Iberystyka UMCS

Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 111
Cosmic a według jakich obliczeń 15??;) Bo mi wystarczyłoby 13...ale nikt nie zadzwonił:( Ja również chętnie pogadam na gg, gdzies tam wcześniej je podawałam;);)
To spotkamy sie w pażdzierniku;):) Przed chwilą dzwoniła do mnie miła pani i powiedziała,ze moge złożyc dokumenty;););)
hej dziewczyny;) do mnie w piątek zadzwonił pan i powiedział że się dostałam na UW, także rezygnuje z iberystyki UMCS ;)) pozdrawiam :)
To moje gratulacje;):) Szkoda,ze sie nie spotkamy w pazdzierniku, ale najewżniejsze to,zeby iśc tam gdzie sie najbardziej chcialo;) Więc wszystkim nam sie udało;) Powodzenia i pozdrawiam:*:*
Aha, iwiona, Ty chyba jesteś zorientowana;) Wiesz jak teraz będa wyglądąły te studia, bo pewnie dużo sie zmieni od tamtego roku...? Francuskiego teraz nie ma?? Jakbyś miała jeszcze jakieś ciekawe informacje to będe wdzięczna:*
wiesz co pisałam to juz w jakimś wątku:
-studia juz nie są nauczycielskie
- nie ma francuskiego
-ani lektoratów z ang (jakby ktos pytał0
- jest podzial 3+ 2
a reszty nie pamiętam;)

jak coś to pytaj;)
Dziekuje;* Nie znalazłam tego wcześniej...Same pozytywne zmaiany jak dla mnie;p A co do pytan to wiesz czy gdzies w necie można znaleść jakies konkretne informacje co to tego kierunku teraz, bo na stronie UMCS jest tylko o studiach 5 letnich...:*
Ja też gratuluję iwiona!:):* a na co idziesz do wawy? czyli teraz na studiach tylko hiszp i port?
eveline> było gdzieś forum umcs i tam każdy wydział w osodna, tak jak jest to na uw, ale mały ruch tam był i niewiele wiadomości. kiedyś pisałam o umcs na wątku o WSSP ale już chyba wszystko powiedziałam;]

na iberystyce oprócz hiszp i port jeszcze jest łacina 1 sem albo 1 rok, nie pamiętam, ale z tego czy zwalniają (np jak ktos mial w liceum) to trzeba wszystko dogadać już z wykładowcami na początku roku, ale raczej będzie ciężko

po licencjacie będzie kontynuacja na studiach uzup. magisterskich ale nic na razie o nich nie wiadomo oprócz tego że nie będą nauczycielskie, jakieś turystyczne, filologiczne albo coś nie wiem;)

jeszcze jedna dobra wiadomość - wydział ma szerokie kontakty zagraniczne i podpisane umowy (a przynajmniej takimi sie chwali) i będzie sporo możliwości wyjechać na stypendium, ale zobaczymy jak to wyjdzie w praktyce... ;)

a ja się dostałam na UW na lingwistykę stosowaną hiszpański z angielskim i jestem zadowolona ;)

pozdrawiam :)
a znalazłam adres tego forum;)

http://umcs.net.pl/

dzieki dziewczyny:)
Dziekuje za te wszystkie informacje:*:*
Co do forum UMCS to byłam i, masz racje, niewiele tam jest:(
Co do łaciny to miałam ją w LO i wcale nie jest taka straszna, wiec nie ma co sie bac;) ( to tak na wszelki wypadek- jakby ktoś miał w przyszłosci).
A tak poza tym, ciekawe czy jeszcze pojawią sie tu jacyś chętni na iberystyke;);)
Pozdrawiam:*
ja też miałam łacinę i chetnie bym się z niej zwolniła powiem szczerze...;) ale z tego co widzę po mojej kilkudniowej nauce hiszp to ma wiele wspólnego z łaciną;) iwiona, świetny kierunek wybrałaś, naprawdę:) trzeba było na to zdawać hiszp, nie?:>
no rzeczywiście, tłoczno na tym forum z linka ze szok...:P Iwiona, a jakie tam przedmioty wyczytałaś w tej gablocie, co?;)
cosmic, a jak sie uczysz hiszp.?;) Bo ja też próbuje, ale narazie to sie ogranicza do szukania jakichs stron w necie na ten temat...no i jeszcze Hiszpański w pigułce 2.0;p
Tą gablotke też widziałam i była tam ptakryczna nauka hiszpańskiego, portugalskiego, ftancuski, łacina, historia Hiszpanii chyba i wf:p Taki wykaz przedmiotów jest też na stronie UMCSu, ale to dla studiów 5letnich.
:*
Hej i witam. Od października zaczynam studiować iberystykę na UMCSie, ale w życiu nie przypuszczałem, że to aż tak sfeminizowany kierunek:P I szczerze mówiąc nie bardzo wiem czego się spodziewać poza ostrym 'zapieprzem' X] Pozdrawiam.
Witam kolege z roku;);) Wydaje mi sie,ze wszystkie filologie sa, niestety, tak sfeminizowane;p A jak tam z Twoim hiszpańskim??
niedowierzam, mamy chłopaka na roku, patrząc na listę myslałam że to niemożliwie...:P a co do nauki to gdzieś przeczytałam, że pierwszy rok jest luźny, ale pewnie dla umiejących język, czyli ja odpodam;) Ewelinko siedzę sobie na tej stronie i nauczyłam się tylko koniugacji i jakiegoś tam zestawu słówek, ale i tak jestem z siebie dumna:D w bibliotekach nie moge znaleźć jakiś nowych, sensownych książek do hiszp niestety, a nie chce kupowac bo stwierdziłam ze się pewnie jeszce takich ksiazek nakupuję:P więc jakbyś mogła link jakiejś fajniej stronki tu albo na gg podac to będę wdzięczna:)
witam wszystkich, ja również zostalam przyjeta. wprawdzie w drugim terminie, ale zawsze to cos :)
Zawsze się trafi rodzynek w cieście, ale nie śmiałbym narzekać:P A mój hiszpański? hmm bez rewelacji, no może trochę podstaw + wrodzone zamiłowanie do języków. Koniec końców nie wyobrażam sobie studiowania niczego poza nimi. Jakoś to będzie. A tak nawiasem mówiąc, to też zostałem przyjęty w drugim terminie;
skladając papiery widziałam w gablocie liste przyjetych w drugim terminie i było tam dwoch facetow, wiec nie bedziesz osamotniony :P
Nie wiadomo tylko czy ci pozostali się zdecydują na ten kierunek, ale jakoś przeżyję w damskim towarzystwie:P Sporo kumpli idzie do Lublina więc kompanów do kielicha już mam. BTW: A u Was, drogie panie, jak z hiszpańskim? Jakieś doświadczenia?
u mnie nijak, czekam do pazdziernika. teraz zamierzam cieszyc sie wakacjami, bo wiem jakim trudem sa studia :) (to bedzie moj drugi kierunek). wakacje sa od tego zeby nabrac sil i lubie te moja filozofie :P
Podoba mnie się też twa filozofia:] W końcu dwa kierunki to ciężka sprawa i podziwiam ludzi, którzy się decydują na taki trud. Jeśli ktoś ma jakieś ciekawe informacje lub po prostu chce pogadać to zapraszam na padu-padu: 5608004.
Tak to prawda, ogólnie języki to bardzo sfeminizowane kierunki:) u mnie w grupie na ilsie ma być ich aż 2 na 15 osób;) ale się przyzwyczaiłam bo w LO gdzie chodziłam też była porażająca przewagą dziewczątek;) (klasa lingwistyczna - więc to też mówi za siebie;p )
I ja też dostałam sie w drugim naborze;p Doświadczeń z hiszpańskim brak;p Słyszałam,ze pierwszy rok jest luźny nawet dla osób które nie uczyły sie wczesniej języka, podobno tylko dwa egzaminy...ale tak było na studiach 5 letnich, teraz moze byc inaczej.
Chłopaków moze byc nawet więcej, bo na pierwszej liście tez był jeden i, zakłądając sie,ze wszyscy zdecydują, bedzie was 3;) I tak nie jest źle, w tamtym roku były chyba same dziewczyny:)
Cosmic, znalazłam taką stronkę http://www.hiszpanski.bajo.pl/, jak dla mnie bardzo fajna;)
tak cosmic, na lingwistyke zdaje sie 2 języki, a że ja chciałam się dalej hiszp uczyć to zdawałam angielski i hiszpański;)
a jeśli chodzi o studia, to nie przejmujcie się, nie będzie tak cięzko, zajęcia z języka będą prowadzone od podstaw, więc nie ma problemu;) i to właśnie jest dobry kierunek dla osób które dopiero co zaczynają przygodę z hiszpańskim.A nawet jeżeli ktoś już zna trochę języka, to ta wiedza przyda mu sie max. na 1 semestr bo na studiach wiadomo idzie sie szybciej z materiałem, także nie będziecie zagubieni;p podejrzewam że większość studentów 1 roku iberystyki nie zna hiszpańskiego, więc bedzie dobrze;)

na pewno dacie radę;))
jeśli chodzi o stony z hiszp to moge wam polecić tę:

http://es.jeob.pl/

jest tam kurs od podstaw a wszystko wygląda tak, jakby było żywcem zerżnięte z podręcznika 'Español de pe a pa' :D ale i tak dobrze opracowane;)

jeśli chcielibyście się uczyć w wakacje to polecam wyd. Europa albo Wagros, w każdym razie autorką większości ksiązek jest Polka p. Wawrykowicz i wszytsko tam wytłumaczone po polsku jest;)

saludos;)
a i na tej stronie w zakładce "Lekcje od podstaw" tez ;)))
dzięki dziewczyny:* widzę że ta strona odżyła:D aż miło poczytać;) slash "jakoś wytrzymasz" sam w damskim towarzystwie?? ja myslę że powinieneś sławić niebiosa, toż to sama rozkosz:D:P
Tylko że przez tą rozkosz nie będę potrafił sie skupić...
Temat przeniesiony do archwium.
61-90 z 111

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa - tłumaczenia