polska pielęgniarka w Hiszpanii

Temat przeniesiony do archwium.
Czy ktoś zna polska pielęgniarkę pracującą w Hiszpanii? Jestem pielęgniarką i usiłuję przebrnąć przez uznanie polskiego dyplomu. Kompletna niekompetencja urzędników, brak konkretnych informacji lub sprzeczne informacje doprowadzają mnie do stanu wyczerpania nerwowego. Czy ktoś przez to przebrnął i mógłby mi w tym temacie coś rozjaśnić? Bardzo proszę bo jeszcze chwila i się poddam...
Przykro mi cie rozczarowac ale ciezko z tym bedzie. Jezeli chodzi o uznanie tytulu to nie wiem jak to bedzie bo tutaj pielegniarki maja studia uniwersyteckie. Juz gdzies czytalam na jakims forum (nie pamietam gdzie) ze wlasnie Polce uznali jej tytul jako pomocnika pielegniarki (salowa?) tzw auxiliar de enfermería.
A druga sprawa to w Hiszpanii tutejsze pielegniarki czesto latami czekaja aby dostac sie na stala posade.
Postaram sie pozniej znalezc te forum, na ktorym pisala ta pani.
Pozdrowienia
Witam w klubie zdesperowanych ja jestem polozna i niestety znam to .Jestem w trakcie homologacji ale juz poloznej mi ie przyznali za malo godzin.znam dwie pielegnarki ktorym przyznano auxiliar de enfermría pracuja w szpitalu i sa zadowolone.Ja tez zlozylam ponownie papiery na auxiliar i czekam.Odezwij sie ,bylam sie pytac w wielu miejscach i jest mozliwosc homologacji czesciowej i studiowania.
>Juz gdzies czytalam na jakims forum (nie
>pamietam gdzie) ze wlasnie Polce uznali jej tytul jako pomocnika
>pielegniarki (salowa?) tzw auxiliar de enfermería.

Na tym forum "Alems" już wspominała, że uznano ją za za auxilliar de enfermería. W tym wątku:
http://www.hiszpanski.ang.pl/Jak_zie_zyje_Polakom_w_Hiszpanii_10.html

Może właśnie tutaj to czytałaś?
To nie byl ten watek ani te forum.
Przykro mi

Pozdrowienia
dzięki kobitki! Właśnie dzisiaj dostałam odpowiedź, że nie mogę być pielęgniarką bo mój tytuł nie jest uniwersytecki.
Pierwsza reakcja popłakałam się ale teraz zbieram się do kupy i ja im jeszcze pokażę! W sumie to mam gdzieś ich tytuły ja tylko chcę pracować w moim zawodzie!
Właśnie byłabym zainteresowana dostudiowaniem czegoś tutaj bo w Polsce też pielęgniarki muszą się dokształcić. I takiej odpowiedzi z ministerstwa oczekiwałam a oni mi tylko napisali NIE i żadnych propozycji rozwiązania tematu. Nikt mi nigdzie nie wspomniał, że jest coś takiego jak homologacja częściowa, jako jedyne rozsądne rozwiązanie sugerowano mi tylko, ze powinnam zapisać się na uniwersytet i zrobić wszystko od początku lub przyjąć tytuł auxiliar.
Z jednej strony jestem wściekła, że w kraju, o którym mówi się, że ma jeden z najniższych poziomów edukacji jakiś urzędnik neguje moje wykształcenie i kwalifikacje zawodowe ale z drugiej strony chyba nie ma się co dziwić skoro Polacy sami nie uznają już swoich kwalifikacji i dyplomów. Pielęgniarki i położne w powiedzmy średnim wieku tak jak ja na przykład chętnie może jeszcze postudiują o ile mąż im te studia zasponsoruje ale co mają powiedzieć osoby po pięćdziesiątce albo samotne, których nie stać na studia?
Będę drążyć temat do skutku i jeśli to będzie konieczne zrobię wszystko od początku.
odezwijcie się do mnie [email] albo [gg]
Tak, to prawda pisałam już o tym tutaj ale wted myślałam, że sama sobie poradzę, że uzyskam informacje itd ale uzyskać informacje to jest włanie najtrudniejsze!
to prawda, że z pracą dla pielęgniarek jest ciężko ale trzeba próbować.Ja bardzo chętnie popracowałabym w szpitalu 3 miesiące w roku a resztę mogę przepracować w magazynie eksportującym warzywa (bo w Murcii tylko z taką pracą dla kobiet nie ma problemów, zwłaszcza dla kobiet emigrantek) Ale pracując ciężko fizycznie chciałabym mieć jakąkolwiek perspektywę na inną pracę, jakąkolwiek odskocznię i nadzieję, że na starość nie pokręci mnie reumatyzm bo przez 20 lat zawijałam w folię mrożone brokuły trzeciej kategorii w nieogrzewanym blaszaku (tak mniej więcej wygląda moja obecna praca)
BIBAX! skontaktuj sie ze mną plizzzzzzzzzzzzzz.
Pytałam dzisiaj na uniwersytecie w Murcii i powiedzieli mi, że muszę zacząć wszystko od początku. O jakiej homologacji częściowej pisałaś? Mnie kazali homologować świadectwo licealne i zdać egzaminy wstepne.Załamka normalnie.
Witam serdecznie koleżanki!. Obecnie studiuję na Akademi Polonijnej w Częstochowie, zaocznie, pielęgniarstwo, mam 26 lat, zdecydowałam się na ten kierunek pod kątem pracy za granicą, moje dotychczasowe doświadczenie z pracą u prywaciaża pozostawiło wiele nie miłych wspomnień. rn Po zdobytej praktyce, najchętniej wyjechałabym za granicę, roglądam się orientuje, tym bardziej, że od tego roku muszę wybrać drugi język. Byłabym wdzięczna za informacje:rn Czy w Hiszpani liczą się tylko studia uniwersyteckie?, czy mają jakąś liste uczelni uznawanych? Co decyduje o tym czy Twoja szkoła dała Ci odpowiednie doświadczenie?rn Minimum ile lat praktyki w zawodzie pilegniarki wymagają?, rn Ile zarabia pielęgniarka emigrantka miesięcznie? rn Kiedy kobieta rodzi tam dziecko, ile dostaje miesięcznie?rnPozdrawiam rnMarta
wiem, ze czasem ministerstwo nie homologuje dyplomu, ale... zalicza czesc przedmiotow i nakazuje dostudiowac pewna ilosc godzin w Hiszpanii, aby uznac dyplom.
Dziękuję bardzo za odpowiedź, Z tego co zaobserwowałam, największy popyt na pielęgniarki nadal jest na kierunku Anglia, Szkocja, Irlandia, Podobno Szwecja zgłosiła zapotrzebowanie na personel medyczny. Czytałam też w jednym artykule, że Hiszpania, w krótce się otworzy. Dobrze, że chociaż każą coś dostudiować, bo to jest paranoja chodzić do szkoły trzy lata, uczyć sie, płacić i nie móc wykonywać zawodu. Dzieki
Dawno mnie tu nie było...
Moją sytuację uratowały studia pomostowe w Polsce, kończę pierwszy rok i został mi rok. Ostatnio dostałam nawet pracę na pól etatu jako auxiliar w domu opieki za nędzne grosiki, ale to zawsze coś. W Hiszpanii nie ma możliwości "dostudiowania". Teraz kiedy obowiązuje deklaracja bolońska wszystko staje się jasne chociaż w dalszym ciągu panuje straszny bałagan w tytułach, kierunkach studiów i specjalizacjach. A z uznawaniem polskich dyplomów pielęgniarskich uzyskanych przed 2004 rokiem w dalszym ciągu jest problem. No nic, ja w każdym razie podążam do wyznaczonego celu. Pozdrawiam Siostry :))
może dają czasami możliwość "dostudiowania" czegoś, ale nie w przypadku zawodów regulowanych odrębnymi przepisami prawnymi takimi jak lekarz, pielęgniarz, prawnik itd.
czy nadal mieszkasz w Hiszpanii?
Poszukuje kontaktu z pielegniarkami w H.
[email]
Tak właśnie się składa że jestem polską pielęgniarką pracującą w Hiszpanii.
Po długiej walce poddałam się niestety i obecnie nie mam już tytułu pielęgniarka dyplomowana lecz pomoc pielęgniarska.Po 17 latach pracy jako pielęgniarka w Polsce teraz mogę służyć pomocą/ rzenujące co nie....
Czesc.
Obecnie staram sie o przyznanie tytulu auxiliar, bo jako pielegniarka jest to niemozliwe (jestem po liceum pielegniarskim), ale dowiedzialam sie ostatnio ze wyszedl Real DEcreto pod koniec 2008 roku ktory daje szanse dla pielegniarek po liceum ktore maja przepracowany pewien staz (w Polsce zaraz po ukonczeniu szkoly).Postaram sie dowiedziec czegos wiecej.

Pozdrawiam.
Bozena
1. Owszem, mozna w Hiszpanii studiowac i "dostudiowac".KAZDY (praktycznie) moze!
2. Auxiliar nie ma abolutnie nic wspolnego z pielegniarka w praktyce. Ah...przepraszam, moze podawac insuline, tak...wiec ma....Ale tylko tyle.
3. Nalezy rozroznic pojecia:
HOMOLOGACIÓN
CONVALIDACIÓN
RECONOCIMIENTO (del título)
4. Teraz mozliwe, ze jest wielki balagan, bo Ministerstwa sie pozmienialy...A w zasadzie sa caly czas w czasie zmian...
Panuje faktycznie wielki balagan.
Moja rada:
Nie "zamieniaj polskiego dyplomu, na Auxiliar - bo juz NIC nie zrobisz!!!
Jak chcesz byc auxiliarem - zrob kurs, nawet bezplatnie- jest ich duzo, a jak jestes na paro, to jeszcze beda ci za to placic.
Kurs trwa kilka miesiecy...
I szybciej, i..."zaoszczedzisz dyplom"...i pieniadze...
Nie oplaca sie nawet tlumaczyc...dyplomu...NAPRAWDE!
Proponuje dzielic sie wszelkimi informacjami na temat zatwierdzenia tytulu pielegniarki w Hiszpanii i etc. na stronie:
http://homologacion-enfermera-polonia.blogspot.com/
Ya, ya...
Na forum Icaro, to nie...
Od lat, wieeelu lat tam nie zagladam...
Lo siento...
;-)
Tak prawdę mówiąc nie za bardzo rozumię po hiszapańsku ,szkoda że nie jest napisany ten Dekret w j. polskim. Z tgo co zrozumiałam po ukończeniu Liceum Medycznego i posiadaniu matury możliwe jest uznanie dyplomu .Czy dobrze przetłumaczyłam ,może mi ktoś pomóc...
Walczę już około 3 lat, i czekam żeby się zmianiła ustawa ,może ktoś coś wie na ten temat...
Napisz mi:
- ile lat sie w liceum uczylas?
- kiedy (rok) uzyskalas dyplom (po liceum)?
- ile lat pracowalas w zawodzie?
- czy robilas licencjat? Jak tak, to ile semestrow?
Wyslij mi to na una1(arroba)gazeta.pl
NIc nie obiecuje, ale jak znajde czas, postaram ci sie "wydowiedziec" cos...
;-)

Aha...I jeszcze, gdzie w Hiszpanii mieszkasz, tzn. prowincja: Madryt, Barcelona, Valencia... ???
Chwila...bo dopiero teraz przeczytalam wczesniejsze wpisy...
Ty juz na podstawie polskiego dyplomu pielegniarskiego MASZ tutul Auxiliar?
Jak tak, to juz nic mi nie pisz...
Nie da sie nic z tym dyplomem dalej robic.
Raz podpisana zgoda na tytul- to uniemozliwia...po prostu.
Przykro mi...
Nie miałam wyboru ,przy odbiorze Tytułu tecnico de auxiliar de enfermera faktycznie podpisałam się ,z ciężkim sercem nie miałam wyboru.
Poprostu chciałam móc pracować ,nie myślałam że będzie miało to takie znczenie.
Reconosimiento el titulo miałam w 2006 roku po dwóch latach różnych prób nostryfikowania dyplomu z Polski.
Do tej pory liczyłam że się coś zmieni i będę mogła jeszcze raz poprosić o homologacje tytułu ale z tego co widzę straciłam możliwośc.Gdybym wcześniej wiedziała ....
Znowu , MOMENT!
Jednak napisz do mnie, DOKLADNIE!
Bo Auxiliar to NIE to samo co TÉCNICO de....- rozne stopnie.
Bedac Técnico np. masz mozliwosc studiowania -(wg. ocen i progu).
-------
Nie mozna dwa razy homologowac tego samego tytulu...itd.
Ale z jednym mozna cos jeszcze zrobic...a innym juz nie.
Doczytalam, ze pracowalas wiele lat w zawodzie...
Hmmm...
Inna sprawa...to jezyk...
-----
A gdzie chcialabys pracowac jako pielegniarka?
asturias, napisz do mnie na [email] lub na [gg]
myślę, że mam dla Ciebie coś ciekawego ;)
ja mam już reconocimiento del título, i mogę pracować jako pielęgniarka, jestm na bolsa de trabajo serviciomurciano, czekam na telefon kiedy zawołają mnie do pracy. Wpisz w wyszukiwarkę Pamiętnik Hiszpański ;)
nie łam się, jeszcze im wszystkim pokażesz!
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa

»

Pomoc językowa