Iberystyka na UAM!

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |
Mam dwa pytania ;)
1. Kto wybiera się w tym roku na iberystykę na UAM ?:)
2. Czy jakiś student/ka owego kierunku, na owym uniwerku mógłby mi przybliżyć jak wygląda tam rozmowa kfalifikacyjna? Byłabym bardzo wdzięczna.
Na pewno nikt sie na iberystykę na UAM nie wybiera, a to z tego powodu, że tam nie ma iberystyki, tylko hispanistyka (filologia hiszpańska) :P
A na fil.hiszp. ja sie na przyjkład wybieram :)
Dobra, ok, ale zdaje się, ze to tylko kwestia nazwy, po prostu w różnych miastach, na różnych uniwerkach używają różnych nazw. Z tego co wiem baskijski np. to nie to samo co hiszpański, a też tam go uczą... Nieważne.

Napiszesz mi jak się do rozmowy przygotowujesz, jeśli w ogóle to robisz? :)
Rozmowa na fil. hiszpańską składa się z dwóch części: pierwsza to rozmowa po hiszpańsku - losuje się jakiś temat, potem ok. 5-10 min. na przygotowanie i wypowiedź. Druga część jest trochę gorsza; rozmowa jest prowadzona po polsku, również na wylosowany temat, ale tutaj trzeba wykazać się konkretną wiedzą z zakresu historii, literatury itp. Radzę Ci zajrzeć na stronę Romanistyki, po hasło "Rekrutacja", tam są wyszczególnione tematy na rozmowę. Dobrze by było przeczytać coś z literatury hiszpańskiej (nie tylko "Don Kichota"), to są zawsze dodatkowe punkty.
Powodzenia!
Mnie interesuje tylko ta druga część... Znam te zagadnienia, na których będzie się opierała rozmowa, ale to jest tak, że losuje się jedno z nich i mówi wszystko co się wie na ten temat? Czy losuje się konkretne pytanie?
To zależy. Ja, na przykład, dostałam jedno z zagadnień z listy, ale moja koleżanka dostała jakieś inne pytanie. Ale bez obawy, te pytania nie powinny być konkretne, raczej ogólnikowe, tak żeby sprwadzić ogólną wiedzę (np. twórczość wybranego przez ciebie artysty). Warto też przygotować coś z gramatyki, jedna panna, po wylosowanym zagadnieniu, dostała pytanie o zapożyczeniach (ale to chyba na dobitke, bo niedostala się).

Tak czy inaczej rozmowa jest przyjemna i na luzie, nie ma się czego bać. Jeśli widzą, że coś umiesz i rzeczywiście interesujesz się kulturą Hiszpanii to nie dręczą z byle powodu. Pazury pokazują dopiero jak się człek dostanie. Także głowa do góry! Pozdrawiam
na UAM nie ma rozmowy w języku hiszpańskim!!!!!!!!!!1
jest tylko egzamin z wiedzy o obszarze językowym typy geografia, historia, literatura etc, po polsku!
malvi przemadrzala dziewucho na UAM na hispanistyke jest egz.ustny i pisemny z hiszpanskiego!!(lub francuskiego) i rozmowa kwalifikacyjna po polsku.
Hola!!!
Wszystkie jestescie madre i kazda z was ma racje..Mozecie mi powiedziec ile osob jest na jedno miejsce na UAM na iberystyke /hispanstyke ?
dlaczego na mnie krzyczysz?? Ja tylko mówię to co wiem:( a wiem, ze egzaminu dla ludzi z nową maturą nie ma ustnego z języka... nie musisz się na mnie wyżywać, wcale nie chciałam nikogo urazić,tylko sprostować.
hola :)

ja tez sie wybieram na filologie hiszpanska ;) ...strasznie sie boje tego ustnego :| nasuwa mi sie jeszcze jedno pytanko - jaki jest poziom egzaminu ustnego po hiszpansku??? bo pisemny to moze jeszcze jakos pojdzie - pisac zawsze latwiej.. ale powiedziec cos madrego to juz sztuka ;)

a co do rozmowy po polsku - wiecie moze z jakich zrodel najlepiej korzystac? wiem, wiem, jest podana lista ksiazek, ale zdaje sie, ze do egzaminu za malo czasu zostalo zeby je wszystkie przeczytac ;) na razie opracowalam 6 tematow i stanelam w martwym punkcie.. nie cierpie historii :|

pozdrawiam i piszcie jak cos wiecie ;)
graphi
Ja tez wybieram sie na hispanistyke na UAM, czy ktos moze wie gdzie mozna dostac, lub sciagnac testy z poprzednich lat ????(z hiszpanskiego)
Bede bardzo wdzieczna
W dziekanacie sprzedają za 5 zł test z ubiegłego roku :] zdzierstwo ;]
o żadych innych nie wiem - jeśli ktoś wie, to ja też jestem chętna ;)
pare lat temu pytania były z ksiazki Perlina, tej granatowej, chyba "gramatyka hiszpańska"
dzieki, w poniedzialek pobiegne kupic :)
co do ustnego, to wiem, ze losujesz zagadnienia i masz 2 rozmowy; po hiszpańsku z komisja 3-osobową (temat np. moja ulubiona ksiazka, itp, ale chyba:????? nie istnieje zaden spis do tego) i po polsku z 1 egzaminatorem z zagadnien, ktore sa podane na stronach UAM->wydzialy->neofilologia->rekrutacja
Zaczęłam opracowywać te tematy z kulturówki - niektóre są proste, na niektóre ciężko coś wymyślić... może ktoś ma ochotę się wymienić??? (jeśli coś opracowujecie ;))
Tematy są bardzo ogólne.To moze ja podpowiem niektóre....
Ja miałam co oznacza rok 1942( wymień 3 )
co to jest realizm magiczny
wymien tłumaczy li. hiszpanskojezycznej
sorki 1492 miało być-uff
ojojoj.. to straszne! :| odpowiedziałabym jak na razie na pytanie z rokiem 1492 i podała jednego tłumacza :| ... ojoj.. a z jakich źródeł korzystałaś? z tych podanych na ich stronce? czy są jakieś skróty? ;)
z tych podanych na ich stronce.
pytania z tłumaczami zaskoczyły wszystkich!!!!
Ale przypomniało mi sie jeszcze jedno, które wręcz zwaliło z nóg: kto jest redaktorem naczelnym gazety wyborczej?-tak tak, naprawde pojawiło się na rozmowie kwalifikacyjnej.
Jak przypomne sobie jakies inne pytania to napisze, a kiedy w tym roku macie egzamin?
Nie mam niestety opracowanych poszczególnych tematów :(
ale Hiszpanią interesuję się już ładnych parę lat. Duzoooooo jest w necie, w sumie prawie wszystko, czego wymagają (ale do tej rozmowy po polsku). Mam nadzieję, że jakoś to będzie, szkoda, że nie podali zakresu z egz. ustnego po hiszpańsku...que rollo!
No tak, studia humanistyczne = wiedza ogólna, szkoda, że nie zapytali o naczelnego El Pais albo El mundo, czy Mujer Hoy ;)
Egzamin jest 11 lipca-późno
zuzka, a mogę prosić o jakies przydatne linki? ;)
http://www.almendron.com/historia/historia.htm (Histora Hiszpanii)

http://www.red2000.com/spain/primer/1hist.html
(j.w.)

Oprócz tego proponuje włączyć google.es albo yahoo.es i wpisać to, o czym masz aktualnie ochotę poczytać (np. cine espańol, la musica hispanoamericana, etc.)

Przepraszam, że tak oględnie, ale nie mam konkretnych adresów, poza tym "buszując" można się natknąc przypadkiem na ciekawostki...
Jeśli chodzi o kontakty Polonia-Espańa, czy wieści polityczne to zerkinij na stronkę wyborczej -> kraje->hiszpania, tam maja arykuły przechowywane od kilku lat i można poczytać o najważniejszych (11M, la boda real :)))))
dzięki, popatrzę :) trochę tam już znalazłam wprawdzie, ale ciągle mi mało ;)))
Przede wsztstkim, wydaje mi się, że troche przesadzacie.Nikt nie będzie wymagał od was żadnych szczegółów, bardziej chodzi o sprawdzenie waszej ogólnej wiedzy i tego, czy naprawdę interesujecie się tym krajem. Pytania typu o naczelnego Wyborczej są chyba na dobitke, albo jeśli wynika to z rozmowy (tzn., że kandydat bardzo się tym interesuje). Ale za to pytanie o tłumaczy jest bardzo częste i to akurat dobrze wiedzieć.

A poza tym rozmowa jest baaaaaaaardzo przyjemna, więc nie ma się czym martwić!!!
Pytanie o redaktora naczelnego było zadane jako pierwsze,wiec raczej nie wynikało z rozmowy.....
Z tym naczelnym El pais, to miało byc ironicznie, ale chyba nie wyszło... :(
jeśli kogoś uraziłam, to przepraszam, niechcący...
Chodziło mi o to, że masz rację, rzeczywiście czasem pytaja o kompletne bzdety i to chyba na prawie wszystkich ustnych na większości kierunków. Trudno, troche to loteria, ale mam nadzieję, że się wyśpią i humorki też im dopiszą (byle nie sarkastyczne...)
a w ogóle to ile jest miejsc na tym UAMie? ;]
i zastanawia mnie jeszcze jak rozwiążą problem starych i nowych matur - bo nowe mają tylko rozmowę po polsku, a stare muszą zdawać jeszcze hiszpański... czy to oby sprawiedliwie będzie? ;)))
no i jeszcze jedno pytanko mi się nasunęło - jak to jest z tym egzamem pisemnym i ustnym? czy wszyscy zdają i pisemny i ustny, a potem punkty są sumowane, czy jest jakaś granica punktowa, którą trzeba zdobyć żeby przejść do ustnego? :)
oświećcie mnie por favor ;)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 34
poprzednia |

»

Życie, praca, nauka