nauczyciele świetni. Po protu cud miód i orzeszki :P (chociaż czasami bywa ciężko) :P Warto, warto i jeszcze raz warto, a testu sprawdzającego Wasze predyspozycje językowe nie macie czego się obawiać bo nie jest on trudny i nie da się do niego przygotować w żaden sposób.
Powodzenia!
Mogłabyś powiedzieć czy te 18 godzin tygodniowio hiszpańskiego macie jakoś podzialone np. na gramatykę, słownictwo itp. czy macie wszystko razem ? Termin składania papierów do szkół mija 30 maja a ja nadal się waham czy to napewno klasa dla mniei i czy sobie poradzę bo z jezyków to ja ogólnie nie jestem najlepsza. Mogłabyś zdradzić jeśli nie jest to jakąś tajemnicą ile miałaś punktów z egzaminu i jakie oceny z tych przedmiotów punktowanych bo nie wiem czy mam jakieś szanse by się dostać . Moje [gg] będę bardzo wdzięczna
Zajęcia mamy prowadzone w dwóch grupach (podział wg numerów z dziennika), a lekcje są zróżnicowane i to od naszych nauczycielek zależy jak wyglądają. Jeśli jest gramatyka to gramatyka a przy okazji zawsze znajdą się jakieś słówka. Nie masz co się zastanawiać czy sie dostaniesz jeśli nie sprawdzisz to nigdy się tego nie dowiesz. Kandydatów czeka jeszcze test predyspozycji językowych i właśnie po nim okaże się czy uczenie się języków obcych nie sprawia Ci trudności.Skoro chcesz uczyć się w tej klasie to złóż papiery i albo się uda albo nie :)
Potrzebujesz jakieś 130 punktów;) Tyle było w tym roku.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Brak wkładu własnego