teneryfa-zycie,praca,szkola

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |
No tak wiele sie naczytalam o warunkach zycia Polakow w Hiszpanii.Mnie natomiast interesuja sprawy wszelkich formalnosci jakich nalezy dopelnic,by zamieszkac,podjac prace i umozliwic dzieciom edukacje,a to wszystko na TENERyFIE.?????Ciekawa jestem w jakim jezyku dzieci beda uczyly sie na tej pieknej wyspie????Moze ktos wie,ma tam rodzine lub z wlasnego doswiadczenia????Za wszelkie informacje serdeczne dzieki,bo bardzo chce tam zamieszkac z rodzina,a po przeczytaniu postow na temat zycia Polakow w Hiszpanii-wiary mi nieco brakuje.
hejka, na Teneryfie Twoje dzieci beda sie uczyly w jezyku hiszpańskim , oczywiscie. W-y Kanaryjskie należą do HIszpanii;) dalej niestety nic nie wiem na temat zamieszaknia tam:) A swoja droga: Teneryfa to dość niepopularne miejsce jak ktoś myśli o emigracji -dlaczego właśnie tam??:):)
pozdrowionka
Hej-dzieki wroclawianka,ale to wiem,ze to hiszpania przeciez.Tylko jak to sie ma to nasze wejscie do Unii skoro mozna na Teneryfie przebywac turystycznie trzy miesiace,a potem co? wyrzucaja czlowieka.Wiem,ze potrzebne jest permiso de tabajo,residencia i pozwolenie na prace,ale jak i kiedy i gdzie to sie wyrabia.CZy przed wyjazdem ,czy mozna to zalatwic na miejscu.W Irandii dostajesz prace na legalu bez problemow,a co Hiszpanie nam jeszcze tam pracowac nie pozwalaja??No a co do szkoly dla dzieci,to mialam na mysli czy sa tam jakies Internationale szkoly np:z j.angielskim.Dziewczynki sa mocno stremowane,bo maja podstawy angielskiego,a hiszpanskiego uczymy sie wspolnie i pilnie z kursu,ktory przeslala nam KOLEZENSKA-kolezana.Jeszcze raz jej za przeslanie tego kursu dziekuje.NO czy ktos cos wie o tej Teneryfie,czy tylko o Hiszpanii/?a zreszta to pewnie podobne procedury i biurokracja,aby zostac tam residentem i dostac prace?Halo napiszcie cos-please!!!!!!
A i jeszcze pytasz dlaczego Teneryfa?Bo tam jest pieknie,cieplo ,nie goraco.Temperatury(srednie)przez caly rok UWAGA:od21-26st.NO i co?-zyc nie umierac.Przede wszystkim piekno i klimat.Chce tam zbudowac DOM dla swoich dzieci i sama wygrzewac sie w ciepelku.No,ale zeby tam zyc musze przejsc pewne procedury.Wierze,ze jesli sie ma swoje glebokie marzenie i sie dazy z calych sil do jego zrealizowania-to ono sie spelni-POTEGA PODSWIADOMOSCI.Mam tam tez CIoCie,ktorej nie widzialam na oczy,ale ona tam przybyla 20l at temu z Anglii,wiec jest troche nie zorientowana.Moze powolutku sie dogadamy z ciocia i na pewno pomoze,ale myslalam,ze moze ktos z WAS ma juz jakies doswiadczenia???/
wydaje mi sie ze pytasz w nieodpowiednim miejscu(to serwis polski;nie znajdziesz tu odpowiedzi na twoje pytania,jedynie plotki i "podobno","a mi kolega mowil" itd,itp).

salu2.
icaro
DZieki Icaro.Juz wczesniej zauwazylam,ze polecasz to polonijne forum i nawet dzis zajrzalam.Widze,ze tam tez dzialasz.Jak widzisz i pamietasz wiele napisano o Polakach w Hiszpanii i dlatego zapytalam o Teneryfe.Moze cos znajde,pozdrawiam,a moze ty mi powiesz co znaczy:ODERTE de trabajo???
witam serdecznie, ja tez wyprowadzam sie na teneryfe i wiem duzo, napisz na e maila to wszystko powiem ; moj e mail" [email]
moim skromnym zdaniem chodzi o oferty pracy i jest tam błąd nie oderte tylko OFERTE ,ale takie literowki są czeste w programach internetowych do nauki hiszpanskiego!pozdrawiam i zycze powodzenia na Teneryfie,swoja droga pozazdroscilam umiarkowanych temperatur,u mnie teraz 40 stopni i koszmar bezsennej nocy...
Mieszkam w Hiszpanii od 9 lat i obecnie od 3 lat przebywam i mieszkam na stale na Tenerifie. Mysle , ze zostane tu do koñca zycia. Jest to miejce o ktorym marzylam i ktore szukalam od wielu lat. Jak chcesz to napisz do mnie, pomoge Ci i odpowiem na Twoje pytania . UN SALUDO . [email]
Widze ze nie tylko ja mam zamiar wyjechac na stale na Teneryfe.Bardzo sie z tego ciesze.Dzieki za wasze posty i ze chcecie sie dzielic info na ten temat bo ja kompletnie w ciemno..:)
pozdrawiam
witam
jestem niedlugo na teneryfie jednak mam nieco pojecia o formalnosciach
przedewszystkim trzeba zorganizowac sobei numer N.I.E i Seguridad Social No.
Pierwszy zalatwia sie na komisariacie policji, najlepiej sciagnac formularz z internetu wypelnic zrobic ksero, ksero paszportu i do kolejki(hehe stare dobre czasy) ja bylem o 7 rano a otwieraja o 9 i tylko do 11. Drugi to cos na zasadzie ubezpieczenia i darmowej sluzby zdrowia trzeba zapytac gdzie sie znajduje i poprosic o dokumenty wypelnic i po 10 minutach mamy nasz numer. Co do rezydencji to nie wiem nie pytalem jeszcze poniewaz nie mowie zbytnio po hiszpansku.
Co do mieszkan nie sa drogie za 500 E mozna juz wynajac 2 pokojowe z wliczonymi oplatami oczywiscie do tego dochodzi kaucja 500.
jakies pytania ??
Witam, a orientujesz sie jak z praca? Mam dobry angielski, podstawy hiszpanskiego i niemieckiego, planuje wyjazd na pazdziernik, tylko obawiam sie o prace, nie wybralam jeszcze regionu, chociaz bylam 2 razy na polnocy na wycieczce. prosze o jakiekolwiek info.chocby na email : [email]
siemka DR PROOZACrnja jade na mallorce 9 wrzesnia.no i nie mam mieszkania na poczatek hostel biore ale nie wiem czy mi sie spodoba na mallorce.znam jezyk wiec sie nie martwie ale jak cos to na teneryfe rusze albo na malagr.pozdrawiam moj meil [email]
Cześć, Mam na imię Daniel i bardzo chciałbym wyjechać na Teneryfę. akurat kończę studia i nie mam planów. kończę zarządzanie i inżynierię produkcji.Nigdy nie byłem na Teneryfie ale słyszałem że tam jest pięknie. dlatego chciałbym tam wyjechać na stałe, potrafię się dogadać po angielsku ale ciągle się sam w domu uczę. chciałbym znaleźć tam pracę i wynająć mieszkanie. bardzo proszę o pomoc. chciałbym już wyjechać na te wakacje. czekam z niecierpliwością na odpowiedzi pozdrawiam wszystkich. P.S.podaje meila [email]
BRAWO - kończysz inżynierię produkcji i chcesz zmywać gary i ścielić łóżka w hotelu? Gratuluję wiary w siebie.\
Ktoś tu niedawno napisał "trabajadores del mundo - unidos"
ja dodam od siebie: "ingenieros del mundo - respectados" (dla chcących wyjechać na Teneryfę bez znajomosci hiszpańskiego - "inżynierowie wszystkich krajów - szanujcie się.....")
ale słyszałem że tam jest pięknie. dlatego chciałbym tam wyjechać na stałe,
+++++++++++
Agniecha :) jako inzynier produkcji ulepszy zmywanie garow XDDDD
i zmywa sie gary w pieknym miejscu a to podstawa dla kazdego porzadnego studenta.
Wiesz, w piramidzie Maslowa u niektórych na szczycie jest potrzeba samorealizacji i szacunku, u innych ładny widok przez okno ;)
Akurat garów nie mam ochoty zmywać, a słyszałem że angielski tam wystarczy a hiszpańskiego zawsze sie tam można nauczyć :-)
Nic mnie w Polsce nie trzyma, a poza tym czemu nie jechać na wielką przygodę. wiadomo że początki są trudne ale potem już jest lepiej :-)
a slyszalem ze angielski tam wystarczy
+++++++++++++++++++++++
lubie powiedzonka :)
ja slyszalem ze glupich nie sieja,sami sie rodza.

++++++++++++++++++++++++++++++++++
wiadomo że początki są trudne ale potem już jest lepiej :-)

++++++++++++++++++++++++++++++++++++
w takim razie jedz i szukaj pracy,nie wiem na co czekasz??

Wiesz, w piramidzie Maslowa u niektórych na szczycie jest potrzeba samorealizacji i szacunku, u innych ładny widok przez okno ;)

+++++++++++++++++
nie jestem najlepszym przykladem dla tego pana :) rozbilbym mu teorie.

swoja droga ,jechac na canarias to dla osoby wyksztalconej absolutna strata czasu.po co studiowales??
nie po to tu piszę żeby słychać twoich głupich komentarzy.Nic o mnie nie wiesz więc stonuj. :-)
hej ja tez planuje wypad na teneryfe na wakacje jak chcesz to sie odezwij 9409004
rozpocząłem studia z przeświadczeniem, że po skończeniu ich wyjeżdżam.Liczyłem na tym forum na coś innego, niż tylko jakieś chamskie docinki. Liczyłem na pomoc. ale się przeliczyłem.
Icaro dzięki za stronkę może tam coś znajdę. :-)
Jesli chodzi o sprawy wysp canaryjskich , to duzo informacji mozna znalezc tu; http://www.poloniacanarias.com/forum/index.php

A na tematy polwyspu mozna pogadac tu;

http://hiszpania-online.com/phpBB2/index.php

pozdro
niż tylko jakieś chamskie docinki. Liczyłem na pomoc. ale się przeliczyłem.

+++++++++++++++++++++++++
ja nie widze nic chamskiego ??? czy ostrzezenie I PORADA jest chamstwem? w takim razie jedz i nie pytaj nikogo;jestes tak bardzo pewny swoich sil :)

poloniacanarias,mile forum,tyle ze nie maja pojecia o przepisach(mam podac przyklady??)
na drugim forum dpiero poznasz chamstwo,sprawdz i baw sie dobrze.
Sorry jeżeli się zdenerwowałeś ale ja też się zdenerwowałem za naśmiewanie się ze mnie poniekąd. ale dziękuję ci za wszelką pomoc :-)
RP 1 dziękuję za pomoc. jestem wdzięczny. pozdrawiam :-)
Mam pytanko : czy zna ktoś szkołę językową, która umożliwi naukę hiszpańskiego i pracę jednocześnie pozdrawiam.
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 39
poprzednia |