iberystyka na UJ

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 45
poprzednia |
Czy ktoś z Was studiuje iberystykę na UJ? Jeśli tak to proszę powiedzcie jak tam jest:) i czy jesteście zadowoleni ze swojego wyboru.
A może jest jakaś osóbka, która w tym roku próbowała dostać się do Krakowa i może podzielić się wrażeniami z egzaminów wstępnych?
Mój e-mail: [email]
hej! ja tez bardzo chce studiowac na UJ. prosze barzdo o tresciwe informacje . jak tam jest , jaki jest poziom , czy zaczyna sie od poczatku czy nie koniecznie, co sie zdaje, czy sa egzaminy wstepne czy wystarcza marura ! plisss bardzo mi zalezy na szybkiej odpowiedzi ! z gory dzieki :) moje [gg]
wszystko cudownie, szkoda tylko, że na uj nie ma kierunku zwanego "iberystyka". jest filologia hiszpanska (albo portugalska)
he, nie studiuję filologii hiszpańskiej a włoską;), no ale mam kolezanki na hiszpanskiej, a iberystyka i fil. hiszpańska to jest to samo, !!:|, dla ścisłości;), jesli chodzi o sam hiszpański to nie trzeba go umieć, zaczyna sie od zera na UJ,tylko na wstepnym który jest 7 lipca;) trzeba zdawać, do wyboru(hiszpanski, wloski, portugalski, angielski, itd.;), plus test humanistyczny, który jest bardzo ogólny i dotyczy wszystkiego, architektury, opery, historii, cywilizacji, zawiera elementy gramatyki polskiej, sztuki, itd;)..ogólnie duzo pracy, jak na kazdej filologii....
aha i Do agusi, oczywiście ze sa egzaminy, a matura...., nie sadzę zeby wogóle na nia patrzyli;), chociaż teraz są te nowe matury, i moze i patrzą ale Uj i tak robi sobie swój gzamin, bo dla nich poziom matury....nie jest wystarczający ..zeby dostac sie an fil hiszpanską , na której jest 25 miejsc a , chętnych cąła masa, rok temu 12 osób na miejsce, w tym roku jeszcze nie wiem,a le nie sadze ze mniej;), pozdrawiam, no...czyli standard jak co roku, na filologiach ;P
heh, tez mi sie marzy fil. hiszpanska na uj... no i tam ma byc test humanistyczny z podanych 5 lektur, co prawda sa trudne i dotycza sztuki, folozofii, architrktury , gramatyki itp.... ale czy pytania moga byc spoza tych ksiazek ? a no i wlasnie na czym dokladnie polega sformulowanie "Pisemny test humanistyczny w języku polskim i obcym nowożytnym"? to beda 2 osobne egzaminy, kazdy o lekturach ale jeden po polsku a drugi w innym jezyku, czy jak :( ?? napewno bedzie sie bardzo trudno dostac:/
dysponuję przykładowymi testami na filologie hiszpanska na UJ, zainteresowanych prosze o kontakt 5799571
dysponuję przykładowymi testami na filologie hiszpanska na UJ, zainteresowanych prosze o kontakt 5799571
oczywiscie gg :P
ja bym była zainteresowana bardzo :]
mój nr gg to 6346288 :] niedługo do Ciebie napiszę jak będziesz dostępny :P
hej, ja studiuje iberystykę właśnie tam. nie ma sie czym podniecac. wlasnie jestem po sesji letniej, mielismy 7 egzaminow. na co mozecie liczyc? ze wymagania wymusza na Was nauczenie sie (samodzielnie!) jezyka. nie jest oczywiscie TAK zle. ja zaczynalam hiszp od zera, teraz jestesmy z gramatyka podobno w okolicach superiora, a jezyk w praktyce - u mnie tez juz sie sprawdzil. powodzenia!

pozdrawiam
stud
w pn dowiedziałam się że jestem przyjęta... zawsze podobał mi się hiszpański, nie włoski ani portugalski, dlatego starałam się dostać na iberystykę. No i udało się... A tymczasem czytałam na tej stronce różne rzeczy o hiszpańskim na UJ, słyszałam opinie ludzi, którzy poszli na inne języki bo ktoś postraszył ich atmosferą na iberystyce, częstą zmianą wykładowców itp. Ja wolę sama zobaczyć, jak będzie.
Liviee.. mam pytanie... Czy mogłabyś napisać mi ile punktów łącznie zdobyłaś? Czy są gdzieś listy przyjętych osób? Ja niestety się na UJ nie dostałam... i czekam cały czas na ten polecony żeby dowiedzieć się co i jak... Proszę Cię o odpowiedź :)

Pozdrawiam
We wtorek gdy się wpisywałam była już lista. Miałam chyba ok.330 pkt.. Za test dostawało się najwięcej punktów. Nie czekaj na list, oni go wysyłają do tych którzy są przyjęci. Spróbujesz następnym razem? Być może warto... Powodzenia!
Dzięki za info... Jak tam zadzwonilam w poniedziałek po wynikach.... kobieta z sekretariatu podała moją ilość punktów i tyle... Powiedziała, że mam czekać na list... Nie mam pojęcia jaki próg punktowy jest dla tych którzy chcieliby zapisać się na studia wieczorowe bez wcześniejszej rekrutacji.. Może Ty wiesz? Będę wdzięczna za odpowiedź :)

Pozdrawiam serdecznie
Bardzo Ci zależy, prawda? Pewnie jesteś pasjonatką... Nie wiem nic o wieczorowych, nabór jest trochę później, wygląda na to, że musisz poczekać na ten list. Spróbuj jeszcze zorientować się na www.uj.edu.pl. Rekrutacja na wieczorowe jest być może na tej samej zasadzie co na dzienne, ale nie chcę wprowadzać Cię w błąd. Jeżeli mieszkasz blisko Krakowa, to możesz dowiedzieć się na miejscu, nie powinni Cię wtedy zbywać. W czwartek sekretariat jest nieczynny. I nie zrażaj się kolejkami...
Pasjonatką.. jestem prawda :) Ale niestety nie wystarczyło widocznie punktów, żebym się dostała... :( Wiem dokładnie jaka jest rekrutacja.. 09 października rozmowa kwalifikacyjna w języku obcym na temat wiedzy o Hiszpanii... Ale wiem, że osoby, które pisały test na dzienne i się nie dostały, a zdobyły odpowiednią ilość punktów (ustalonych przez nich i niższych niż na studia dzienne) mają możliwość dostania się na studia od razu.. bez tej rozmowy kwalifikacyjnej... I właśnie chciałam się dowiedzieć o ten próg punktowy od którego można dostać się na wieczorowe bez tej całej rozmowy... Bo chciałabym już coś wiedzieć :) No cóż ... Tak poza tym, to dziękuję za wszystkie informacje i oczywiście Gratuluję Ci, że się dostałaś... :)

Pozdrawiam :)
Nie dam sobie reki uciac, ale prog na wieczorowe wynosi bodaj 200 dla NM i 40 dla SM.
studiowalam 1 rok iberystyke na uj. Jesli startujecie od zera z hiszpanskim to wspolczuje, 100% studentów ktorzy uczyli sie od podstaw hiszpanskiego zdawalo poprawy z jezyka, spora czesc odpadła. Ogólnie po 1 semestrze z 70 osob zostalo jakies 50 bo tyle zrezygnowalo. no a po drugim semestrze odstrzał i kolejne rezygnacje. z tego co wiem zostalo ich na 2 roku z 75 jakies 30 - 35. Jest ciężko. z jezykiem sie zapieprza, i nikt sie nie cacka ze ktos nienadąrza, po prostu musi sie nauczyc i juz. nie robią w ogole komisów z języka. jak nie zdasz poprawki to koniec... a braklo ci np 2 punkty. Z góry mówią ze nawet jesli przepuszcza to i tak sobie nie poradzisz na 2 roku. Podejscie do studenta okropne, zero życzliwości pomocy czy w ogole jakiegos ludzkiego szacunku. Ale jesli ktos jest bardzo ambitny i pracowity to sobie poradzi, hiszpanskiego uczys ie bardzo szybko, w 1 semestr 2 poziomy jezyka - tak wymagają ze efekty szybko widac.
No:) nie chcialam straszyc:P ale jesli chcecie tam isc tylko dla jezyka to lepiej popytac o kursy na Ujocie. a iberystyke zostawic wieeeelkim zapaloonym milosnikom Hipszanii a nie tylko języka.
Z 75 osób?
Chyba licząc także eksternistyczne?
Kiedy ja zdawałam na iberystykę limit wynosił 25 osób, przyjęli 30. Fakt, wymagają dużo, ale w moim roczniku po pierwszym roku TP oblały tylko 2 osoby, część zrezygnowała, część się przeniosła, ale na to miejsce przyszły inne, więc bilans się wyrównał.
75 osób?! A kiedy to było?
Nom, chyba dawno temu:) bo i metody mieli widać drakońskie:) zaczynałem od zera hiszpański, jestem po pierwszym roku, zdałem wszystko bez poprawek, fakt zostało nas z ok 30 osób 23, ale to dlatego przede wszystkim dlatego że zrezygnawali dwukierunkowcy. Generalnie całkiem ciach jest:)
Dwukierunkowcy albo ci co "nienadąrzali" ;)
ja w tym roku zaczynam filologię hiszpańską na UJ. Znam zaledwie kilkanaście słów po hiszpańsku, ale ponoc wszystko jest do zrobienia ;))
dobra, byłam dziś na pierwszych zajęciach i jestem lekko przestraszona - pierwsza fonetyka a tu pani profesor juz zdania dyktuje po hiszpańsku - spoko ^_^

w ogóle te wszystkie ksiazki trzeba jakoś zdobyć ;)

my mamy mnóstwo dwukierunkowców - praktycznie więcej niz połowa ma drugi kierunek
a czy możesz mi powiedzieć na ile procent miałałaś zdany język polski i język obcy? i czy język zdawałaś rozszeczony?

pozdrawiam :-) .
wszystko zdawałam rozszerzone, język polski 98%, język angielski 92%
Bardzo mi zależy na kontakcie z kimś z 2,3 roku filologii hiszpańskiej na UJ. Moje gg- 7120454. Mam kilka pytań odnosnie przedmiotów, wykładowców. Minął dopiero pierwszy tydzień studiow i czuję sie niedoinformowana ;)
Jeśli będę w stanie, to mogę służyć jakąś pomocą:) Teraz powinnam być na drugim roku iberystyki UJ, ale po roku zrobiłam sobie przerwę, żeby się skupić na drugim kierunku i dokończyć wszystkie zaległe kursy opcyjne:D Więc jeśli będę w stanie Ci pomóc to pytaj o wszystko:)
Pierwsze najważniejsze pytanie - czy ja sobie z tym językiem poradze, bo ide od podstaw, iberystyka to moj jedyny kierunek. Mam praktyczną z Kur, Zielińskim i Palką. Filozofię ze Śpiewak, łacinę z Bugajską, wstęp do literaturoznawstwa z Sawicką, literaturę z Krzyszkowską (ona też jest opiekunem mojego roku), fonetyke z Jędrusiak. Na razie wrażenia pozytywne :)

Więc - jesli uczyli Cię ci sami wykładowcy - kto jest najbadziej wymagający? Straszą nas że stan 35 osób na roku to stanowczo za dużo i pewnie blisko połowa odpadnie :((( Co sprawia największa trudnosć na pierwszym roku, na co trzeba uważać - to takie moje pytania na początek ;)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 45
poprzednia |