filologia portugalska

Temat przeniesiony do archwium.
hej, mam pytanie- czy warto jest zaczynać studiowanie filologii portugalskiej? nie znam portugalskiego i nie mam pojęcia czy sobie poradze. wiem , ze w krakowie językiem wykładowym jest polski.Waszym zdaniem jest sens w ogóle zaczynać?
Moim zdaniem nie ma sensu, ale to twoj wybór :]
dla tego jezyka wszystko warto. Jest bajeczny :-)
Ucze sie 8 miesiecy i nie wyobrazam sobie przerwac...a do studii mi hmm jeszcze 3 i pol roku...
ucz sie ucz :)
W dzieciństwie wyemigrowałam do Portugalii, chodziłam do przedszkola i do szkoły. Jestem bardzo szczęśliwa że miałam taki los. Portugalczycy są o wiele przyjemniejsi niż hiszpanie. Myśle że warto iśc na te studia, co prawda w polsce jest tylko 20 firm portugalskich, lecz jest jeszcze więcej brazylijskich (te dwa języki są praktycznie takie same). Ja bym bardzo chciał to studiować, ale muze iść na filologie hiszpańską bo mieszkam w Poznaniu, portugalistyki nie ma.
Nie kwestionuje tego, ze Portugalczycy sa wspanialymi ludzmi, i ze portugalski to piekny jezyk... Chodzi mi o to, ze studia to nie jest kurs jezykowy. Zaiteresowanie samym jezykiem to troche za malo. Jezeli chcesz sie nauczyc portugalskiego to lepiej zapisz sie do szkoly jezykowej
Czesc widze ze znasz jezyk portugaliski i dlatego prosze cie zebys przetumaczyla mi jedno zdanie : Wiem ze róznie miedzy nami bywalo lecz chce zeby w twoch wspomnieniach zostaly tylko dobre chwile.
Eu sei que tivemos momentos bons e maus mas espero que te lembres somente os bons. mniej wiecej tak ;) pozdrownienia.
ja doskonale zdaje sobie sprawe ze mozna wybrać kurs językowy;) tylko że tu nie chodzi o zainteresowanie samym językiem; pytając chciałam się dowiedzieć, czy w ogóle można studiować nie znając języka- co nie jest możliwe w przypadku na przykład filologii angielskiej. cały czas się waham:) pozdrawiam
oczywiscie ze mozna studiowac nie znajac jezyka, ucza zupelnie od podstaw zarowno na UJ fil. portug., jak i na UW na iberystyce. i zdecydowanie warto :) przynajmniej moim skromnym zdaniem, chociaz szczerze mowiac ja dopiero zaczynam studia od pazdziernika ale i tak wiem ze warto ;) powodzienia.
Skad wiesz, ze zaczynasz od pazdziernika?? Na UW czy UJ?
No fakt, nie wiem czy zacznam,ale mam taka ogromna nadzieje heh ;P na UW. ale strasznie trudno jest sie dostac, niestety...
portugalka, mam do Ciebie pytanie odnosnie filologii hiszpanskiej. mozesz do mnie kliknac na gg? moj nr 2410123
ale lembrar-se de jest to chyba lembres-te so dos momentos bons...
ale glowy nie dam
Niekoniecznie, tak tez jest dobrze, chociaz wiesz co, ja tego nie pisalam, tylko przetlumaczyl mi to moj chlopak ktory jest Portugalczykiem wiec hmmmm chyba jednak jest poprawnie :P
hej Portugalka,

ja mieszkam w Poznaniu, lecz nie znam portugalskiego. Fascynuje sie hiszpanskim z duzym powodzeniem. Portugalski mnie intryguije min. ze wzgledu na wzgledna latwosc zrozumienia i podobienstwo do espanola - bez urazy. Ostatnio bylem z wiara w "Czerwonym Sombrero", takiej knajpce meksykanskiej i w tle min. leciala przez pewien czas CD z muzyka portugalska, taka spokojna, nie przeszkadzajaca w rozmowie, super byla, ale nie znam wykonawcy. Moze polecisz mi cos z muzyki portugalskiej? jestem otwarty na wszelkie oferty...
Dziekuje z gory. Moj # GG to 5014323
hola! pisalas cos o filologii hiszpanskiej w poznaniu. chcialabys tam studiowac? bo ja wlasnie tam sie wybieram i poszukuje ludzi z ktorymi moglabym powymieniac info. a kiedy maturka w twoim przypadku? saludos
to bylo do portugalki ale jak ktos inny tez sie wybiera na um to niech pisze [email]
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa