czy warto jest mieszkać w Hiszpanii

Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 46
poprzednia |
Mam mieszkać w Hiszpanii i proszę Was o rady czy warto.Mam tam faceta z którym jestem 5 miesięcy.Prace mam stałą
warto:)
a mozesz mi napisać dlaczego i czy hiszpanie są warci zachodu
a Ty mieszkasz w Hiszpanii?
sandra19 na Hiszpanów szkoda czasu . Już są nie modni ))
a byłaś kiedyś z hiszpanem?
sandra19 no mi bardzo trudno by było zakochać się w jakimkolwiek mężczyźnie bo sam nim jestem .)))
tylko TY decydujesz o tym czy warto - dla ciebie , w twojej sytuacji.
zdalnie zreszta trudno rozstrzygnac, nie bedac na miejscu -
ale okresl co znaczy "warto"
dla A moze byc warto, dla Z nie....
zob: http://www.hiszpanski.ang.pl/Jak_zie_zyje_Polakom_w_Hiszpanii_10.html
Warto. Tak samo jak warto miszkac w Polsce... I w kazdym innym miejscu gdzie bedziesz sie czuc szczesliwa. Jesli jednak Hiszpania i styl zycia ludzi tutaj ci sie nie odoba, a przeprowadzke rozwazasz tylko ze wzgledu na faceta to raczej nie warto.
Ja moge ci powiedziec jak to bylo ze mna: dylemat mialam berdzo powazny bo w Pl mialam fajna prace, rodzine, przyjaciol...a w Hiszpani faceta i wielka niewiadoma jesli chdzi o prace...Teraz jestem w Bacelonie, prace znalazlam swietna i wszystko uklada sie naprawde dobrze...co wcale nie znaczy ze nie tesknie za Polska albo uwazam ze tu jest lepiej...tu jest po prostu troche inaczej...
a czy hiszpanie sa warci zachodu? to zalezy co rozumiesz rzez zachod...pewnych rzeczy zaden facet nie jest wart :-)
La Caixa, zgadzam sie z Toba w 100%! Zarowno co do hiszpanii, jak i hiszpanow (generalnie facetow). Ja wlasnie niedawno wrocilam do polski po prawie rocznym pobycie w barcelonie. Nie podzielam ekstatycznych opinii o Hiszpanii jako raju na ziemi, kraju wiecznej fiesty i slonca. Jak kazde inne miejsce, ma swoje plusy i minusy. Sa rzeczy, ktore mnie zafascynowaly, inne irytowaly. Duzo tez zalezy od regionu, do ktorego sie trafi, bo piekne w Espanii jest to, ze mozesz znalezc wszystko - od wysuszonej sloncem andaluzji, zasniezonych szczytow sierra nevada, po iscie "irlandzkie" krajobrazy na polnocy kraju.
Trzeba szukac swojego miejsca na ziemi, kto wie, moze dla ciebie sandra, bedzie to akurat hiszpania.
ja w kazdym razie teraz odkrywam na nowo moj ukochany krakow, ale z drugiej strony odliczam dni do lipcowego wyjazdu do katalonii. takze ja na razie obstaje przy opcji turnauowskiej - "to tu, to tam".
zreszta warto w ogole mieszkac za granica. i nie chodzi mi o definitywna emigracje, ale nawet kilkumiesieczna zmiane srodowiska, bo to bardzo otwiera oczy i pomaga uswiadomic sobie jaka/jaki (na tym forum przewaza jednak chyba plec "uprzywilejowana" - przepraszam, inf:>) jestes ty sama i miejsce, z ktorego pochodzisz. Bo zawsze wyjezdzasz z bagazem wlasnych przyzwyczajen, fobii, sposobu myslenia, i tylko od ciebie zalezy czy wrocisz z ta sama walizka, czy wymienisz ja na inna, czy po prostu wyrzucisz to, co uznasz za niepotrzebne, zeby wlozyc do niej cos nowego. To banalne, ale prawdziwe - zadna ksiazka cie tak nie wyksztalci, jak podroze.
Grażynka z klanu ależ się nie gniewam))
sandra19 póki co warunki życia w Hiszpanii dal kobiet są lepsze niż w Polsce ,ale to jest tylko do 2 stycznia 2008. )))
Co za ulga, inf..
:>
Grażynka z klanu na tej stronie jest bardzo mało obiektywnych opinii o Hiszpanii. Przeważnie piszą tu dziewczyny w różowych okularach.
Inf. to co czytam o truskawkach w huelvie to rozowe raczej nie jest, tak samo jak linki ktore ty sam wklejasz... a ze ci, ktorzy przyjezdzaja na erasmusa i inne programy dobrze sie bawia? nie zazdrosc im :-) przyjedz i tez sie baw dobrze :-)
Nie wiem czy jestem calkiem obiektywna ale mnie sie w hiszpanii podoba, choc co jakies 2 miesiace musze do polski poleciec chocby na weekend. koniec koncow moje zycie tutaj bardzo niewiele sie rozni od tego w polsce, dobrze mi tam bylo, dobrz mi i tutaj...a nastepnym przystankiem bedzie portugalia
La Caixa nawet Hiszpanki są dyskryminowane na rynku pracy a co dopiero Polki. I czego tu zazdrościć )))
Chcesz mi powiedziec ze w Polsce kobiety nie sa dyskryminowane w momecie ubiegania sie o prace????? ze w Polsce na tym samym stanowisku kobieta i mezczyzna zarabiaja tyle samo????? Musze cie rozczarowac, ale to w Posce moje kolezanki sa pytane w trakce rozmowy o prace czy planuja miec dzieci w najblizszym czasie...chlopczyku, w Polsce nawet nie wolno sie opalac topless kobietom!!! prosze, nie zaczynajmy dyskusji o dyskryminacji
A czy jest kraj, w ktorym kobiety zarabiaja tyle samo co mezczyzni??
Obawiam sie ze nie...
La Caixa ale czy nie napisałem że w Hiszpanii są lepsze warunki dla kobiet do stycznia 2008. P.S Moja odpowiedź do Sandry)))
No to ja juz nie rozumiem...

inf. 23 Cze 2007, 23:14 odpowiedz
sandra19 póki co warunki życia w Hiszpanii dal kobiet są lepsze niż w Polsce ,ale to jest tylko do 2 stycznia 2008. )))

inf. 24 Cze 2007, 11:39 odpowiedz
La Caixa nawet Hiszpanki są dyskryminowane na rynku pracy a co dopiero Polki. I czego tu zazdrościć )))
a tak w ogole to co po styczniu 2008? swiat sie nagle zmieni? bedzie lepszy, bardziej sprawiedliwy? wszyscy beda bracmi i beda sie wzajemnie szanowac?
La Caixa a to że jako imigrantka w Hiszpanii będziesz miała trudniej tym bardziej ze już nie długo pełne prawo do legalnej pracy będą mieli w Hiszpanii Rumunii i Bułgarzy. Wiec napisałem że nie ma powodów do zazdrości)))
chiaraa no są 2 kraje gdzie mężczyźni są w większej liczbie bezrobotnych niż kobiety))
La Caixa Polska przybliży się w przepisach bardziej do Skandynawii gdzie są najlepsze warunki zycia dla Kobiet w UE)))
to juz nie bedziemy druga Japonia tylko druga Skandynawia?
wybacz, ale nie uwierze puki nie zobacze...
La Caixa przekonamy się póki co nie posiadam możliwości aby pomóc kilku dziewczyną z Włoch wrócić do Polski i tu się urządzić od nowa.P.S Szwecji i Finlandii jest mniej bezrobotnych kobiet od mężczyzn a zarobki są bardzo zbliżone
do Polski tez dotra imigranci, chocby z Ukrainy...powinnismy sie ich bac?
ja nie konkuruje z rumunami, bulgarami tak samo jak nie konkuruje z hiszpanami, francuzami czy innymi narodowosciami...po to studiowalam i po to zdobywam doswiadczenie zeby konkurowac z LUDZMI, ktorzy czasem sa lepsi ode mnie a czasem nie...tam gdzie patrza na mnie tylko jako tansza sile robocza nawet nie zagladam, czy to w hiszpanii czy to w polsce
La Caixa no i ci imigranci z Ukrainy ze względu na niskie zarobki w Polsce obiorą bogatsze kraje i Hiszpanię na pewno też wiec będziesz miał z kim konkurować zawłaszcza że Hiszpanię po długim okresie rozwoju czeka kilka lat silnej recesji .Pozdrawiam
Temat przeniesiony do archwium.
1-30 z 46
poprzednia |