studia w hiszpanii

Temat przeniesiony do archwium.
Nie orjentuje sie ktos jak dostac sie na 1 semestr studiow w hiszpanii chcialabym troche podszkolic jezyk a nigdzie to sie tak nie uda jak tam a niewiem jak to zlatwic gdzie pisac i sie dowiadywac nie chodzi mi o wymiane z sokratesa tylko zalatwic to jakos bezposrednio(moze byc prywatny universytet)
Pozdrawiam i z gory dziekuje
Ja też próbuję coś załatwić. Z tego co słyszałam to najlepiej bezpośrednio pisać do wybranego uniwersytetu, bo każdy ma trochę inne zasady i dokładniej Cię poinformują o wszystkim itp. Jeśli chodzi o załatwianie papierów i takie ogóły to polecam przejrzeć www.mequieroir.com po lewej jest >estudiar< a poniżej >elige un país<

Jeśli będziesz miała jakieś informacje, daj znać, będę wdzięczna.
Pozdrawiam!
wiesz jakie sa koszta studiowania w hiszpanii? wliczylas te sume w twoje marzenia??
ja tez startuje do Hiszpanii.

z tego cow iem koszta sa niewielkie (ok 500euro/rok), ale coz, moze sie myle..
500 euro to chyba studia jakies niskiej jakosci i o niewielkiej wartości rynkowej.
wiem ile kosztuja studia ale za marzenia trzeba placic a moze to zaowocowac w przyszlosci ale niestety nadal nie zrobilam zadnego konkretnego kroku :((( ale bede sie starac cos znalesc jak ktos ma jakies informacje to prosze piszcie !!!!!
a mnie sie zaje ze nie :)
studia maja system "número de créditos" czyli x créditos pomnoz przez np.Medicina okolo 47 euro za kazdy kredyt. wyjdzie ci jakies 800 euros za kurs+dolicz inne oplaty :)
no i przede wszystkim trzeba sie dostac na studia
nabor na studia odbywa się na podstawie egzaminu (selectividad;musisz miec przetlumaczona i potwierdzona poprzez ministerstwo edukacji w hiszpanii, mature na jezyk hiszpanski). egzamin obejmuje sześć przedmiotów. Obowiązkowe to: hiszpański (literatura i gramatyka), historia Hiszpanii i język angielski. pozostałe związane są z kierunkiem studiów. w podaniu o przyjęcie na daną uczelnię student wybiera kierunki, które najbardziej go interesują i dodatkowe, w razie gdyby słabiej wypadł na egzaminie. osoby, które otrzymają największą ilość punktów, mogą wybrać kierunek studiów. poszczególne uczelnie określają ilość punktów wymaganych do przyjęcia na dany kierunek i na tej podstawie przyjmują kandydatów.

mnie bardziej chodzi o to zeby wyjechac na semestr bo na cale studia masz racje nie stac mnie niestety. Trudno jest wyjechac odemnie z uczelni na socratesa wiec chcialam to zalatwic w inny sposob ale niewiem jak
a ja myślałam, żeby sie wbić już w trackcie. W tym momencie omija się selectividad, tyle że przedmioty z uniwersytetu polskiego nie pokrywają się w pełni z tymi w Hiszpanii, co może sprawiać utrudnienia, albo będzie trzeba to nadrobić, albo zwyczajnie nie wpuszczą na niektóre kierunki. Co prawda wszystko zależy od każdego Uni z osobna. Kolejna sprawa to brak tak szerokiej gamy studiów uzupełniających jak u nas. Z tego co czytałam, to w zależności właśnie od kierunku wychodzi ok.500euro za semestr czy rok, no tak trzeba dodać koszty utrzymania. Np. Znalazłam lingwistykę uzupełniającą na uni w Leonie, wpuszczają po studiach licencjackich każdej lub prawie każdej filologii, dodatkowo niektóre przedmioty się pokrywają z tymi które u nas są już na licencjacie. Będę nadal kombinować..
ale od przyszlego roku nie ma selectividad dla extranjeros..
ja pytalam na uniwersytecie w barcelonie. wpisowe 50 euro poznie mowia ci co i jak. generalnie byl tylko gzamin z jezyka hiszpanskiego i catala. semestr kosztuje 500 euro. dodatkowo iz do tego zycie (mieszkanie jedzenie itd).
jezeli chcesz isc tylko na pol roku na uniwersytet lepiej zapisac sie na kur hiszpanskiego za 20 euro dla ocokrajowcow ktore organizuje urzad miasta.na takim kursie jest do 10 osob a profesor posciweca ci wiecej uwagi iwiecej wskazowek ci udzieli niz wykladowca ktory gada pezez 3 godz po hiszpansku na dany em ty z tego nic nie kumasz, a po zajeciach nie masz na tyle czasu aby porozmawiac z prof.
ja chodzilam na taki kurs. i do tej pory utrzymuje kontakt przez meila z moja nauczycielka.

polecam
Inesitka, skad masz takie info ze nie ma selectividad ?
Wiekszosc Uniwersytetow w Hiszpani organizuje letnie kursy dla obcokrajowcow.
Maja duzo wyzszy standart niz szkoly jezykowe.
Mieszkac mozna np. w akademiku-latem jest sporo wolnych pokoi.
Podejrzewam ze polskie Uni nie uznaja roku za garnica a tym barzdiej pol semestru chyba ze jest taka wymiana scisle zwiazana z kierunkiem studiow.
Takze semestr w hiszpani-moze sie skonczyc powtarzaniem roku w PL.
Oprocz kursow jest sporo ciekawych mozliwosci wolontariatu w Hiszpani,
czesto jest opcja zakwaterowania za symboliczna opalta.
To swietna okazja na kontakt z jezykiem.
Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia