iberystyka na UJ

Temat przeniesiony do archwium.
31-45 z 45
| następna
Poradzisz sobie, tylko musisz siedzieć nad hiszpańskim cały czas. Ja przez to, że studiowałam drugi kierunek i też dziennie, nie mogłam poświęcić całego wolnego czasu na hiszpański. Chociaż sesję zimową przeszłam w miarę gładko i z dobrymi ocenami, to w letniej było już troszkę gorzej:P To prawda, że na razie was dużo. U nas liczba ludzi była podobna - po miesiącu odeszły 2 osoby, tuz przed sesją zimową 1, ale najwięcej i tak po sesji letniej, bo około 7 czy 8. Niektóre z nich nie zdały egzaminów, inne z kolei nawet do nich nie podchodziły. Ale 1 rok jest naprawdę do przejścia:)

Jeśli chodzi o wykładowców, to widzę, że jeśli chodzi o praktyczną naukę, to ich nieco pozmieniali. Pana Zielińskiego znam i z nim zajęcia są przyjemne, chociaż jeśli jest w złym humorze, to lepiej uważać - potrafi się zdenerwować:P Za to o pani Palce chodzą legendy w instytucie:P Pani od filozofii jest świetna. Pomimo tego, że na pierwszych zajęciach wyda Ci się zapewne straszna, to jest naprawdę cudowna. Wymagająca i zorganizowana, ale za to ustny egzamin z nią jest bardzo sympatyczny:)

Pani Krzyszkowska... ehhh... to chyba temat na dłuższą rozmowę:D Niezwykle oryginalna osoba. Ile z nia przygód było... :P Za to pani Jędrusiak również wymagająca, ale i cudowna - nauczyła nas tak dobrze, że wszyscy zdali egzamin. A jeśli nie zdali za pierwszym razem to zdawali do skutku:P Łacinę miałam z panią Hajdą, więc tu Ci nic nie doradzę. A z pania Sawicką jakoś da się przeżyć, chociaż jej zajęcia nie należą do najciekawszych...

Tyle na początek, jesli chciałabyś coś więcej usłyszeć to mogłabym się odezwać na gg gdybym miała wiecej czasu:)

PS. mam jeszcze dużo materiałow i notatek z pierwszego roku, zwłaszcza z literatury, fonetyki i reszty, jeśli byłabyś chetna:)

Muchos besos!
Dzięki za odpowiedź ;) a materiałami owszem, byłabym zainteresowana - szczególnie z literatury (i jeśli miałabyś również "wprowadzenie do współczesnej fonologii") - chętnie odkupię. Ale to moze szczegóły na gg ;)
Hej, a może mi ktoś powiedzieć jak wygląda rekrutacja na studia 2 stopnia na UJ? Aktualnie studiuję na UWr, ale na 2 stopień chcę się przenieść gdzieś gdzie jest specjalizacja, najlepiej tłumaczeniowa. A może znacie inne miasta gdzie na fil. hiszpańskiej jest specjalizacja? Z góry dzięki:)
A czy po iberystyce można uczyć w szkole średniej, szkolach językowych itp. hiszpańskiego i portugalskiego ? :)
witam Was. mam takie male pytanko odnosnie UJ. czy na iberystyke sa jakies dodatkowe egzaminy? (bo neiktorzy z Was cos o tym wspominaja ale to sa posty sprzed paru lat wiec nie wiem..) no i czy na tych studiach trzeba odbyc jakas obowiazkowa prktyke w szkole? bo ja akurat nauczycielka nie chce zostac, wiec to byloby mi nie na reke. w tym roku poprawiam angielski, z polskiego R mam 90% - myslicie ze jakbym napisala ang R tez cos ok 90% to mialabym szanse sie dostac? z gory dziekuje za odp :)
Spokojnie się dostaniesz z takimi wynikami. Nie ma dodatkowych egzaminów raczej - sprawdź na stronie UJ. O tych praktykach nic nie wiem.
Ja równiez rozważam wybor tego kierunku na studiach. Chciałam zapytać, czy ktoś się orientuje, jakie są szanse z polskim podstawowym? Angielski zdaję rozszerzony, ale z interpretacji tekstow na polskim nigdy nie bylam dobra ;-)
Zawsze straszą na pierwszym roku. Nie musicie się martwić. Wykładowcy (w większości) są bardzo mili i kompetentni. Ja jestem na trzecim roku fil. hiszp. i jestem też przewodniczącą koła naukowego iberystów UJ. Daje rade i mam czas na wszystko a wcześniej też nie uczyłam się hiszpańskiego.
Hola a todos,
Czy są na filologii hiszpańskiej na UJ ludzie, którzy studiują dwa kierunki (filologia jako drugi)?
I czy wiecie może j a k i e inne kierunki?

Chciałbym w tym roku się porwać na takie małe szaleństwo ;-)
hej, mam pytanie, czy ktos moze mi udzielic szczegolowych informacji dotyczacych dostania sie na iberystyke - uj??
bardzo prosze.
chetnie tez odkupie ksiazki etc.
moje [gg]
bardzo prosze o kontakt
:)
dołaczam sie do powyższej wypowiedzi i równiez prosze o informacje .
moj nr gg : 4764640
Na iberystykę w tym roku trzeba było zdawać języki: polski i obcy rozszerzone pisemnie, co dawało nam maksymalnie 200 punktów, po 100 za każdy przedmiot. Żeby dostać się za pierwszym razem trzeba było mieć co najmniej 183 punkty, ale potem, jak trochę ludzi zrezygnowało, zeszło poniżej 180 pkt. Wiem, bo też tam składałam, ale w końcu poszlam na portugalski...

Osobiście polecam, jest naprawdę ekstra :)
czy ten polski rozszezony jest na iberystyce konieczny?? Chcialabym porozmawiac z jakism studentem iberystyki bo na razie jestem troche zielona;p. Podalam wyzej moj nr gg ale podam raz jeszcze: 4764640. Prosze jesli ktos bedzie mial czas i mozliwosc niech napisze.
słyszłam, że "iberystyka", a "filologia hiszpańska" to właśnie nie to samo, a podobne - bo na iberystyce więcej kulturoznawstwa, a na filologii więcej języka

ale może sie mylę...
Do Darren: ja właśnie się też zastanawiam nad portugalską, co prawda tego języka nie znam, ale jak czytam niektóre teksty to dużo rozumiem (bo znam hiszpański). A Twoim zdaniem portugalska jest lepsza od hiszpańskiej? 9107082 moje gg jakby co ;))
Temat przeniesiony do archwium.
31-45 z 45
| następna