Hola a todos!
Nie chcę zakładać nowego tematu, ale mam parę pytań dotyczących filologii hiszp. na UM-ie.
1. Jestem w klasie dwujęzycznej (8 h w tyg. w LO będzie 10) i rozmawiałam z moją wychowawczynią,która twierdzi, że po 6 latach filologia się nie opłaca.Czy to prawda?
2.Mogłabyś "Elizzka"( przepraszam, jesli się pomyliłam w pisaniu Twego nicku)napisać przykładowe przedmioty.Czy są takie, które polegają na "badaniu języka", nie wiem, jak to okreslić, ale obawiam się, że takie zajęcia mogą być po prostu nudne.
3. Czy osoby, które zdają j. polski podstawowy na maturze mają szansę dostania się na tę filologię?
4. jaka dobrze płatna praca byłaby mozliwa po tych studiach?
5. Pytanie do wszystkich:Jakie inne studia są możliwe z j. hiszpańskim, oprócz filologii(nie wiek, czy hispanistyka to to samo?Ale chyba nie ;))ponieważ nie jestem pewna, czy dostałabym się i czy by mnie kręciły studia na filologii, ale mimo wszystko chcę w przyszłości pracować gdzieś z j. hiszp., zastanawiam się może nad Turystyką i rekraacją, ale te studnia chyba nie zapewnaiją dobrze płatnej pracy.W sumie nie odpada nauka hiszp. w szkole, ale tu też, bądźmy szczerzy dużo się nie zarabia, popołudniami zostają korepetycje i szkoły językowe :/. Tłumacz wydaje się fajna praca, ale obawiam się, że także po iluś latach może się znudzić, a czy z pieniędzmi tak dobrze się wychodzi, też nie jestem pewna. jeszcze jest możiwość pracy w jakiejś firmie hiszp., która ma siedzibę w Polsce, bo na odwrót chyba bym nie wytrzymała całe życie.
No, wyszłam na materialistkę, ale każdy chyba, chce dobrze wykorzystać swoje możliwości, zdolności oraz więdzę, więc się nie oszukujmy:). Nawet praca, która daje nam satysfakcję,a le niskie zarobki nam sie na dłuższą metę nie spodoba;).
Ogólnie najbardziej odpowiadałoby mi czasami bycie tłumaczką, nauczycielką i podróżniczką :). Tak wiem, skomplikowane, ale czasami ogarnia mnie czarna rozpacz, że wcale nie jestem b. dobra z hiszpańskiego i że sobie nie poradze w przyszłości w pracy, ale mimo wszystko chciałabym mieć kontak w pracy z hiszpańskim.A czasami dopada mnei myśl, ze hiszp. mi się znudzi...
Pozdrawiam i dziekuję za wszystkie odpowiedzi do moich pytań. :)!