Bilbao-praca, nauka, wakacje

Temat przeniesiony do archwium.
Witam!!
Wybieram sie za miesiac do Bilbao w poszukiwaniu szczescia i pracy:)
Moze przeczyta tego posta ktos kto juz jest albo wybiera sie do Kraju Basków i kto (tak jak ja) szuka tam rodzimej duszy;)
Gdybyscie mieli jakiekolwiek wskazówki co do szukania pracy tez bede bardzo wdzieczna

Pozdrawiam wszystkich hiszpansko zakreconych;)
HEj ja mieszkam w Bilbao od pół roku i pracuje w Hotelu, ogólnie kryzyst nie jest tak widoczny jak w innych czesciach Hiszpanii ale np z mojego hotelu wywalili w sumie 4 osoby w ciagu ostatnich 3 miesiecy wiec... A Bilbao i okolice jest prześliczne! Dziwna pogoda ostatnio:) A jakiej pracy szukasz??
a jaka praca jest realnie mozliwa?:)
zalezy jakie masz doswiadczenie i umiejetnosci :)
Hej:) sorrki ze nie do końca na temat ale nie potrafię znalezć aktualnego forum na ten temat:) A wiec chciałam się poradzic:)

Pod koniec czerwca chciałabym wraz z chłopakiem i koleżanką wyjechać do Hiszpanii do pracy. Na wybrzeże Costa Brava do lloret de mar, santa susanna, malgrat de mar.. gdzieś w tych okolicach.. najlepiej w hotelu jako pokojówka lub coś w tym stylu.. Problem w tym ze nie znam jezyka ale z angielskim radze sobie calkiem nie zle mysle ze bym sie dogadała bez problemów. Czy ktos z was pracowal kiedys w hiszpanii w tych rejonach? w hotelu w barze gdziekolwiek?? Czy wiecie cos może na temat pracy w hotelach? slyszlam ze ejst ciezko i nie placa za nadgodziny (przymusowe) to prawda? w ogole jakby ktos z Was poradził mi gdzie naj lepiej szukac pracy itd. to byłabym bardzi wdzieczna! Dzieki:)
Po prawej stronie jest wyszukiwarka. Wpisz "praca", "lloret de mar", "w hotelu", znajdziesz całą masę wątków na ten temat...
Nie wiem, czy wyjazd bez znajomości języka to taki dobry pomysł. Poza tym w Hiszpanii jest obecnie duża rotacja na stanowiskach, na których nie trzeba mieć wykształcenia itp. Jest dużo zwolnień i w pierwszej kolejności będą na pewno przyjmować Hiszpanów do pracy albo osoby, które ten język znają. Zresztą spójrz z perspektywy pracodawcy, który będzie się z Tobą na migi dogadywał, dla niego to raczej nieciekawa perspektywa. Czasem trzeba spojrzeć realistycznie na świat i mierzyć siły na zamiary ;)
no tak masz racje... ale mam dopiero 8 lat nie chce tam jakiejs stalej pracy tylko cos aby dorobic przez te wakacje, a przeciez jesli dodstalabym prace np pokojowki w hotelu to dalabym sobie rade mysle. (przeciez pracodawca powinien umiec angielski? tak sadze) no a gdyby okazalo sie ze nie ma szans to zapisze sie jak naj predzej na jakis kurs z hiszpanskiego zeby chociaz jako tako sie dogadac:) aaa... powiedzcie jeszcze, jest to trudny jezyk do nauczenia sie? mam nadzieje ze nie ;)
Kurczeee pomylka:P mam 18 nascie lat a nie 8 ;)) zabraklo jedyneczki:P ;)
ja pojechalam dwa lata temu pierwszy raz do hszpanii pracowac w wakacjie bez zupelnej znajomosci jezyka wlasnie po to zeby sie tego jeyka nauczyc i pracowalam dosc szybko, ale bylam na Costa Blanca w okolicach alicante tam jest duzo pracy w wakacje bo mnostwo miejscowosci turystycznych. Z katalunia jest ten problem ze tam tez po katalonsku mowia heheh:) a co do rotacji to owszem jest u mnie w hotelu nie chca nikomu zrobic kontraktu na czas nieokreslony ale to nie twoj problem bo ty jedziesz tylko na wakacje a Hiszpania zyje z turystyki i w wakacje jest mnostwo pracy, ja ci radze jechac, poucz sie do wakacji podstawowych zwrotow i juz:)
NO dzieki za wsparcie;p bo juz zaczynalam w to watpic;)) napewno sie poczucze tych podstaw tylko wiadomo smigac w hiszpanskim nie bede nim tam pojade:)
Mam jeszcze pytanie :) Mówisz że pojechałasś do pracy do hiszpanii dwa lata temu bez znajo,mosci jezyka i prace dostałaś. A moge wiedzieć jak się o nią postarałaś? przez jakies biuro czy jechałaś w ciemno? BO ja wysłałam już maile do 4 hoteli w Santa sussanie z zapytaniem o miejsca pracy wlasnie dla mlodych ludzi na wakacje jako pokojowki itp. (oczywiscie po angielsku) i NIKT mi nei odpisal:/:/ wiec juz nie wiem co robić bo zdaje się że załatwianie pracy poprzez mail mija sie z celem.. ( w sumie to wyslalam te maile w niedziele wiec moze jeszc ze kttos odpisze, w co watpie).
pojechalam w ciemno i chodzilam od restauracji do restauracji roznoszac cv
tak najlepiej serio, na poludniu np w niektorych knajpach pracowali anglicy tylko z angielskim bo tam full amerykanow i anglikow wiecej sie nagadalam po angielsku z goscmi nniz po hiszpansku:)
a jaka ty masz tam prace?
ja teraz pracuje w hotelu i zajmuje sie organizacja zdarzen, tzn np jak ktos chce zrobic konferencje u nas w hotelu a pozniej impreze to ja z nim gadam i ustalam szczegoly i takie rozne inne pierdoly
a od czego zaczynalas,jesli mozna zapytac, tzn. na jakie stanowisko zalapalas sie na poczatku?
kelnerka w restauracjach i barmanka, pozniej w hotelu full service- heheh- kelnerstwo w gruncie rzeczy, a pozniej zmienilam mooje papiery z uniwersytetu z polski i tak jakos
hola Miseria!!
a Ty juz wymiatasz po Hiszpansku? ja po studiach jezykowych jestem wiec najpierw bede szukala w szkolach jezykowych jako lektor angielskiego (albo polskiego, hehe;) pozniej jako kelnerka czy cokolwiek w sektorze turystycznym, a pozniej to juz nie wiem gdzie.. jak Ci sie zyje w ogole? znasz tam jakis Polakow? jesli masz ochote zostaw jakis namiar na siebie to ja sie chetnie na pinxos wybiore po przyjezdzie (czyli za 2 tyg..[stres])
w razie czego moj email: [email]
Pozdrawiam i kto wie, moze do zobaczenia :)

to jak, jeszcze ktos sie skusi zeby do bilbao zawitac? :)
Hej:) Ja tez planuje wyjechać w ciemno w te wakacje i mam nadzieje, ze dopisze mi szczescie:P Mowisz, ze jest duzo pracy w hotelach...oby to byla prawda:) Studiuje hiszpanski, ale aktualnie angielski znam duuuzo lepiej i sama nie wiem jakiego jezyka uzywac jak bede szukac pracy, bo nie wiem czy odbiora moj kaleczony hiszp (ale jednak) za atut czy ang :D Mialabys moze jakies wskazowki na ten temat? Pozdrawiam :)
Jeszcze jedno...CV w jakim jezyku pisalas? :)
witam
Miseria, jak Ci sie wiedzie w Bilbao? Juz jestem tu trzeci tydzien i jakos szczescia nie mam co do znalezienia pracy. Masz moze jakies rady czy spostrzezenia, jakie sa dobre sposoby na jej znalezienie? Probuje w portalach typu infoempleo czy infojobs, kontaktuje sie bezposrednio z firmami, ale to niewiele daje. W razie jakiejs porady, bede bardzo wdzieczna
pozdrawaim
jak mi sie wiedzie? wiodło mi sie dobrze, ale własnie kończy mi sie kontrakt za dwa tygodnie i mi nie przedłużą, wiec od nowa szukanie pracy. A ty jak szukałas pracy?
Siema ja przyjechalem do Bilbao,raczej do Basauri.Mieszkalem w belfascie i pracowalem tam w hotelu jako houskipink.Moze moglabys mi pomuc w znalezieniu pracy,Znam 3 jezyki,angielski grecki,troszke hiszpanski,prosze o kontakt,nealukas2len.pl
Znalazlem prace,niebylo tak trudno jak wszyscy twierdzom,jestem moalarzem i dostalem najmniejszom stawke 13e na godzine mysle ze jest spoko.Wystarczy dzwonic i pytac sie o prace jest latwiej niz wysylac cv.pozdro
Temat przeniesiony do archwium.

»

Pomoc językowa - Sprawdzenie