Opis obrazka- przydatne zwroty

Temat przeniesiony do archwium.
Mam jeszcze prośbę odnoszącą się do opisu obrazka. W jakim czasie opisywać obrazek? Jakich gotowych zwrotów warto się wyuczyć? Przy maturze z angielskiego było tego mnóstwo, niestety nie mam żadnych książek do hiszpańskiego, a jest mi ta wiedza potrzebna na egzamin (poziom A2). Może ktoś ma/zna jakieś gotowce, albo coś mi poradzi jak się przygotować do opisu obrazka? Będę wdzięczna za każdą radę!:)
jeżeli chodzi o obrazek na maturze to nie było bardzo ciężko ;) z tego co pamiętam powiedziałam tylko co na nim widzę(presente), a później dwa pytania dotyczące tego co tam jest i pytanie związane z tematyką obrazka. Tzn. miałam obrazek na którym była osoba w sklepie, konkretnie w markecie z jarzynami w koszu. Powiedziałam w dwóch zdaniach co widzę, a pani z komisji zapytała o to czy dobrze jest robić zakupy w sklepach małych czy w marketach, a póżniej spytała gdzie ja robie zakupy i dlaczego. Jeśli miałabym Ci polecić jakąś książkę to napewno "jezyk hiszpański zdam maturę" jest bardzo dobra i tam napewno znajdziesz to czego szukasz i co się bardzo przyda ;)A poza tym możesz poszukać na stronie CKE, tam były informatory maturalne i jakieś biuletyny, a tam przydatne zwroty i przykładowe pytania.

pozdrawiam ;)
Mój egzamin to nie matura a egzamin ustny na studiach chociaż poziomem pewnie nie będzie się różnił od podstawowej matury. Mam opisać obrazek i powiedzieć coś o sobie, tylko ani raz nie ćwiczyliśmy opisu obrazka stąd moje zagubienie w tym temacie:) Dzięki za odpowiedź:)
tu jest wszystko:
http://www.cke.edu.pl/images/stories/EFS_1/hiszp.pdf
zwroty do obrazka są chyba na 15 stronie (poziom podstawowy), gdzieś dalej są na rozszerzony
Bella-Durmiente bardzo dziękuję, czegoś takiego szukałam!:)

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa