pomoc w odnalezieniu tytułu piosenki

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!

Uwielbiam język hiszpański! Uczę się go od niedawna i niestety nie znam go jeszcze na tyle, żeby znaleźć piosenkę po słowach (wpisując fragment tekstu w wyszukiwarkę). Jeśli ktoś mógłby ze słuchu napisać, chociaż fragment tekstu tej piosenki (w języku hiszpańskim) to byłabym bardzo wdzięczna. Bardzo proszę o pomoc.

Jakość nagrania nie jest najlepsza, ale mam nadzieję, że da się coś zrozumieć.:)

http://www33.zippyshare.com/v/19093172/file.html

Pozdrawiam :)
Nie zatruwaj sobie mózgu takim badziewiem. Ucz się na klasykach hiszpańskich. Na forum było parokrotnie o zespołach wartych słuchania. Tak na szybko np. :
Wiem, ale ja potrzebuję tytułu tej piosenki i nigdzie nie mogę znaleźć :/
Jeśli ktoś rozumie słowa to bardzo proszę, chociaż o fragment tekstu...
No me lastimes, wykonawca Marcelo Morelo.

A tekst jest tu:
http://www.musica.com/letras.asp?letra=827481
Bardzo dziękuję za pomoc! Naprawdę nie wiem, co bym bez Ciebie zrobiła... Serdecznie pozdrawiam. :)
Nie ma za co.
Naturalnie miala byc "Marcela" a nie Marcelo :)
Jeśli mogę się wtrącić, to piosenka z linku podanego przez xime brzmi lepiej, niż ta, z podanego przez Ciebie. Nie wiem więc, dlaczego nazwyasz ją badziewiem... :/
Natomiast jeśli chodzi o klasyki, zespoły i wykonawców wartych słuchania to proponuję:
Clan 537
Shakira
Julieta Venegas
Daddy Yankee
Słuchając tego jeszcze raz zauważyłam, że jest to mix dwóch piosenek tej wokalistki - utworu "No Me Lastimes" oraz "La Fuerza Del Engaño". Świetne kawałki na karnawał! Dzięki raz jeszcze za pomoc i pozdrowienia dla wszystkich uczących się hiszpańskiego oraz dla tych, którym udało się go już opanować. Piękny język :)
No, no... Tylko ci pogratulować... :-)) Ale ponieważ "de gustibus non est disputandum" czy jakoś tak, więc... Spuśćmy zasłonę miłościwego milczenia na twoją wypowiedź.
Wybacz, ja tylko stanąłem w obronie, Ty napisałeś, że piosenka była badziewna...
Uznaję twój wpis za prowokacyjno-dowcipny stąd sarkastyczny ton powyższego. Bo nie uwierzę, że mógłbyś się podając te przykłady kompromitować do tego stopnia.
Nie mam do Ciebie nic prywantie :). Natomiast jeśli chodzi o powyższe przykłady kilka słów wyjaśnienia:

Clan 537 - nie cud wokalny, ale w swoim gatunku (nie wiem na ile na ile się w nim orientujesz) jest naprawdę dobry i powszechnie uznany. Jeśli masz ochotę na brzmienie Karaibskie, polecam, każdego wprawi w dobry nastrój :).

Shakira - trudny temat. Większość osób kojarzy Shakirę ze średniej jakości rockowo-popowych piosenek anglojęzycznych, lecz posłuchaj jej starszych przebojów hiszpańskojezycznych. Przykłady: "Antología", "Octavo día", "Que me quedes tú", "Si te vas", "Te espero sentada", "Quiero". Po odsłuchaniu podaj mi proszę przykład CHOĆ JEDNEJ Hiszpanki, która Twoim zdaniem śpiewa tak, lub lepiej...

Julieta Venegas - wybitna postać, doskonała w swoim gatunku.

Daddy Yankee - tu faktycznie sobie leciutko zażartowałem, lecz w swoim gatunku bardzo znany i ma kilka melodyjnych przebojów, np. "Lo que pasó, pasó", "Gasolina" :).
>Uznaję twój wpis za prowokacyjno-dowcipny

hiszpańskiej Shakiry całkiem dobrze się słucha, reszty nie znam, ale biorąc pod uwagę to co podałeś nam w linku to naprawdę trudno uwierzyć, żeby ta 'reszta' (nieznana mi) mogła by być gorsza....

a poza tym 'de gustibus...'
Kilka moich ulubionych utwórów Juliety Venegas:

-Algo está cambiando
-Antes
-Corre, dijó la tortuga
-De mis pasos
-Donde quiero estar
-Eres para mí
-Hoy no quiero
-Lento
-Lo que pidas
-Me voy
-No seré
-Oleada
-Serenata sin luna
-Sin documentos

POSŁUCHAJCIE!!! :D
I jeszcze z Wikipedii: http://es.wikipedia.org/wiki/Julieta_Venegas
Mecano :) Mój typ to La fuerza del destino, tym bardziej że w teledysku można podziwiać debiut młodziutkiej ówczesnej dziewczyny perkusisty - Penelope Cruz :)
Poza tym, sądzę, że Julieta Venegas jest idealna do nauki dla początkujących. Śpiewa bardzo wyraźnie, a Jej meksykański akcent jest prosty do zrozumienia. Sam się kiedyś uczyłem hiszpańskiego tłumacząc piosenki zarówno Juliety Venegas, jak i Shakiry. Początkowo Shakirę rozumiałem wyłącznie na piśmie ze słownikiem, natomiast słuchowe rozumienie słów Juliety Venegas nawet po kilku tygodniach nauki języka hiszpańskiego, nie sprawiało mi problemów - jest dobra dla początkujących. Moja propozycja:

dla początkujących: Julieta Venegas, La Oreja de van Gogh, Mariana Ochoa, Natalia Oreiro

dla średniozaawansowanych: Shakira, Wisin y Yandel

dla zaawansowanych: Clan 537, Vatos Locos
A teraz jak się nagram po hiszpańsku i cofnę w czasie, to sam siebie pewnie nie zrozumiem :D. Za bardzo upodobniłem się do Shakiry i tych regionów świata...
Hmmm,wtrace swoje trzy grosze.Ludzie, na temat gustu sie nie dyskutuje,jednym sie podoba wysoki brunet innym niski blondyn,czy bedziecie wtedy przekonywac?
Wystarczy odrobina tolerancji i swiat sie robi piekniejszy.Jedni lubia hip hop,inni fanky,jeszce ktos rap etc.Dziewczyna poprosila o tytul i tyle zamieszania.Wszystkim FELIZ AÑO NUEVO.
Podałem na szybko linka do "Mecano" bo to w hiszpańskiej muzyce pop taki klasyk i legenda jak u nas np. "Manaam". Do nauki prawidłowej wymowy i akcentu w sam raz, podobnie jak inne np. "Duncan Dhu" czy "Hombres G". Jeśli ktoś nie zna muzyki lat 80 i 90 a tym bardziej nie ma pojęcia czym była "La Movida Madrileña" to trudno.
O latynoskie "zaśpiewki" nie będę się z nikim spierał bo nie ma o co.
Oczywiście "Maanam" - niech mi Kora wybaczy literówke... A co do zaśpiewek to mam na myśli "twórczość" tego typu jak ta z linka podanego na poczatku. Bo latynoskie gwiazdy i legendy typu "La Lupe", Compay Segundo czy Chavela Vargas to zupełnie inna historia.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie