ubezpieczenie samochodu

Temat przeniesiony do archwium.
Mieszkam od niedawna w Hiszpanii. Planuję kupić tu samochód. Proszę o informację dot. ubezpieczenia:
1. czy jest obowiązkowe (np. tak jak w Polsce OC - odpowiedzialność cywilna),
2. czy istnieje AC = auto-casco (ubezp. od kradzieży czy uszkodzenia auta z własnej winy)
3. w jaki sposób się to załatwia: w punkcie kupna auta: salon/aotocasión czy też na własną rękę szukając firmy ubezpieczeniowej.
4. jaka firma ubezp. jest godna polecenia?
5. podobno ubezp. auta z ważnością poza Hiszpanię jest znacznie droższe i podobno obcokrajowcy (extranjero) maja wyższe stawki ... czy to prawda?
Pozdro - xxkd
Siemka!

2 tygodnie temu kupiliśmy z chłopakiem w Hiszpanii samochód. Nie wiem czy ubezpieczenie samochodu jest w Hiszpanii obowiazkowe ale sądze że tak.... Wysokość kwoty za ubezpieczenie wynosi w granicach 600 do 1000 euro za rok ( bez AC ) w zależności od firmy ubezpieczeniowej ale przede wszystkim od tego ile lat masz prawo jazdy i iloletni masz samochód. On zapłacił 800 euro i w firmie ubezpieczeniowej Estrella ( podobno jedna z lepszych- tak twierdzą jego koledzy hiszpanie) Jesli chcesz cos jeszcze wiedziec to pytaj... Pozdro
Gratias :-)
Auto - Handa Jazz, 2006, cena ok. 12000E; mój sprzedawca powiedział pierwotnie, że PEŁNE (OC + AC) wyniesie ok. 400 E ( w jakiejś firmie internetowej, a potem po konsultacjach powiedział, ze ja jako obcokrajowiec muszę zapłacić 750 ???. DYSKRYMINACJA? Więc coś się kupy nie trzyma. U Ciebie 6[tel]E tylko za OC???
Chyba jakaś lux - nówka?
Prawo jazdy od ponad 20 lat, w PRL bez wypadku (znaczne zniżki, ale jak to przepchnąć przez hiszpańską REALITY - wziąć zaświadczenie od polskiego ubezpieczyciela, przetłumaczyć przysięgle na hiszp ... można, tylko czy jest sens ???
Nie chcę PRZEPŁACIĆ ...
Pozdrawiam, pisz bezpośrednio:
[email]
Hmmm obcokrajowiec wiecej??? ja ubezpieczalam samochod na poczatku roku, stawke zaplacilam taka jak kazdy hiszpan. OC w hiszpanii jest duzo drozsze niz w Polsce stawki 800, 1000 euro to normalne stawki. Ogolnie to ja sama nie wiem jak oni to wszystko przeliczaja , nie brali u mnie pod uwage ile lat mam prawo jazdy, wieku mojego.
Ubezpieczalismy Opla Astre III rok 2004 a prawo jazdy od 3 lat wiec dosc krotko. Wiek osoby ubezpieczajacej tez sie liczy i to bardzo. Ponizej 25 roku zycia placi sie o wiele wieksze OC dlatego wiekszosc moich znajomych Hiszpanow ubezpieczaja to na swego ojca lub matke. Dalismy 800 euro za samo OC a AC kosztuje dość sporo i z tego co wiem to mało osób ma AC ( przynajmniej jesli chodzi o obcokrajowców) A co do tej dyskryminacji to nie sadze zeby tak bylo ze placisz wiecej za ubezpieczenie skoro jestes cudzoziemcem. Bzdura! Sa takie same stawki dla wszystkich. Najwazniejsze to rocznik samochodu ( i pojemnosc) , wiek ubezpieczajacego i to ile lat masz prawko.
Masz racje!

A nawiazujac do tematu i ODPOWIEDZI...w tej ww Aseguradorze (LA ESTRELLA), mozna sprawdzic...WSZYSTKO!
http://www.arpem.com/seguros/s_falla/estrella/incendio/falla_incendio_p.html

Pzdr, Una...
Podam jeszcze raz...bo cos zle mi wyszlo...Lo siento...

http://www.arpem.com/seguros/s_falla/estrella/estrella_p.html

Pzdr, Una...
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Brak wkładu własnego