najnowsze wiadomości - iberystyka we Wrocku

Temat przeniesiony do archwium.
właśnie w tv usłyszałama ze na Uniwersytecie Wrocławskim najbardziej oblegany kierunke to..................... nie zgadniecie IBERYSTYKA . Ja co prawda nie zdaje do Wrocławia ale nie ucieszyło mnie to za bardzo. :(:(:(:(:
ale to sa dane z poprzedniego roku czy obecne,na podstawie liczby zgloszen tegprpcznych?Jenyyy...dzieciaki,do Krakowa,Poznania i Wawy a nie do Wrocka ;p ..jak ja się chcę tam dostac!!!! Pozdrawiam :)
w tamtym roku bylo 400 cos osob na 20 miejsc...:) w tym na bank bedzie podobnnie:)
a to dziwne heh... malo osob sie hiszpanskiego uczy, a taki popyt na te studia... zreszta mozemy sie ludzic, ze liczba chetnych sie zmniejszy, bo teraz ludzie zaczynaja stawiac na te cale orientalistyki...
te wiadomosci uslyszlam dzisiaj. Niech ida na orientalne, ciekawsze zachecam wszystkich na kierunki orientalne :P
Najbardziej wkurza mnie ze można isc na iberystyke bez zandej znajomosci jezyka hiszp. , i na wstepnych zdawac ruski czy wloski.
wrrrrrr
ale nic nie zrobimy
pozdrawiam
hej! ja tu po raz pierwszy dopiero, pytanko ktore chce zadac pewnie padalo juz setki razy, ale smiem zadac je po raz kolejny: czy macie moze jakies przykladowe testy z hiszpanskiego badz tez opracowane zagadnienia z polskiego z zeszlych lat na iberystyke na UWr? albo moze wiecie jak to w ogole ma w tym roku wygladac? bo z tego co wiem od tego roku trzeba zdawac hiszpanski na egzaminie i w zwiazku z tym przypuszczam ze moze byc troszke latwiej niz w poprzednich latach i moze konkurencja nie bedzie az tak duza... ale moze sie myle. bede dzwieczna za wszelkie informacje i pomoce naukowe. un cordial saludo
trzeba zdawac hiszp dla tych ze stara matura..ci z nowa nie maja egzaminow...zagadnienia z polsiego do opracowania oraz tsty z zeszlych lat sa w kserze w budynku iberystyki.....polski porobany...suerte~!!
mi troszku daleko do wrocka... a bym chciala cos wiedziec;p mowisz, ze polski porabany? jakie pytania przykladowo?
to pierwsze pytanie z listy zagadnien z polskiego - mowi samo za siebie...

kiw głów
kiw butów
kiw kolan
pociąganie vuzaviw
tokkółata

(Miron Białoszewski 'Pociągola') o czym jest ten wiersz? omów funkcje użytych w nim środków stylistycznych...

czy ktoś może mi powiedzieć o co tu chodzi? :))
Jak dobrze ze "nowomaturzysci" nie zdaja egzaminow wstepnych :p :) Już sie nie moge doczekac decyzji..chcialabym sie tam dostac!!Do wrocka oczywiscie ;)
ja myślę, że to jest wiersz o tym, jak tłoczno jest na dworcu pociągowym;p że taaaaak jest tłoczno i gwarno, że nic się nie da zrozumieć... i jeszcze ta kobita z megafonu...:P i tak:
liryka pośrednia, opisowa, refleksyjno-filozoficzna (chyba o_O)
- anafora i paraleizm składniowy - uwydatnia ten caluchny natłok
- neologizmy - pokazują, jak w hałasie 'tworzą' się nowe wyrazy, jak nie idzie nic zrozumieć
- brak epitetów - nacisk jest kłądziony na sam fakt harmidru
- można by powiedzieć, że z tego nawet anakolut się zrobił swego rodzaju - również uwydatnia zgiełk

wiecej niewykombinuje narazie, bo wychodze... pewnie i tak wszystko zle, ale coz;p
Pociagola opisuje sytuacje w pociagach,w ciasnych przedzialach.Podrozujacy tym srodkiem transporu sa skazani na liczne niewygody,Pasazerowie ciagle chwieja sie rytmicznie do odglosow jadacego pociagu,musza siedziec twarza w twarz z osobami,ktore niekoniecznie sa przez nas lubiane.Ogolnie nuda,sennosc,apatia.Tokkolata to wyraz nasladujacy pisk,skrzyp rozkletanego pociagu,to swoista muzyka na torze.
Obraz meczu pilki noznej.Kiw glow,kiw ut,kiw kolan to tyle co dryblowanie,zwod,zmylenie.
Moze to byc rowniez obraz kukielkowego teatru.Gdy pociagniemy za sznurek lalki kiwaja glowami,rekami i nogami;)
no wlasnie tak:) ja mialam interpretacje herkulesa takiego wi4ersza...tylko madra olita sie uczyla 1 noc i 1 dzien do tego bo myslala ze nie zdala hiszp;/ a fuksme zdala:) do tej pory nie wiem jak i zaluje ze nie zdaje w tym roku...ale ostrzegam ze bedzie trudny hiszp. mam przeciek od autora:)
znaczy olita, ze moja interpretacja tez dobra;p?? hehe;) a i te cale srodki stylistyczne nazywac trzeba po imieniu(apropos wypowiedzi wyzej - onomatopeja), nie??
oczywiscie....generlanie komisja na polskim jest mila ale ja zdalam go na 3,5 i sie nie dostalam:) no trudno we wro moim mnie nie chca , od lutego jak sie uda zaczynam w londynie spanish and latin american studies:D
huraaa alem jest zdolna:P i pomyslec, ze w semestrze bylam zagrozona z lityXD musze sie pochwalic pani profesor:P:P
zycze jutro wszytskim szczescia:) jak wy bedziecie pisac ja bede siadac w samolocie:) jak skoczycie to wyladuje w hiszpanii:) a nasza wroclawska ibero kopne wtylek jak mnie nie chca to nie:D od lutego zaczynam spanish and latina american studies w londynie:D
Temat przeniesiony do archwium.

»

Egzaminy