Witam!:)
Ja jestem na dziennych,ale mogę Ci opowiedziec jak mniej więcej było u nas. Najpierw przyszła pani od łaciny i powiedziała,że jeśli ktoś już kiedyś się uczył łaciny czy w liceum czy na innych studiach nie musi chodzic na zajęcia z łaciny,a pod koniec semestru ma się do niej zgłosic z indeksem i z kopią dokumentu na którym jest ocena z łaciny żeby przepisac ocenę.A Ci którzy mają chodzic na zajęcia mają wydrukowac tekst z maila którego podała: [email] podała hasło,ale ja go nie zapisałam.Później przyszła pani ze Scanmedu,opowiedziała jak to działa (przychodnie dla studentów,znajdują się blisko wszystkich uczelni krakowskich i leczenie jest za darmo,zajmują się też zwolnieniami z wfu itp.).Wcześniej dostaliśmy też od nich formularze do wypełnienia żeby przynależec do tych przychodni(poinformowały nas,że jeśli ktoś jest z innego miasta to teraz może się przepisac do nich,a przed wakacjami przepisac się znowu do przychodni w swoim mieście bezpłatnie).Po spotkaniu dawali nam karty Akamedik które upoważniają do zniżek na leki,jakieś imprezy,itd.Jak wyszła pani ze Scanmedu inna pani zaczęła nam mówic o naszych przedmiotach.Dowiedzieliśmy się,że z filozofią jest ta sama sytuacja co z łaciną(możliwośc przepisania oceny).Przedmioty na pierwszym semestrze to : Praktyczna Nauka Języka Hiszpańskiego(PNJH),Gramatyka opisowa,Wychowanie fizyczne,Wstęp do językoznawstwa(wykłady,potem egzamin),Psycholingwistyka(wykłady,potem egzamin),Podstawy komunikacji językowej,Łacina(potem egzamin),Historia filozofii(wykłady,potem egzamin),Technologia informacyjna(z racji deficytu sal informatycznych(tylko jedna jest) i ślimaczej szybkości internetu xD zostaliśmy poinformowani,że pewnie z tego przedmiotu będą banalne projekty do zrobienia w domu,aczkolwiek zobaczymy co pani od informatyki powie:P).Tam gdzie nie pisze,że egzamin są zaliczenia.Na naszym roku jest ok.50 osób więc będziemy podzieleni na 3 grupy,1 i 2 podstawowe,3 zaawansowana.W tym celu Ci którzy nigdy się nie uczyli hiszpańskiego zostali wyproszeni już z sali,a reszta pisała test z hiszpańskiego(zdania z pustym okienkiem które trzeba uzupełnic).Kto w jakiej jest grupie mamy się dowiedziec w poniedziałek:P No i nie wiem co tam jeszcze...trzeba wybrac starostę,a jak nie to brutalnie wybiorą go wykładowcy xD,założyc grupowego maila kierunku..WF u nas faceci mają wszyscy razem,a dziewczyny bedą podzielone na grupę A i B,albo tak jak same się podzielimy,a jak nam się nie uda to alfabetycznie..A i z łaciny też są dwie grupy...Po wszystkim poszliśmy odebrac legitymacje i indeksy...No i mniej więcej chyba to wszystko... Harmonogram jest na stronie Instytutu Neofilologii.Niestety,podejrzewam,że u Was było trochę inaczej,ale nie wiem:P Pozdrawiam:)