Socrates-Erasmus w Hiszpanii

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |
Hej. Czy ktoś z Was był na Universidad de Cordoba? Wybieram się tam od pażdziernika i kompletnie nie wiem czego mogę się spodziewać po tej uczelni. Jak wygladają egzaminy? na jakim poziomie tzreba znać język itp.? Dodam jeszcze ze będę tam studiował socjologię, więc jeśli odezwałby się ktoś też z tego kierunku to byłoby super. No chyba ze wybiera sie tam ktoś z Was też od pażdziernika to chętnie nawiążę kontakt:-)
czesc!
ja niestety nie wyjezdzam w tym roku /planuje w nastepnym/, mozesz mi powiedziec gdzie studiujesz socjologie /moze UJ?/ i jak wyglada twoj hiszpanski /masz certyfikaty itp ?/ pozdro
Hej.

Nie, nie jestem z UJ. Jestem z Uniwersytetu Rzeszowskiego :-)

Hiszpański znam na poziomie podstawowym, certyfikatu nie mam żadnego (jedynie opinię od lektora języka hiszpańskiego). Do tej pory wszyscy, z którymi rozmawiałem mówili że taka znajomośc języka mi wystarczy... tylko że oni byli na innej uczelni, a nie w Cordobie. Ponadto myślę, że spokojnie dogadam się po angielsku, w końcu nie jadę na koniec Azji. Jakby mi coś nie poszło to jakoś przeżyje semestr i wrócę do Rzeszowa :-) Jakoś to będzie;-) Jestem optymistą ...

Cały czas szukam osób, które były w Cordobie i studiowały tam socjologię. A może ty znasz kogoś takiego?

Pozdrawiam!
a ja wybieram sie do Murcii - czy ktos tam byl i moze cos doradzic?
Ja wyjezdzam w pazdzierniku do Segovi na Universidad de Valladolid, wprawdzie nie znam hiszpanskiego prawie wogole, ale po switach zaczynamy solidny kurs, mam nadzieje, ze chociaz troche sie naucze.
W sumie jedziemy ekipa 5-cio osobowa, wiec bedzie duzo razniej.
Chcialbym poruszyc kwestie transportu.
Przegladalem ostatnio rozne oferty linii lotniczych i udalo mi sie znalesc lot (SkyEurope) do Barcelony za oko 79 pln (z wszystkimi oplatami=ok. 130) na 30 wrzesnia, ale niestety juz cena podskoczyla z podstawowych 79 na 119.
Znacie moze jakies promocje na tego typu loty w terminie ok. 30 wrzesnia?
A jak chcesz robic notatki i zdac egzaminy nie znajac hiszpanskiego?

Ten bilet i tak jest tani...
Ja byłam w Murcii :) Było super!
Niewiem jeszcze jak to zrobie, ale postaram sie.
Moja uczelnia jakos srednio sie starala zabiegac o studentow, ktorzy znaja hiszpanski, ale przynajmniej nam kursy organizuje.
Ale powiem jedno, jade studiowac informatyke, wiec moze nie bedzie az tak tragicznie, angielski znam wystarczajaco, wiec moze jakos sobie poradze.
a wogóle jak to jest z tym sokratesem czy uczylnia pokrywa mi pobyt za granicą czy muszę płacić sama?
Stypendium jest czesciowe. Istanieje tez mozliwosc wyjechania i studiowania bez stypendium (finansujesz sobie pobyt, ale nie placisz za matrykulacje). Zapytaj na uczelni, kazda ma inne progi i wymagania.
To przyloz sie na tym kursie, bo na kierunkach scislych czasem mozna zdawac egzaminy po angielsku (jesli przedmiot byl prowadzony w tym jezyku), ale to moze 1/4 przedmiotow albo i mniej...
A ulgowe traktowanie Erasmusow to w tej chwili rzadkosc.
Tam gdzie ja studiowalam obnizano oceny nawet za bledy ort. y gram. oraz oceniano styl, m.in. na egzaminie z historii sztuki.
Powodzenia!
Hej,ja znalazlem loty z Polski do lotniska Stansed(w Londynie),a stamtad przesiadka prosto do Valladolid!!:)masz szczescie...Lot w dwie strony kosztuje 60 funtow razem z oplatami no i doliczyc nalezy przelot z Polski do Stansed,ale lot laczony pewnie wyjdzie taniej,bez podwojnych oplat,wiec mysle ze w 100 da sie spokojnie zamknac.Zapomnialem tylko jaka to linia,ale przeszukaj ktora tania linia ma loty do Valladolid,tak ich znajdziesz.Powodzenia
Jesli to Ryanair, to nie ma tam lotow laczponych i oplaty lotniskow trzeba placic dwa razy.
Wielkie dzieki za pomoc, ale troche niedoczytales. Bede studiowal w SEGOVII, ktora jest campusem Universidad de Valladolid.
Rozmawialismy z grupa i doszlismy do wstepnego wniosku, ze lot do Barcelony w granicach 200 zl, to jest niezla okazja, a dalej do Madrytu autobusem za ok 25E, a pozniej do Segovii sie juz jakos dostaniemy.
Apropos jezyka, to wiem, ze niebedzie latwo, ale lubie wyzwania i nie mam najmniejszczego zamiaru sie poddawac. Nie takich jezykow sie uczylo :P ... programowania oczywiscie ;)
Z Valladolid do Segovii byloby latwiej sie dostac niz z Barcelony...
Jasne, ze nie nalezy sie poddawac!

Pozdrow ode mnie piekny alcazar i akwedukt!
językiem się zbytnio nie przejmuj wszystko jest dla ludzi, większość ludzi na uczelniach mówi po angielsku. Gwarantuję Ci że migowy też opanujesz do perfekcji, pozatym porozmawiaj ze swoim koorsynatorem na uczelni w hiszpanii on udzieli Ci informacji na temat ewentualnych bezpłatnych kursów języka hiszpańskiego dla extranjeros. Na takim kursie poznasz ogrom erazmusów. A na jak długo jedziesz??
Jade na caly semestr, czyli okolo 4,5 miesiaca(pocztatek pazdziernik, sesja w lutym), tylko nie wiem jak to bedzie z moja nauka tutaj (w Polsce), bo w lipcu planuje jechac do Anglii i wrocic we wrzesniu i pozniej do Hiszpanii. Tak wiec czeka mnie okolo 2 w porywach do 3 miesiecy kursow, a reszta to chyba na wlasna reke.
Jezykiem sie zbytnio nie przejmuje, przede wszystkim licze na to, ze zdobede sporo cennego doswiadczenia w moje profesii, a to jest warte bardzo duzo.
P.S. Polecam wszystkim legendarna gre Fallout, ona potrafii nauczyc jezyka. Narazie gralem po angielsku, ale jak bede wyjezdzal to napewno bede gral w hiszpanska wersje, bo jak narazie to nie czuje sie na silach, przy takiej ilosci dialogow.
jak ja Ci zazdroszczę ja siedziałam w Saragossie 3 miesiące i to zdecydowanie za kródko:( a jak z mieszkaniem, macie zagwarantowane przez uczelnię czy etam? a gdzie można dostać taką grę??
Z zakwaterowaniem jest troche skomplikowanie, bo niby uczelnia nam udostepnia akademik (od 180E/miesiac az po 400E u jakies rodziny), ale zdecydowalismy z grupa, ze bedzie sie bardziej oplacalo wynajac sobie mieszkanie na 5 osob, na te 4,5 miesiaca. Jeszcze w sumie zobaczymy jak to bedzie, ale jestem dobrej mysli.
Jesli slyszales legendarny tytul Fallout, to jestes juz na dobrej drodze, jesli nie, to wpisz w wyszukiwarke "Fallout" i bedziesz wiedzial wszystko. Gra niejest pierwszej mlodosci, i grafika moze w tej chwili nie zachwyca, ale RPG ma taki klimat, jakiego chyba zadna inna seria gier niema. Jest bardzo wiele wersji jezykowych, a na polskim rynku jest dostepna chyba nawet polska(niejestem tego pewien, bo w reku takiej niemialem), udalo mi sie sciagnac wersje "ES, FR, EN". Tak wiec jesli troche poznam i podszkole hiszpanski, to napewno zaczne grac.
Witam. Mam kilka pytan do osob, ktore wyjezdzaly juz w programie socrates-erasmus.
Chcialbym zapytac o to jak organizowaliscie sobie wyjazd, czy we wlasnym zakresie szukaliscie jakiego mieszkania, czy moze kozystaliscie z akademikow lub innych form oferowanych przez uczelnie?
Jaki stosunek maja hiszpanie (studenci i wykladowacy) do erasmusow i ogolnie obcojezycznych?
Jak wygladaly zajecia i sesje na uczelniach(mam tutaj na mysli jezyk, itp.), szczeglnie chodzi mi o zaliczenia i sesje?
Ogolnie, mam prosbe, ze jesli ktos zwas chce i ma czas, zeby napisal jak wygladala jego przygoda z wyjazdem, sadze ze przyda sie to nietylko mnia, ale takze innym wyjezdzajacym.
z gory thx.
Osoby wyjezdzajace na stypendium maja obowiazek wypelnic ankiete po powrocie. Idz do Stosunkow Miedzynarodowych i siebie i popros o ankiety osob, ktore przed Toba studiowaly w Segovii. Z ankiet dowiesz sie prawie wszystkiego, a jesli czegos jeszcze bedziesz potrzebowal, w ankiecie nalezy podac mail, gdyby ktos chcial jeszcze o cos zapytac... I uczelnia ma obowiazek zoorganizowac spotkanie organizacyjne.
Sytuacja wyglada tak, ze moja uczelnia dopiero rozpoczyna wpolprace z ta uczelnie i jedziemy tam jako pierwsza eksperymentalna partia studentow. Wczensniej byla jedna studentka, ale w Barcelonie, ale na calkiem innym kierunku, wiec to i tak niewiele mi pomoze. Zwlaszcza, ze Hiszpania jest tak roznorodnym krajem.
Ja byłam w Murcii 2 razy a teraz skończyłam szkołe i właśnie sie tam wybieram na studia i do pracy hehe zobaczymy co to bedzie..:)znacie moze Universidad de Murcia?odp
Hola!
Od wrzesnia bede studiowac w Salamance. Moze jest ktos kto moglby mi udzielic kilka niezbednych informacji. Njabardziej interesuje mnie tanie miszkanie do wynajecia, wlasciwie to jeden pokoj. Akademiki sa starsznie drogie!!!
Hej!!!Przeczytalam wlasnie, ze wybierasz sie do Salamanki we wrzesniu...Ja bede tam od lutego 2007 i chetnie z Toba pogada, jak sie to wszystko tam odbywa...prosze skontaktuj sie ze mna na [email] ogromnie wdzieczna!rnOla
Ja z kolei szukam ludzi wybierajacych się do Pamplony. Jadę na dwa semestry na Universidad Publica de Navarra.
A ktoś jedzie do Walencji :)?
hola ja szukam ludzi ktorzy jada albo byli na universidad de sevilla,
hejka wszystkim...ja jade do alicante,na caly rok,wlasnie jestem w trakcie zalatwiania mieszkania-na wlasna reke,akademik jest cholernie drogi jak na moj gust,nawet nie wiecie ile nerwow mam przez to mieszkanie,wyjazd juz 8 wrzesnia a tu nie ma gdzie dupki podziac "DDD,ktos moze byl w alicante???
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka