filologia hiszpańska UAM 2007/2008

Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 89
na pewno sie widzielismy, ale niestety cie nie pamietam.. ja tez siedzialam po naszej prawej stronie, w pierwszym rzedzie. podobalo mi sie ze zrobiili dla nas mini-wykład. namiastka studiow, nie:)? moze za kilka miesiecy bedziemy sie codziennie widywac w tej sali wykladowej..? :D (choc, szczerze mówiąc, nie jest najpiękniejsza:P) Ale co tam, liczy sie kierunek:)
Zdecydowanie, wykład był genialny. Dlatego właśnie zacząłem wczoraj czytać Pieśń o Cydzie, w poszukiwaniu większej ilości motywów ogrodów. Chciałbym przespać te powolne wakacyjne miesiące i obudzić się już na studiach, oj tak.
heh mimo tego,że baaardzo polecam fil.hiszp.( jestem studentka "juz" II roku;p) na UAMie to hmm... co wakacje to wakacje:D Wiec niech Wam sie tak nie spieszy na te studia tylko korzystajcie z wolnosci poki mozecie heh ;) A tak serio to jak juz mówilam polecam ten kierunek muchisimo szczególnie dla tych, którzy idą od podstaw- na początku możecie czuć się troche nie pewnie, kiedy od pierwszych zajęć jedynym językiem używanym na PNJH będzie hiszpanski, ale jak po roku będziecie podchodzić do takiego samego egzaminu co grupa zaawansowana( taak taak),albo będziecie zdawać historię Hiszpanii po hiszpańsku i Wam się to uda to Wasza samoocena wzrosnie :) Pozdrawiam przyszłych studentów I roku;)
Ej.. ty mnie nie strasz... Ty zaczynałaś od podstaw, tak? Bo ja też jeszczze nigdy nie uczyłam się hiszpańskiego, a bardzo bym chciała iść na filol. hiszp. tylko boję się, że sobie tam nie poradzę... Mozesz mi napisać coś więcej o swoich odczuciach..? Można dać sobie rade, mimo wszystko? Na serio cały czas od początku wykładaą po hiszpańsku..?I czy w rok nauczyłaś się tego języka?? Pewnie duż trzeba nadrabiać w domu, nie? Proszę o jeszcze kilka informacji, czy początkujący jest w stanie sobie poradzic?
Hmm no ja jestem żywym przykładem,że można sobie poradzić:) Chociaż przyznam,że przez pierwsze pół roku byłam raczej zdolowana,że nie dam rady ale to głównie przez to,że w tzw. "grupie początkującej" było dużo osób, które tak naprawde już się hiszpana uczyły ( np. byly po 2 latach lektoratu z hiszpana;/) a ja nie mialam o tym języku zielonego pojęcia... No i to jest ten minus,że grupa "początkująca" jest b.zróżnicowana. Ale po roku, mówię obiektywnie,że naprawdę można nauczyć się języka- jest 600h PNJH więc to tak średnio jak hmm np. 3 lata w liceum..Nie mówiąc o tym,że praktycznie wszystkie zajęcia są z nativami=)No i faktycznie jest wszytsko od podstaw( od alfabetu po liczby;)) tyle,że po hiszpańsku;p No ja polecam rękami i nogami :-)
Witam wszystkich
Mam małe pytanie : na jakiej zasadzie dla osób znających hiszpański doliczają te 5 punktów. Czy po opłaceniu rekrutacji mam wysłać świadectwo (jego kopie, odpis) czy np jeżeli zdawałam hiszpański na maturze to te punkty doliczaja mi automatycznie? Orintuje sie tkoś może jak to wygląda. Napisałam do sekretariatu ale tam nie uzyskałam odpowiedzi tylko podano mi numer telefonu [tel], wiec pewnie tam można uzyskać odpowiedź. niestety ja teraz i w ciągu kilku najblizszych dni nie będę mogła zadzwonić więc może jakaś inna osoba dla której jest to istotne mogłaby to zrobić. pozdrawiam
a, to dzieki za szczerosc:) tak sadzilam ze latwo nie bedzie, ale jak widze- oplaca sie?:) teraz tylko sie dostac.. potem juz bedzie z gorki..:P
Hola a todos!
Nie chcę zakładać nowego tematu, ale mam parę pytań dotyczących filologii hiszp. na UM-ie.
1. Jestem w klasie dwujęzycznej (8 h w tyg. w LO będzie 10) i rozmawiałam z moją wychowawczynią,która twierdzi, że po 6 latach filologia się nie opłaca.Czy to prawda?
2.Mogłabyś "Elizzka"( przepraszam, jesli się pomyliłam w pisaniu Twego nicku)napisać przykładowe przedmioty.Czy są takie, które polegają na "badaniu języka", nie wiem, jak to okreslić, ale obawiam się, że takie zajęcia mogą być po prostu nudne.
3. Czy osoby, które zdają j. polski podstawowy na maturze mają szansę dostania się na tę filologię?
4. jaka dobrze płatna praca byłaby mozliwa po tych studiach?
5. Pytanie do wszystkich:Jakie inne studia są możliwe z j. hiszpańskim, oprócz filologii(nie wiek, czy hispanistyka to to samo?Ale chyba nie ;))ponieważ nie jestem pewna, czy dostałabym się i czy by mnie kręciły studia na filologii, ale mimo wszystko chcę w przyszłości pracować gdzieś z j. hiszp., zastanawiam się może nad Turystyką i rekraacją, ale te studnia chyba nie zapewnaiją dobrze płatnej pracy.W sumie nie odpada nauka hiszp. w szkole, ale tu też, bądźmy szczerzy dużo się nie zarabia, popołudniami zostają korepetycje i szkoły językowe :/. Tłumacz wydaje się fajna praca, ale obawiam się, że także po iluś latach może się znudzić, a czy z pieniędzmi tak dobrze się wychodzi, też nie jestem pewna. jeszcze jest możiwość pracy w jakiejś firmie hiszp., która ma siedzibę w Polsce, bo na odwrót chyba bym nie wytrzymała całe życie.
No, wyszłam na materialistkę, ale każdy chyba, chce dobrze wykorzystać swoje możliwości, zdolności oraz więdzę, więc się nie oszukujmy:). Nawet praca, która daje nam satysfakcję,a le niskie zarobki nam sie na dłuższą metę nie spodoba;).
Ogólnie najbardziej odpowiadałoby mi czasami bycie tłumaczką, nauczycielką i podróżniczką :). Tak wiem, skomplikowane, ale czasami ogarnia mnie czarna rozpacz, że wcale nie jestem b. dobra z hiszpańskiego i że sobie nie poradze w przyszłości w pracy, ale mimo wszystko chciałabym mieć kontak w pracy z hiszpańskim.A czasami dopada mnei myśl, ze hiszp. mi się znudzi...
Pozdrawiam i dziekuję za wszystkie odpowiedzi do moich pytań. :)!
[email] dasz radę z hiszpańskim to nie jest trudny język. Gorzej mi idzie z Polskim bo już kilka razy zrobiłem błędy językowe i zostałem nazwany przez koleżanki palantem , prymitywem ale mimo wszystko nie tracę wiary że kiedyś nauczę się polskiego . Pozdrawiam
Hej ! Mam pytanie odnośnie iberystyki na UAM

Czy mam szanse się dostać?

Moje wyniki to :

francuski usny- 95%
francuski pisemny - 82 %
polski pisemny-74%

wszystko rozszerzone oczywiście

Kandydaci na UAM!!! Jakie wy macie wyniki>?
A ja mam 100% z angielskiego ustnego, 91% z pisemnego i 88% z polskiego. Mam nadzieję, że tyle wystarczy na filologię hiszpańską.. Jak myślicie..?:)
patty_88 a czemu ma ci się nie udać. W końcu i Polakom udało się wygrać z Brazylią w piłkę nożną . Trzeba wierzyć w siebie
A mi się uda?
Juliette 88 uda się tylko musisz wyłączyć wewnętrznego podstępnego krytyka. Trzeba wierzyć w siebie bo to najważniejsze .Pozdrawiam
Ang pisemny-100% Ang ustny-100% polak pisemny-82%
Jestem pełen nadzieii :)
Wy jakieś mózgi jesteście;), a ja nie wiem, co z rozszerzonym ang. na maturze, planuję zdawać podstawowy...zresztą mam jeszcze trochę czasu, ale trzeba już myśleć.
Hej wszystkim!!! Szczęśliwcy, ktorzy dostali się na filologię hiszpańska na UAMie -- piszcie!!! Musimy sie przecież jakoś poznac, nie:) Ja się dostałam i jestem bardzo szczęśliwa!! :D
hej ja jestem na rezerwowej. studiuje na 2 roku germanistyke na uamie i chce tez hiszpanski. ale widocznie moje yniki byly za słabe:
polski rozszerzony pisemny - 98%
niemiecki rozszerz. pisemny - 67%
niemiecki ustny rozszerz. - 100%
Patty, a zatem jesteśmy na roku! :) Najbliższe 3 lata spędzimy razem, może nawet 5 :P

Odezwij się na 6143031, to się pointegrujemy ]:->
Dziewczyny, jaki był próg ??? :)
Próg był 92,33/100

Ja miałam 88,66 :(

Jak myslicie , mam szanse wejść z rezerwy?
Może będziesz miała, jak pojawi się więcej takich postów jak mój..
Rezygnuję, miałam 94 pkt.
Pozdrawiam i powodzenia życzę:)
ja mialam 91,33pkt. moja mama dzwonila (bo ja jestem teraz w bcn-ie), i sie dowiedziala, ze jestem 8. na rezerwowej. wiec teraz jestem juz 7, moze sie dostane, jak dobrze pojdzie!!
Ktoś z was jeszcze może rezygnuje?
Jestem 24 na rezerwie na filologie hiszpańska:( Mam jakies szanse?
Ja jestem 19. :/
próbuję już 2. rok z rzędu :(
poprawiałam specjalnie maturę i gdybym zeszłym roku miała takie wyniki jak w tym, to by mnie przyjęli z pocałowaniem ręki :/
a wtym? ech...
i z tego, co wiem, przyjęli 15 osób mniej z nową amturą, tj. ok. 30.
A może zwiększą limit osób przyjętych?
Uważam, że to byłoby jak najbardziej na miejscu, choć kto ich tam wie. W ogóle nie moge pojąć jak mogli ZMNIEJSZYĆ limit rpzy takim zainteresowaniu?
W Warszawie an iberystykę przyjmują 65 osób, a tutaj dodatkowo jest 15 miejsc na tych ze stara amturą. Dlaczego by nie wziąć całej puli razem, p. łącznie 50,60 miejsc?
Uważam, że to nie jest sprawiedliwe...
Słuchajcie, mam na koncie napisane tak:
Zakwalifikowany do kolejnego etapu (rekrutacja w toku).
Czyli, że przeszłam 2. rekrutację? Że mnie przyjęli i muszę "tylko" donieść dokumenty?
Jak Wy mieluiście?
i jakie dokumenty musze donieśc poza maturalnymi świadecytwami?
ja mam tak samo napisane, ale dzwonili i sie pytali czy nadal jestem zainteresowana i zeby dostarczyc dokunenty, wiec chyba mnie przyjeli!! k guay, no?! ;p
Temat przeniesiony do archwium.
31-60 z 89

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia