Fil. portugalska UJ

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Mam takie pytanie do studentów filologii portugalskiej na UJ. Czy ktos z Was wybral sobie jako drugi jezyk hiszoanski?:) Ile godzin przeznacza sie na ten drugi jezyk i od ktorego roku sie go wprowadza? Pytam, bo dostalam sie tylko na portugalski, a zalezy mi bardzo zeby nauczyc sie dobrze hiszpanskiego:) Mam nadzieje, ze bedzie to mozliwe i ze ten drugi jezyk nie jest tylko tak na "doczepke":)
Pozdrawiam:)
nie wiem jak jest na portugalskiej, ale moja kolezanka byla w podobnej sytuacji do Ciebie - marzyla o hiszpanskim, ale dostala sie tylko na wloska - na uj oczywiscie. Wziela hiszpanski jako drugi jezyk, ale wiem ze jest strasznie niezadowolona bo prawie kazdy to zalicza bo nie jest trudno, i nauczyla sie bardzo niewiele. Tam to jest faktycznie tak na 'doczepke'. Ale moze na prtugalskiej jest inaczej, nie wiem.
W instytucie filologii romańskiej uj drugi język romański, do wyboru (oczywiście oprócz języka wiodącego)- hiszpański, włoski, portugalski, francuski,rumuński i kataloński od drugiego semestru pierszego roku 2x 1,5h w tygodniu, od drugiego roku 3x 1,5h- nota bene jest to na stronie instytutu. Języki są (tylko) od podstawy, oprócz tego istnieje opcja z języka galicyjskiego 1x 1,5h. Na pierwszym roku nie nauczysz się wiele drugiego języka, bo nacisk kładziony jest na język wiodący. Po trzecim roku ma się poziom B2.
Jeżeli chodzi o filologię portugalską- portugalski jest trudniejszy fonetycznie i ma trudniejszą gramatykę, oprócz tego jeżeli ktoś zna hiszpański to może mu się pomieszać. Z autopsji wiem, że ci, którzy trafiają z przypadku szybko rezygnują.
zgadzam sie w 100%.
Cllaudi, odezwij się do mnie na gg = 2832587.
Ja też jestem na portugalistyce na UJ ;)
Zawsze jest na doczepke, bo wszędzie uczą przeciez ci sami ludzie.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Studia językowe

»

Brak wkładu własnego