Do wszystkich chętnych na fil. hiszp. na AP!

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |
Cześć, cchciałaby zapytać tegorocznych maturzystów. Jak posżła wam matura z angielskiego? bo ja zdawałam podstawę i poki co z zamkniętych mam 32/35 i gdyby listy ocenili na maxa to mogłabym mies 94% i nie wiem czy takie wynik dawałby w ogóle szanse na studiowanie na tej uczelni... oczywiście wiem ze w tym roku jest ten test i ze on tez jest bardzo wazny, ale chyab jednak matura berdziej sie liczy. z jednej strony zadowolona jetsem z tego wyniku bo czytajac fora o maturze z anglika to znaczna wiekszosc postów to osoby niezadowolone także nie mam co narzekac, no ale... z góry dzięki za odpowiedzi ;) i powodzenia na dalsze dni matur:)
No ja mam 1 punkt mniej, czyli 92% z podstawy i też sie obawiam, że moge sie nie dostać, ale z tego co słyszałam to w zeszłym roku ponad 10 osób zrezygnowało, także są szanse dostać się z tzw. czarnej listy. Zwłaszcza, że ja składam papiery tylko na AP, więc nie będę miała żadnych dylematów czy czekać czy nei czekać. Pozdrawiam:)
hej a co to za uczelnia to AP?
Akademia Pedagogiczna w Krakowie :)
Ale fil.hiszp. nie jest pedagogiczna,
tylko tłumaczeniowo-turystyczna.
Pozdrawia zadowolona studentka ;)
W tamtym roku na przyjęto tych, którzy mieli 100% z podstaw z ang. i to nie wszystkich...Miałam 94% i nie dostałam się...
To prawda. W tym roku jest jednak jescze dodatkowy egzamin, którym można wynik "podciągnąć" (albo wręcz przeciwnie, to zależy). Warto próbować :)
hej. mogłabyś opisać jak wygląda filologia hiszpańska na ap? dobrze uczą hiszpańskiego? po roku umiesz już swobodnie się nim posługiwać? jakie jest podejście do studentów i atmosfera na uczelni? pozdrawiam
Ja jestem z tych studiów bardzo zadowolona, choć o nich nie marzyłam :)
Po roku nauku nie mam większych problemów z rozumieniem tekstów z El Pais czy z oglądaniem wiadomości na TVE. Z mówieniem trochę gorzej, ale to chyba zawsze tak jest. Dogadać się w każdym razie dogadam i to nie na migi czy językiem Kalego ;)
Myślę, że nauka języka jest na dobrym poziomie. Nie ma jakichś dużych wymagań, szczerze mówiąc, kolosy od czasu do czasu, ale tu jakoś wszystko samo wchodzi do głowy, a i każdemu chce się z własnej nieprzymuszonej woli przysiąść nad słówkami ;) Jest duuuuużo zajęć z praktycznej nauki języka - poczatkująca grupa miała w 1. semestrze aż 9 razy po 1,5 godziny na tydzień, czyli ponad 800 minut w tygodniu ;) Od 1.semstru są też zajęcia z "nativami"; teraz zajęć jest 7 razy 1,5 godziny, w tym 4 razy z Hiszpankami (pozostałe trzy - gramatyka). Wydaje mi się, że to jest bardzo dobre, korzystne i skuteczne rozwiązanie dla nas, studentów. Atmosfera na uczelni jest: sympatyczna, dość luźna i ... babska ;) Inne przedmioty, które mamy na 1.roku to: kultura obszaru językowego, gramatyka opisowa, wstęp do językoznastwa, teoria przekładu, historia filozofii i przesławne już podstawy zarządzania w turystyce :) Przedmioty typu literatura, historia obszaru dopiero od roku 2., wtedy też dochodzą praktyczne zajęcia z tłumaczenia. Ogólnie - POLECAM :) Na pytania chętnie - w miarę możliwości - odpowiem. Pozdrawiam.
a wiesz może jakie sa wymagania jesli chciałabym sie tam przenieśc z uniwersytetu? trochę się obawiam czy mój hiszpański będzie wystarczający, bo mamy go znacznie mniej. nie wiem czy przenieść się na 2 rok czy po prostu wziąć udział w rekrutacji i być znowu na 1 roku. myślisz że z kadrą da się dogadać, czy raczej sa bardzo zasadniczy itp.?
może sprecyzuje o co mi chodzi: nie wiem czy dałabym radę z moim hiszpańskim na 2 roku, więc zastanawiam sie czy nie lepiej było by znowu byc na 1 roku, tylko w grupie zaawansowanej. myślę że nie będzie problemu z przepisaniem przedmiotów które juz zaliczyłam. w jaki sposób u was załatwia się tego typu sprawy?
Aaaa... to zmienia postać rzeczy :) Myślałam, że mam do czynienia z "laikiem" ;)
Wiesz, chyba jeszcze takich przypadków nie było, więc na pewno bylabyś sensacją ;)
Powiem Ci tak: skoro studiowałaś przez rok, to Twój hiszpański na pewno nie jest zły i na pewno nie byłabyś najgorsza, bo aż tak to nie wymiatamy ;)
Grupa zaawansowana ma znacznie mniej zajęć z PNJH - 4 razy 1,5h przez cały 1.rok.

Czy jest możliwość przeniesienia...
Nie mogę Ci niczego powiedzieć na pewno, musiałabyś pójść, zadzwonić, napisać...
Wydaje mi się, że nie stanowiłoby to jakiegoś dużego problemu.
Z wykładowcami nie ma większych problemów, przepisują studentom oceny.

Mam na roku dwie byłe studentki iberystyki UJ, które po 1.roku przeniosły się do nas, ale od zera; niestety nie wiem dokładnie, jak to z nimi było, czy nie zaliczyły roku na UJ, czy w ogóle próbowały się przenieść...

Życzę powodzenia w każdym razie. Ale bardzo mnie zaskoczyłaś! Bo przecież my o tylko małe, skromne AP ;) Ale kto wie, może w październiku się spotkamy, he. Pozdrawiam.
No i przemyśl to dobrze...
AP też nie jest bez wad.
no nie jest bez wad;( dzis sie dowiedzialam ze od tego roku likwiduje sie wszelkie prawa i mozliwosci ulatwiajace podjecie drugiego kierunku jak rowniez nie ma zaocznych filologii od zera zeby ich nie wziac jako drugi ;)
Ja sudiuje pedagogike(swietne studia i no wiaze z tym przyszlosc)ale chcialam wziac jako drgi moja kochana filologie.. niestety:|dzis sie zawiodlam..;( w dodatku mom zdaniem mogliby jesli jestem studentka AP i matra+certfikat to mogliby mi odpuscic chociaz egzamin praktyczny(bo w tym czasie bede juz trabajando e ESP)

nie to nie ... zrezygnowana juz jestem ..
ale nie poddam sie;)

A JAK TO JEST NA UJ???
tzn zuzuzu ni wiesz jak jest z zaocznymi np..?
To mowisz ze nie ułatwiają podjęcia drugiego kierunku... szkoda... Milem zamiar w tym roku zaczac hiszpanski i zrobic magistra z angielskiego i to jedno i drugie dziennie, ale skoro niu ulatwiaja:( Ale czym ja sie przejmuje, pewnie przynajmniej na jedno sie nie dostane. A na czym polega to "nieułatwianie"?
Hej! Ja też bardzo chciałaby od pażdziernika studować hiszpański na AP, ale wiem, że będzie bardzo ciężko się tam dostać.
Czy ktoś może się orientuje, ile osób planują w tym roku przyjąć?
Ja mam jeszcze stara maturę, więc po teście 9 lipca czeka mnie rozmowa kwalifikacyjna. I tu mam kolejne pytanie. Czy ktoś wie, jak ona wygląda i jaki jest poziom trudności?
Z góry dzięki za odpowiedz :)
Studentki/ci AP! podzielcie się wrażeniami z rekrutacji!

jaki wynik z nowej matury????(ten ostateczny;)..czy spadło poniżej 100%?)

na czym polegał egzamin???
Nie znam dokładnego progu (ja już 2.rok),
ale na pewno nie trzeba było mieć 100%, żeby się dostać, nawet w 1.rekrutacji.
Dlatego, jeśli chcesz startować za rok, nie lekceważ tego testu.
Pozdrawiam!
Właściwie to nie można powiedziec ile punktów z matury gwarantowalo dostanie sie na studia.. ja mialam 95% z angielskiego i na liscie rankingowej bylam dopiero 62... ale po wywieszeniu wynikow z tego egzaminu podskoczylam o 32 miejsca i dostalam sie :D.. wszystko zalezy od tych dwoch rzeczy, musisz mature i egzamin praktyczny zdać równie dobrze.
Jesli chodzi o egzamin praktyczny.. byl on dosyć dziwny.. ale jezeli pomyślałeś przez chwile logicznie.. to nie bylo to takie straszne.. chociaz zadnej odpowiedzi nie bylam w 100% pewna.
nalezalo np przeksztalcic zdanie (napisane po polsku) tak aby wystepowala w nim inna struktura gramatyczna, w innym zadaniu byly słówka w jezyku suahili i trzeba bylo napisac co one znaczą :P.. oczywscie byly podane rozne opcje ktore trzeba bylo odpowiednio dopasowac.. bylo tez zadanie z jezykiem łotewskim gdzie nalezalo podzielic podane wyrazenia na dwie grupy (w kazdej grupie mialy sie znaleźć rzeczowniki tego samego rodzaju).. pewnie po tym co napisalam wystraszysz sie i nie bedziesz chciala przyjść na egzamin w przyszlym roku.. ja jednak zachęcam Cię abyś spróbowal.. w tym roku wyjątkowo mało ludzi ubiegało się o miejsce na AP (170 osób o ile dobrze pamietam), podejrzewam ze przestraszyli sie wlasnie owego egzaminu całkiem nie potrzebnie, bo może to co tutajnapisalam wydaje sie straszne, ale wystarczylo logicznie pomyslec przez chwilke zeby wpaść na sposób w jaki można to rozwiązać.. nie jestem jakimś super extra mózgiem, a jednak udalo mi się przebrnąć przez ten egzamin, do ktorego w ogole sie nie przygotowalam(bo wlasciwie nie bylo jak) i podeszlam do niego całkowicie na luzie i to chyba mi pomogło..
egzamin ten ma wykazac Twoje zdolnosci językowe, czyli czy nadajesz sie na filologie, naprawde nie mozna sie do niego przygotowac, poprsotu trzeba lubieć uczyć się języków obcych :)..
w razie pytań piszcie, chętnie podziele się informacjami.
Zachęcam do przystąpienia do egzaminu w przyszłym roku!!!!
Besos :*:*
:) Napisz coś więcej o tym egzaminie! Ile było pytań, ile trwał,czy był ustny czy pisemny etc!!! no i kiedy był:P( bo w przyszłym roku wczesnie wyjezdzam i nie wiem czy sie załapie). Na maturze miałam 94% z podstawowego angielskiego.Chciałabym mieć jakieś pojęcie o tym egzaminie:)!
jak coś to moje gg : 950364
Egzamin trwał 2 godziny, ale dużo ludzi wyszło juz po godzinie. Był pisemny oczywiście :) Był 9 lipca. Było 5 zadań, które zajmowały dokładnie 2 strony A4, czyli każdy dostał 1 kartke. Egzamin był... dziwny. Po wyjściu z sali zupełnie nie wiedziałam, czy poszło mi dobrze czy źle - każdy wynik był możliwy :D
Więcej o tym egzaminie przeczytasz tu: http://www.hiszpanski.ang.pl/AP_egzamin9_lipca_9751.html
tak, ja jeszcze dodam do komentarza mojej przyszlej kolezanki z roku że żeby sie dostac z pierwszej listy trzeba bylo miec sredni wynik (z matury i tego egzaminu) 83.5, wiec mysle ze jesli ten egzamin poszedlby Ci na jakies 70 pare% to byś sie dostal. nie bój sie i podejdz do tego egzaminu w przyszlym roku!! zachecam gorąco :D besos :*
Dokładnie!!! W tym roku nie bylo już wymagane 100% z matury podstawowej :)
Na początku przyjęli 32 osoby tak, jak pisała rudhheled, od 83.5 pkt.
Ale później przyjęli jeszcze 9 osób z listy rezerwowej, więc próg punktowy obniżył się do około 78 pkt :) na 100 możliwych do zdobycia - brali średnią z matury podst i tego egzaminu.
Wg mnie ten egzamin był swietnym pomysłem, bo bez niego nie miałabym nawet co marzyć o dostaniu się na AP :) Więc też gorąco cię zachęcam do zdawania go za rok. Te egzamin nie jest trudny, tylko jest INNY. Ja nigdy wcześniej się z czymś takim nie spotkałam. Poza tym bylismy pierwszym rocznikiem, który go pisał na AP. Ty będziesz w duzo lepszej sytuacji, bo juz wiesz, czego mniej więcej się spodziewać :)
A właśnie! Jak na granicy listy przyjętych/nieprzyjętych jest kilka osób z takim samym wynikiem, to patrzą na srednią ocen na świadectwie z polskiego i historii.
Hej, dziewczyny! :)
Mieszka któraś z Was albo przebywa już w Krakowie?
Bo planu w necie wciąż nie ma, zapewne w ogóle jeszcze nie istnieje ;)
Ale może gdzieś już wisi? ;D
Bo zaplanuj tu sobie, człowieku, tydzień, studiując na tej AP! ;P
Ani się zapisać na żaden kurs, ani na basen... no normalnie nic ;)
Pozdrawiam, miłego ostatniego tygodnia wakacji życzę! :) :*
Ja do Krakowa przyjadę dopiero w niedziele. Też czekam na plan na necie i nadal wierze, że kiedys się tam pojawi, najlepiej dokońca tego tygodnia :)
Matura i egzamin liczyly sie w stosunku 1:1, sporo osob z matura zdana na 100% sie nie dostalo, a sam egzamin dziwny, kupa smiechu jak dla mnie choc pisalem jzu cos takiego w zyciu w VI LO ale i tak wieksze szanse mam w LOTTO :D trudno zeby na podstawie tego oceniac czy sie szybko nauczysz jezyka czy nie, najbardzij mi zal tych ktorzy juz znaja jezyk, w koncu to sie powinno glownie liczyc na studiach jezykowych a nie slepy traf z suahili :P
W kazdym razie zycze wszytskim powodzenia:) moze w przyszlosci znow zniasa te egzaminy, bo raz sa, raz sa nielegalne, potem znow sa.. ciezko sie polapac :/ juz wolalbym mature rozszerzona, przynajmniej ona o czyms swiadczy
mossia, mogłabyś opisać, jak wyglądał 1. dzień na studiach rok temu?
Było jakieś spotkanie organizacyjne?
Kiedy i gdzie odbieraliście indeksy i legitymacje?

Pamiętasz może, kiedy i gdzie pojawiły się jakieś informacje o rozpoczęciu roku?
Bo na razie nic nie ma na stronie AP, ani planu zajęć, ani informacji o 01.10 :(
Dokładnie to juz nie pamiętam... ;)
Wydaje mi się, że plan dostaliśmy dopiero na spotkaniu właśnie.
Bo, owszem, takie spotkanie było.

Co do odbioru dokumentów:
http://www.wsp.krakow.pl/whum/

A plan...
No jest (marna) nadzieja, że pojawi się tutaj:
http://www.ap.krakow.pl/neofil/fran/index.html ; w zakładce "Studia dzienne".

No ale to nigdy nic nie wiadomo :/
Jak znam życie, to jeśli juz COŚ się pojawi,
to w ostatniej chwili i niekoniecznie w internecie :D

Pozdrawiam!
Na stronie Instytutu Neofilologii

http://www.ap.krakow.pl/neofil/fran/index.html

pojawiły się informacje o planie zajęć i spotkaniu organizacyjnym!!!
Uprzedziłaś mnie z tą sensacyjną informacją! ;D
Pozdrawiam! :)
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 38
poprzednia |

« 

Pomoc językowa - Sprawdzenie

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie