tenía/tuvo

Temat przeniesiony do archwium.
¿Has visto a andrea?
– no está. ayer me comentó que hoy _____________ una conferencia en toledo.
a) tenía
b) tuvo

To jest jedno z pytań z testu dele. Prawidłowa odpowiedź wg klucza to tenía.

1.Dlaczego jest tu użyty czas przeszły? O ile dobrze rozumiem odpowiedź brzmi: "Nie ma jej, wczoraj mi powiedziała/wyjaśniła, że dzisiaj miała? konferencję.
Dlaczego nie używa się tu czasu przyszłego" wczoraj mi powiedziała, że dzisiaj będzie mieć konferencję"?
I nie rozumiem kiedy właściwie ta konferencja była: wczoraj kiedy to mówiła, czy dzisiaj(dzień później, kiedy jej nie ma )?

2. I dlaczego tenía (imperfecto), a nie tuvo (pret indef). Ta jedna okreslona konferencja jak rozumiem już się odbyła.

Nie rozumiem tego. Pomóżcie proszę :)

Następstwo czasów i mowa zależna.
http://s345144383.domenaklienta.pl/lang/grammar/indirecto
http://hiszpanski.crib.pl/mowa-zalezna-estilo-indirecto.html

Zdanie wyjściowe, wypowiedziane WCZORAJ przez Andreę:
"Mañana tengo una conferencia".
Aha, tego jeszcze nie przerabiałam(zaczynam poziom B1 na kursie) a test jest z dele B2, dlatego padłam przy tym pytaniu. Czyli w tym przypadku jest przerobione z Presente na Imperfecto jak rozumiem z szybkiego przeglądnięcia Twoich linków.

Dzięki wielkie, zaraz siądę jeszcze nad tym dokładniej. :)

A jeszcze jedno pytanie z testu:

¿Por qué no cogiste un taxi?
– __________ no había ninguna parada cerca.
a) es que
b) así que
c) De modo que
d) a causa de

Dałam es que (chodzi o to że ) i to jest dobrze, ale zastanawiam się czy mogłoby byc też "a causa de" Czy ewentualnie mogłoby być prawidłowe "A causa de que no había ninguna parada cerca"
- z powodu że nie było żadnego przystanku blisko

To ostatnie moje przerobione zdanie byłoby prawidłowe?

edytowany przez emeska3: 01 mar 2013
Cytat: emeska3
- z powodu że nie było żadnego przystanku blisko

Właściwie to jest chyba też nie po polsku :)

Czy ewentualnie mogłaby odpowiedzieć "Porque no había ninguna parada cerca"? Chyba tak.
Oczywiście. Na pytanie "?Por qué.....?" pierwszą możliwą i zawsze poprawną odpowiedzią będzie "Porque ..."
Zamotałam się z tą mowa zależną i zaczęłam się zastanawiać czy aby tu nie ma jakiejś zamiany czasów. Zaczynam głupieć od nadmiaru informacji :)

Dzięki
Temat przeniesiony do archwium.

»

Brak wkładu własnego