Studia w Hiszpanii, nie Erasmus.

Temat przeniesiony do archwium.
Witam forumowiczów!

Zastanawiam się nad studiami w Hiszpanii. Interesują mnie miasta nad wybrzezem, Barcelona, Andaluzja... Czytalam sporo, ze tam tylko dogadac sie mozna w jezyku katalońskim, bo o hiszpanskim nie ma mowy. Dlatego też myslałam o Maladze. Slyszeliscie o uniwesrytetach tam? Które są godne uwagi?
Czy łatwo jest się "wbić" w społeczeństwo hiszpańskie? Czy sa nastawieni przyjaźnie, czy raczej nie? Jaki był Wasz średni czas oswajania się z językiem? Jak to wygląda na studiach?
Mozna zrobic kombinacje przedmiotow po angielsku i hiszpańsku <słyszałam, ze z tym angielskim u nich cienko, a hiszpańskiego ucze sie od 3,5 roku w szkole, ale to zapewne nic. Boję się, że bym sobie nie poradzila tylko wykladow po j. hiszpankim>
Czy jest coś, co zaskoczyło Was po przyjechaniu do EspaÑii?
Pozdrawiam,
Ola ;))

Ps Większosc tematow jest z 2[tel]r. trochę juz nieaktualne, dlatego zakladam nowy post.
edytowany przez oleolka: 25 sty 2011
Co do zajec to trzeba sie przyzwyczaic do slownictwa, bo to nie to samo co rozmawiac ze znajomymi o kinie. Co do tego czy mozna wziac zajecia po hiszpansku i po angielsku, to zalezy od kierunku. Istnieja kierunki na ktorych wiekszosc to obcokrajowcy i wszystkie zajecia sa po hiszpansku. Ludzie sa w porzadku, zalezy tez duzo czy twoj uniw jest otwarty na obcokrajowcow i jest full czy nieliczni.
@Miseria: Znasz jakieś uniwersytety, gdzie zajęcia moga odbywać się po częśsci po ang, które moglabys poradzic? Wiesz może, ile kosztuje rok akademicki, 600e?
szczerze mowiac nie znam za bardzo oprocz kraju baskow, gdzie na publicznym zalezy od kierunku kidys sie placilo kolo 450€ za 3 miesiace, ale z tego co wiem na tym publicznym nie bylo za wiele ludzi z zewnatrz w zwiazku z tym tez nie za duzo kierunkow dwujezycznych, z kolei na prywatnym moj master roczny kosztuje ponad 8 tys€ ale to master i jest full kierunkow po angielsku i z dwoma jezykami, studia pierwszego stopnia sa jednak nieco tansze. poszukaj sobie uniwersytetow w miescie ktore cie interesuje w necie i wejdz na ich strony internetowe tam maja wszystko opisane w kilku jezykach.
witam jestem tu nowa, mam pytanie czy ktoś wie czy możliwe jest przeniesienie z polskiej uczelni na uczelnię hiszpańską? po 1 semestrze, mniej więcej mam pojęcie jak to wygląda ale może ktoś przeniósł się na uczelnię hiszpańską z polski?? poza tym robią mi problemy tutaj w Polsce oczywiście nie chcą wydać mi karty egzaminacyjnej mówiąc ze to jest równoznaczne z rezygnacją a jak mam sie zapisać na inną uczelnię bez moich wyników z egzaminów?? jeżeli ktoś zna odp ma moje pytanie proszę o odp, gracias:-)

« 

Pomoc językowa - tłumaczenia

»

Pomoc językowa