Hiszpański na UP

Temat przeniesiony do archwium.
271-300 z 314
ladyinred90, i jak dostałaś akademik? ja tak, ale jaja xD
ja też dostałam:D a który masz? a właśnie Ty idziesz do grupy początkującej czy zaawansowanej? ;)
ja mam za kolumnami :D
początkująca grupa.
a Ty, ktory akademik i jaka grupa??:)
ten sam akademik, ta sama grupa;D
ale uczyłaś się już coś wcześniej hiszpańskiego? bo ja się niby miałam uczyć przez wakacje ale nie wyszło... i w sumie idę tak trochę na pałę, boję się że mnie wywalą xD
oooo widzisz to fajnie z tym akademikiem :)
ja się też miałam uczyć przez wakacje i trochę uczyłam ale to takie same podstawy i już niewiele z tego pamiętam, więc też się boję że mnie wywalą :/
jakoś musimy dać radę :D:D:D
no to nie ma źle, myślałam, że tylko ja tak olałam:D jeszcze mam plan się coś pouczyć teraz zobaczymy co z tego będzie... najważniejsze, że akademik jest, a z nauką jakoś damy radę:)
hehehe no dokładnie, najważniejsze że jest akademik o naukę będziemy sie martwic później :D
a tak w ogole jak Ci się na obozie podobało?:)
mi bardzo się podobało;) wydaje się bardzo przydatny^^ a Tobie?
taak z tą przydatnością to się bardzo zgodzę ^^
super było:) pojechałabym jeszcze raz gdybym mogła xD
A propos :D wie ktoś może czy jest jakieś spotkanie organizacyjne na uczelni 1.X?
ja nie mam pojecia xD
a wie ktoś cokolwiek na temat rozpoczęcia? w którym budynku jest?
o rozpoczęciu info podobno ma być na tych naszych kontach internetowych^^ ja za rok też jadę na adapciak xD
ja też chcę ale to trzeba się w samorządzie coś udzielać :D
hej :) byłyscie dziewczyny na adapciaku z samorzadu?! Ja tez sie wybieram na ten kierunek :)
acha. i nie wiecie co z rozpoczeciem? i jak bedzie wygladał nasz harmonogram? bo kurcze nie potrafie znalezc w necie nic..
Bo na stronach UP jeszcze nic nie ma... Przeszukałam chyba wszędzie. Jest jedynie rozpis jak jest wolne i sesja itp. na ten rok.
no dokłaadnie =/
nic jeszcze nie ma. Ale na tej uczelni wszystko jest dość opóźnione więc w sumie sie nie dziwie :D licze ze napiszą coś na stronie przed 1 paźdz. xD
karolowepole- tak byłysmy:)
witaj w gronie hehe :)
karolowepole do zobaczyska za dwa tygodnie;)
w końcu zamieszczą coś w tym necie tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość:D
czekam z niecierpliwością ;)
Czy ktoś już coś wie o planie zajęć? Szukałam już tyle razy na stronie i dalej nic.
nic nie ma ;/
żadnych informacji o rozpoczęciu czy planie...
Do hexehexe:
z tego co się dowiedziałam to jako 'początkująca' będziesz miała takie same szanse na erazmusa jak 'zaawansowani'. Z tego co mi dziewczyny mówiły to tylko na pierwszym roku są podziały na 'początkujących' i 'zaawansowanych' bo od drugiego roku wszyswcy idą tym samym poziomem (czyt. początkujący mają prze***ne bo w rok muszą ZRÓWNAĆ się z poziomem z zaawansowanymi)... więc spokojnie, od drugiego roku wszystcy będą traktowani na równo jeśli chodzi o erazmusa!
kurde, będzie cholernie ciężko :/ ja nie chcę wylecieć;(((
i chcę już ten plan, no!!
spokojnie, nie będzie tak źle ;-) ludzie przez gorsze rzeczy przechodzili :D Fakt, pracy będzie dużo, jeśli ktoś LUBI uczyć się języków to żadna nauka mu nie straszna. Filologie to naprawdę studia dla pasjonatów i tylko tacy co naprawdę to lubią przetrwają! Najważniejsze jest tylko, by uczyć się wszystkiego systematycznie czyt: nie 2 miesiące przed sesją, bo wtedy tak wam się wszystko pomiesza że olaboga! Życzę wam duuużo chęci i trzymam za Was kciuki! mam nadzieję że napiszecie jak wam się studiuję, bo w przyszłym roku też chcę porwać się na hiszpański ;-)

P.S jeśli ktoś jest z Krakowa to może niech spróbuję się przejść na Studencką bo tam zawsze na parenaście dni przez rozpoczęciem zawsze wisiał. Co za problem zrobić fotkę i wrzucić na forum ;-) UP jest cośna bakier jeśli chodzi o aktualizowanie strony więc nie zdziwcie się gdy zobaczycie plan w necie na dzień przezd rozpoczęciem studiów :-)
dziękuje Ci Anczi87 za odpowiedź :)

...zwaliła mnie ona z nóg ;P -dorównać do zaawansowanych w ciągu JEDNEGO roku! Boże... ;) będzie ciężko...

Słyszalam od kogoś na forum NK, że na Studenckiej zajęcia ma tylko fil. niemiecka i rosyjska. Czyżby hiszpańska jednak też?

Pozdrawiam :)
z tego co wiem to my nie, tylko tak jak napisałaś rosyjska i niemiecka:)
ogólnie to filologie mają zajęcia w 3 miejscach: na studenckiej, karmelickiej i podchorążych. Ze studenckiej na karmelicką to parę kroków za to na podchorążych łohohoho trochę się idzie ;-)

Do hexehexe:
Jeśli chodzi o erazmusa to tak: up ma podpisane umowy z uczelniami niemieckimi ale nie ma określone na jaki kierunek- jest tylko ogólnie napisane: languages albo teacher training. Więc jeśli wybierzesz jakąś uczelnię niemiecką na której możesz studiować hiszpański, wyślesz im swoją ofertę (czy pdanie jakkolwiek się to nazywa) oni cię zaakceptują i up też się zgodzi, to wtedy oczywiście bez problemu można jechać.
ALE: jest jeden problem. Pytałam się kilka znajomych Niemek co studiują w Niemczech języki i jeśli chodzi o hiszpański to praktycznie wszyscy co wybierają hiszpanski znają już ten język na poziomie zaawansowanym, bo w przeciwieństwie do nas, oni hiszpański i francuski mają normalnie w liceach-tak jak my angielski i niemiecki. Więc wyjeżdżając tam trzeba ten hiszpański no naprawdę na bardzo wysokim poziomie umieć.

Ja też jestem w podobnej sytaucji co ty, bo w przyszłym roku chciałabym zacząć studiować jakąś drugą filologię, plus bardzo chciałabym pojechać na erazmusa. Najbardziej marzy mi sie erazmus w niemczech tylko wolałabym raczej studiować hiszpański niż niemiecki lol. Wiem, mnie też to wyrównanie poziomów przeraża, zwłaszcza że w tym samym czasie studiuje jeszcze inną filologię i chciałabym się uczyć do DaF lub DSH.... a widze to wszystko w naprawdę czarnych czarniastych barwach..

Ale dont worry, z tego co mi mówiły dziewczyny, to nauki strasznie dużo miały, ale jakoś okropnie nie narzekały, przeżyły i są na drugim roku. :-) Fakt, gramatyka jest trudna, ci co uczyli się wcześniej łaciny będą mieć znaczne ułatwienie, pocieszające jest to że hiszpański to nie niemiecki, słówwk naprawdę nie jest się trudno nauczyć :-)

hexehexe: uczyłaś się kiedyś łaciny?
Anczi - nie, nie uczylam się nigdy łaciny :(

I szczerze mówiąc "ostrej jazdy z gramatyką" jeszcze nigdy nie zaznałam :D bo ani w liceum jej nie zgłębialiśmy za bardzo, ani na studiach (niemiecki z ang. NKJO) .

Studencka bylaby super, Karmelicka też! Gorzej jakby trzeba bylo jeździć z centrum aż na Podchorążych ale nie jest tak źle...UJ ma gorzej, w końcu mają campus na zapupiu ;).

To że w Niemczech ludzie idą na hiszpański umiejąc już podstawy, to logiczne...u nas jest tak samo np.z niemieckim - warunkiem przyjęcia jest dobry wynik z matury wląsnie z j.niemieckiego a nie innego. Ale wiesz co? Ja nie mam czarnych wizji :) staram się w siebie wierzyć i myślę że damy radę ;)

A jeśli z Erasmusem się nie uda to trudno - to pojadę do Niemiec w ciągu wakacji chociaż o to byloby już tudniej nie mając tam ŻADNYCH znajomych... :/
Dlatego ten Erasmus to jedyna szansa właściwie...

A wiesz może czy "historia Hiszpanii i hiszpańskiego obszaru językowego" jest już od pierwszego semestru pierwszego roku?

I ciekawajestem niezmiernie drugiego języka obcego ale tego doiem się pewnie dopiero w czwartek ;) (oby to był włoski...)
OOO dziewczyny widziałyście?

"Spotkanie studentów I roku filologii specjalność język hiszpański studia stacjonarne odbędzie się w dniu 1.10.2009 o g. 11 w sali 252 w budynku przy ul. Podchorążych 2 "

to ze strony UP:)
do hexehexe: ach...fakytycznie, słyszałam kiedyś od znajomej która jest na ang z niem na NKJO że nie mają łaciny... to dla pocieszenie powiem wam że gramatyka łacińska jest po prostu tragiczna!! ja ją miałam przez 2 semestry na anglistyce i to były 2 najczarniejsze semestry na tym kierunku...daj się ją spokojnie nauczyć ale jest trochę skomplikowana i ma dużo wyjątków... ale jak już powiedziałam- jest do wkucia i do przeżycia tym bardziej ;-)

z tego co wiem to jako drugi jezyk jest przeważnie do wyboru fracuski,włoski i hiszpański ale to też zależy od ludzi bo grupy są raczej równomiernie rozłożone i jeśli 90 % chętnych będzie np na francuski i włoski a 10 % na angielski to raczej utworzą grupy tylko z francuskim i włoskim (to był oczywiście tylko taki przykład)

jesli chodzi o kulturę hiszp. to raczej albo jest na drugim senetrze pierwszego roku albo na pierwszym semestrze drugiego roku, ale raczej mi się wydaje że w pierwszym semestrze raczej je jeszcze nie będzie :-)))
Temat przeniesiony do archwium.
271-300 z 314

« 

Życie, praca, nauka

»

Brak wkładu własnego