Filologia od podstaw!

Temat przeniesiony do archwium.
Witam wszystkich, w przyszłym roku chciałabym zacząć filologię hiszpańska na UWr, znam podstawy tego języka, ale kiepski poziom a1 nie wystarczy do zdania matury rozszerzonej :) więc byłaby to filologia od podstaw. Czy ktoś z Was studiował bądź studiuje od podstaw? Czy jest bardzo ciężko? (wiem, ze to raczej indywidualna sprawa) Czy bez problemu można "dogonić" ludzi, którzy znają hiszp. b.dobrze? Jak to w ogóle wygląda? W tym roku mam nadzieje obronić pracę lic, więc filologia to studia całkowicie 'dla siebie'. Pozdrawiam, z góry dzięki za odpowiedzi.
Żeby dostać się na fil.hiszp. na UW trzeba mieć mature z rozrz. z j.obcego i polskiego.
Ze mną na UAMie studiują ludzie, którzy przed tem nie mieli kompletnie pojęcia o języku hiszpańskim a na uczelni spotkali się z nim po raz pierwszy i dają radę. Generalnie na uczelniach nie wymaga się znajomości języka jeśli chodzi o filo. hiszpańską a jeśli go znasz to tylko lepiej dla ciebie bo masz mniej nauki. Natomiast jeśli go nie znasz ale masz silną motywację to dasz radę. W pierwszym semestrze uczyliśmy się od podstaw, postawiono mocno na komunikację, hiszpański jest wszędzie, tak aby jak najszybciej się z nim obyć ale nie wymagają od nas np. czytania tekstów po hiszpańsku czy robienia opracowań z hiszpańskojęzycznych źródeł. Dlatego ten pierwszy rok jest takim czasem, aby obyć się z językiem, poznać gramatyke i słownictwo. Dasz radę ale będziesz musiała mocno otoczyć się hiszpańskojęzycznym światem :)
Dzięki za info. Maturę rozszerzoną mam, mam nadzieję, że się dostanę. Myślę o tej filologii już od jakiegoś czasu. Trzymajcie kciuki!pozdrawiam
Na UJ też jest sporo ludzi od podstaw na I roku. Tempo jest dosyć szybkie, ale da się wyrobić;)
I nie ma żadnego doganiania, tych co umieją. Po prostu poziom sam się w końcu wyrównuje;)
Na UŁ grupa niezaawansowana ma więcej godzin hiszpańskiego niż zaawansowana, w celu połączenia tych grup na drugim roku.
Sporo jest osób właśnie,które zaczynały od zera i wcale nie jest to żaden problem.
: )
Temat przeniesiony do archwium.