zaczynam studia w hiszpani- co i jak? jakie dokum?

Temat przeniesiony do archwium.
Hej! Wlasnie po maturze wyjezdzam do Hiszpanii na stałe. W nastepnym roku zamierzam zaczac studia tam. Tylko nie wiem za bardzo co mam teraz ze soba zabrac zeby tam sie dostac? Jakie dokumenty przetlumaczyc? Wszystkie swiadectwa ze szkoly sredniej? Cos jeszcze? Mimo ze studia zaczne dopiero za rok, wszytko musze teraz zabrac co bedzie napewno potrzebne, bo nie bede miala jak po to wrocic:) takze prosze o informacje!Pozdrawiam;)
Hej ja dzwoniłam do Ambasady Hiszpańskiej w Warszawie ale tam nic nie wiedzieli i pani połączyła mnie z jakąś drugą niestety tamta pani tez nic na ten temat nie wiedziała i podała mi numer hmm.. coś z Edukacją..:D zadzwoniłam i się parę rzeczy dowiedziałam np:
- świadectwo maturalne musi być przetłumaczone przez tłumacza przysięgłego np. w Hiszpanii, w Ambasadzie Hiszpańskiej ale możesz tutaj tez przetłumaczyć ale będziesz miała potem zachodu z uważnieniem pieczątki z Polski.. więc najlepiej tam sobie przetłumaczyć to kosztuje koło 15E za kartkę..
- stypendium jest możliwość dostania ale dopiero od 2 roku..
- matura - tez jest ważna tam oczywiście musisz ją przetłumaczyć..:D
- a co do UNED-u to właśnie tam składasz papiery typu matura, świadectwo maturalne i inne (dokładnie musisz poczytać tam) po to aby wydali Ci jakiś papierek dzieki któremu bedziesz mógł/a zapisać sie na studia.. /kredensial/ tak sie mówi..
Ale radzę ci zadzwonić właśnie do tego biura Edukacji i tam Ci pani wszystko powie.. jeśli chcesz numer to napisz do mnie to Ci go dam..

ps. Gdzie jedziesz na studia? i co chciałabyś studiować?
nieprawda z tym stypendium, nie powiedziała Ci wszystkiego do końca... stypendium socjalne dostaniesz jeśli udowodnisz,że utrzymujesz się sama, tzn musisz pracować jakiś czas (mogą to być wakacje, ale pod warunkiem, że się wstrzelisz w określoną kwotę, co teoretycznie jest niemożliwe!)
dzieki za informacje:)a wiecie moze ile mniej wiecej kosztuja studia za semestr/rok? wiem ze ceny sa rozne, ale nie wiem czy to w okolicach 1000 euro, moze mniej?
mniej wiecej juz wszystko wiem:) bede na miejscu to tym bardziej sie dowiem w razie czego. dokumenty wlasnie przetlumacze w Walencji.
A co do swiadectwa, to kiedys ktos mi powiedzial ze musze wszystkie z trzech lat liceum miec przetlumaczone. A to jednak tylko ostatnie + maturalne?
A wybieram sie do Alicante na turystyke:) chyba ze cos innego jeszcze mi wpadnie w oko, ciekawego:)
kolega mówił mi że jest coś takiego że zaczynam studia w polsce a kończe na stypendium w meksyku, jest to możliwe? jaki wtedy byłby kierunek? filologia hiszpańska? czy jakiś wybrany przeze mnie? znacie jakieś fajne kierunki związane z językiem hiszpańskim albo z ameryką łacińską, które można by studiować w meksyku a później znaleźć prace podobną do tego kierunku?
w Krakowie słyszalam, ze jest tak na Uniwersytecie Ekonomicznym, zaczynasz tu np.ekonomię, masz super osiągi no i możesz wyjechać;) musisz zobaczyć które polskie uczelnie mają wymiany z Meksykiem i do nich się zgłosić po więcej info
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Brak wkładu własnego

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie