Działa na satelicie Hotbird 13E. Ja mam TnK (Telewizja na Kartę). Wszystkie polskie platformy działają na Hotbirdzie i tam też jest najwięcej kanałów polskich niekodowanych. Antenę ustawia się do skutku kręcąc na boki, góra-dół i przekręcając konwerter o dany kąt. Fachowo w tej samej kolejności to azymut, elewacja i skos. W internecie można znaleźć strony gdzie można obliczyć te dane na podstawie długości i szerokości geograficznej. Ja znalazłem na szybko dane geograficzne Huelvy która jest 50km ode mnie. Wyniki: azymut 31 stopni na wschód, elewacja 42 stopnie i kąt skosu konwertera 24. Najłatwiej ustawić to ostatnie - patrząc na talerz przekręcasz zgodnie z ruchem wskazówek zegara konwerter wyobrażając sobie mniej więcej jedną czwartą kąta prostego. Jeżeli antena jest przykręcona w miarę w poziomie to można też ustawić na skali kąt wzniosu anteny 41-45. No i teraz prawo lewo :-) Najczęstszy błąd który ja też popełniłem polega na tym że o 8' na wschód jest Astra która ma bardzo mocny sygnał, bardzo możliwe że własnie masz ustawiony talerz na Astre. Ja nie mogłem zrozumieć, super sygnał a kanałów brak. Spróbuj delikatnie przekręcić antenę w prawo.
Super ustawia się antenę za pomocą tunerów satelitarnych analogowych. Wybiera się że będziemy szukać na niebie Hotbirda np i tylko tego satelity wyświetla się poziom sygnału. Kiedys pozyczyłem od znajomego taki tuner i dzięki niemu ustawiłem sobię antenę wstepnie, później zmiana i dokładniejsze ustawienie.
Trochę zamieszałem, ale moze to co napisałem coś pomoże :-)