filologia hiszpańska UAM 2007/2008

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 89
poprzednia |
Czolem wszystkim przyszlym ubiegajacym sie o przyjecie na filologie hiszpanska na UAM w tym roku, piszmy w tym temacie! Co prawda jeszcze jest szmat czasu, ale ciekawe ile osob jest zdecydowanych wlasnie na te studia. Jak tam wasze nastawienie? Uczyliscie sie juz kiedys hiszpanskiego czy tez dopiero byscie chcieli zaczac? Jesli zechcecie napiszcie cos od ciebie, skad jestescie, dlaczego akurat to filologia hiszpanska znalazla sie w waszym zainteresowaniu, gdzie jeszcze bedziecie probowali sie dostac, czy moze juz wczesniej ktos staral sie o przyjecie gdzies na filologie hiszpanska. Zapraszam do dyskusji, ozywijmy dyskusje.
ja bede skladac w tym roku, zreszta tak tez jak i w zeszlym, kiedy to sie nie dostalam ;] mialam kiepsko polski rozszerzony napisany i dlatego siem nie udalo ;]
a dlaczego hiszpanski? przez 3 lata liceum sie w nim tak zakochalam ze nie jestem w stanie sie teraz rozstac..i nie pocieszaja mnie suche lektoraty na mojej uczelni.
ja też będę składała papiery na filologię hiszpańską, oprócz tego składam też na iberystykę na UW i tam chciałabym się najbardziej dostać:)))no zobaczymy co to z tego wyjdzie:))
a hiszpański to moja pasja:)))))oszalałam na jego punkcie i nie wyobrażam sobie mnie na innym kierunku:))) to do zobaczenia przyszłe koleżanki i koledzy z roku:))))))
saludos:*
elo rizo, pamietam Cię z tego całego zamieszania w zeszłym roku,wtedy byłam chyba Monkia, no nieważne ;)Widzę, ze znowu w tym roku próbujesz?Ja też bym chciała...szkoda mi z tego wszystkiego rezygnowac.A gdzie teraz jesteś,ze chodzisz na lektoraty z hiszpana? Jak kierunek?I na UAM-ie?
Pozdrawiam cieputko,
buziaki
Ja też będę składała papiery na filologię hiszpańską na UAM
hej!mam pytanko jak wyglądają egzaminy na filologie hiszpańską na UAM tzn. wiem ze jest ustny i pisemny ale na jakim poziomie powinien być mój hiszpański by zdać? jest gramatyka,słówka czy zupełnie coś innego?a ustny jak wygląda o co pytają, jakieś scenki czy zwykła rozmowa? będe mega wdzięczna za jakiekolwiek informacje!!
czesc! chciałbym zapytac gdzie w osttanim roku było sie najłatwiej dostac na filologie hiszpańska? Albo moze ktoś sie orientuje od ilu pkt-ow przyjmowali na jakas uczelnie. z gory dziekuje i pzdr dla wszystkich maniakow hiszpanskiego =D

!mucha mierda! ;)
z tego co slyszalam to we wroclawiu bylo jedynie 2,5 osoby na miejsce, ale te infomacje gdzies zaslyszalam i lepiej by bylo zeby ktos to potwierdzil bo nie ejstem pewna:) najgorzej natomiast bylo na uw:)
a pewne miejsce w zasadzie zawsze mozesz miec gdzies na prywatynych uczelniach...
Hi chciałam się zapytac jak jest z ta filologia. Czy hiszpanski trzeba znac wczesniej czy sa grupy podstawowe tez??? prosze pomożcie
moj e-mail [email]
jesli ktos moze mi odp na powyzsze pyt. Z góry dzieki
dzieki bardzo iwiona za informacje:) mam jeszcze jedno pytanie: co oznacza podana waga pkt-ow w rekrutacji na fil hiszpanska na uam? bo jest podane ze wynik roz. x 1/3. z gory dziekuje za odp, i przeprszam jezlei pytanie glupie, ale nie wiedziec o co chdozi

saludos!
W sumie sama nie wiem co to oznacza,ale fakt faktem ,że w tamtym roku dodawali poprostu wynik z matury rozszerzonej z polaka,jęz.obcego pisemnego i ustnego.Jak zdawało się maturę z franca albo hiszpana,albo przynajmniej mialo sie ocene na swiadectwie z tych przedmiotów to dostawalo sie dodatkowo 5 punktów. Maksymalna liczba punktów wynosiła zatem 305. W tamtym roku przyjmowali od 255 ale wiadomo,że napewno nie bedzie tak samo.. Pisze to wszystko, bo hmmm rozumiem "Wasz ból"- w tamtym roku miałam podobne dylematy,pytania i nikt mi na nie nie odpowiadal..;/ Pozdrawiam :)--> Studentka 1 roku fil.hiszp.UAM
a czy moglabys napisac czy podobaja Ci sie te studia?? jaka jest atmosfera, wykladowcy itd? chyba wiesz o co chodzi :-) w tym roku wlasnie bede skladac na uam i bardzo mi zalezy zeby na niego sie dostac
pozdrawiam
Hej! Wlasnie jak jest na fil. hiszp. tutaj na UAM-ie...??? Jest może ktoś na forum z hiszpanskiej nie z UAM-u? Np.z Uniwerku z Wroclawia napiszcie jak tam jest
mnie rowniez intersuja informacje na temat iberystyki na uniwersytecie wroclawskim - jakie tam sa przedmioty na pierwzym roku i jak to jest z francuskim - trzeba znac cy mozna uczyc sie od podstaw. sama studiuje iberystyke ale na innej uczelni i ciekawi mnie jak to jest gdize indziej. buziaki;]
hej, jestem teraz na 1 roku na wydziale geografii i mamy lektorat z hiszpanskiego.jest super;) w zeszlym roku skladalem na f.hiszp. ale sie nie dostalem, teraz mysle zeby sprpbowac jeszcze raz...sa moze jakies osoby ktore juz studiuja na filologii hiszpanskiej i moga powiedziec kilka slow o tym jak to wyglada? poozdrawiam:)
ja zamierzam zdawac :) pisze roz. polski& hiszpanski& wos
podstawa ang&geografia
troszeczke , tego dużo ,ale składam też papiery na inne kierunki
mam 7h (po 45min) w tygodniu( w tym jedna z nativem) jak to u was wygląda?
za rok planuje 2 h w tygodniu jeszcze dodatkowo...
wiem, że ode mnie z grupy jeszcze 2 osoby, także będą sie starać dostać na filologię :)
!Hola!
JA też bym chciała studiować hiszpański, chociaż nigdy się go wcześniej nie uczyłam.. Myślicie że można sobie poradzić na fil. hiszpańskiej nie znając jezyka...? Aha, i jeszcze coś- co planujecie po studiach? Chcecie być tłumaczami, nauczycielami...? Boję się ze po tych studiach nie dostane pracy...A wy co o tym myślicie? Prosze o kontakt!! Moj e-mail: [email]
No jasne ze mozna sobie poradzic, sa przeciez grupy dla poczatkujacych! Ucza od podstaw. Ale ja osobiscie po kilku latch tu na UAM odradzam ten kierunek stanowczo! Z kazdym rokiem jest gorzej, wykladowcy w duzej czesci sobie olewaja. Specjalizacji nie ma w sumie konczy sie to i nie ma prawie nic a jezyka w gruncie rzeczy uczysz sie samemu, lepiej juz jechac de Hiszpanii. Jak chcesz to i tak potem musisz sie doszkalac tu tlumaczen sie nie uczy. Wiedzcie wszyscy ze to studia przede wszystkim literackie i lingwistyczne a nie intensywny kurs jezyka. Wiele osob nie zdaje sobie sprawy jak to wyglada i wiekszosc jest zawiedziona jedyna korzysc to ze na 4 roku mozna jechac na wymiane z Sokratesa.
Hmm jestem absolwentka liceum, zdaje mature i przede mna powazna decyzja... marzylam o filologii hiszpanskiej ale po dzisiejszej maturze z polskiego nie wiem czy marzenia nie pozostana dalej marzeniami:) czy ktos sie moze orientuje jaki jest stopien trudnosci jesli chodzi o dostanie sie na UAM? zdaje rozsz polski, angielski, hiszpanski i podstawowa geografie, mozecie doradzic mi jakies inne studia w ktorych mozna uczyc sie hiszpanskiego i na ktore ewentualnie latwiej sie dostac, hehe??
No.. JA też nie mam najlepszych odczuć związanych z polskim.. Zwłaszcza czytanie ze zrozumieniem było trudne. A teraz nie mogę znaleźć prawdziwego klucza odpowiedzi. Bo chyba nasze matury nie będą sprawdzane wg tego przykładowego wypracowania??
Dzięki za odpowiedź jeśli chodzi o studia na filol. hiszp.
RZeczywiście nie wygląda to najlepiej.. JA akurat interesuje się nie tylko językiem, ale przede wszystkim kulturą Hiszpanii więc myśle ze byłyby to ciekawe studia dla mnie ale z tym zawodem to trochę cieńko.. Orientuje się ktoś ile kosztują takie kursy na tłumacza?
Sądzę ze nie będzie zbyt łatwo się dostać bo jest tylko 30 miejsc, prawda? Ale wlaśnie, zwracam się do tych szczęśliwców, którzy się już dostali- ile mieliście procent z matury??
Pozdrawiam!
Ja w zeszłym roku się starałam i w tym także będe walczyła - poprawiałam specjalnie amturę. Sądzicie że próg będzie wyższy czy niższy? Wtedy trzeba było mieć chyba 255 (lub 256?) i w tym roku choc są jakieś wagi 0,3 to przeciez wychodzi na to samo.
Witam, jestem tegorocznym maturzystą i też składam swe papióry na filologię hiszpańską na UAM. Jak się nie dostanę (nigdy nie wiadomo co z tym polskim) pójdę na angielsko-rosyjską, więc tak czy inaczej będę na tym wydziale :> Zależałoby mi na kontakcie ze studentami hiszpańskiego w Poznaniu lub też z kandydatami tegorocznymi. Ot tak, krajoznawczo-zapoznawczo, żeby 3 października na integracyjny alkohol się umówic. Proszę, nie krępujcie się i piszcie do mnie na numer [gg] :)
A jutro ustny polski, trzymajcie kciuki :P
ha!:P na alkohol?:P no prosze, jeszcze nie oblal jednego a juz chce swietowac drugie;) Tez bardzo chcialabym sie dostac na UAM, i rzeczywiscie bedzie do wydarzenie warte opicia;)
no, jak coś to aj bardzo chętna. To anprawdę będzie wydarzenie warte porządnego opicia! :)
może pytanie średnio związane z tematem, ale nie wiem, gdzie mogłabym zapytać, a nie chcę zakładać nowego tematu. ile w tamtym roku (rekrutacja 2006, znaczy się) było chętnych na jedno miejsce na iberystykę?
Na drzwiach otwartych w tym roku mówili zdaje się że 9,5...chociaż mogłem się przesłyszeć :P ale to wskazuje na to, że powinni powiększyć kierunek z 30 do minimalnie 50 osób, popyt jest przeogromny...właśnie, czy ktoś z Was był w marcu na drzwiach otwartych filologii romańskiej?
Ja byłam na drzwiach otwartych. A co, masz jakieś pytanie? Z chęcią odpowiem, jeśli sama będę wiedziała:)
za rok mam maturę i chcę studiować iberystyke prywatnie. Wiecie może gdzie są prywatne uczelnie?
patty, pytam się bo ja też tam byłem i może widzieliśmy się przelotem :P ja byłem chyba w czwartym-piątym rzędzie po lewo (patrząc od wykładowcy, nasze prawo). Taki tam blondyn w okularach z szarawą koszulką w palemki (musiałem zrobić dobre wrażenie, co nie?). Siedziałem obok dziewczyny w czarnych włosach która ciągle mi marudziła do ucha że się nie dostanie na romanistykę po czym skrobała w zeszycie rysunki. A Wy? opowiedzcie swoją wzruszającą historię :P
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 89
poprzednia |

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia