paro

Temat przeniesiony do archwium.
hej ludziska.mam do was pytanko.czy ktos zw as wie cos na temat para.chodzi mi dokladnie o sytuacje kiedy chce wziasc cale paro od rau i oddac rezydencje.spotkal sie ktos z was z czym takim??jest to w ogole mozliwe??jesli tak wiecie moze jak to zalatwic???btylam u nas w INEM-ie ale nie umieli mi nic powiedziec.moze ktos z was mi pomoze. gory dziekuje.
Pierwszy raz słyszę o pobraniu zasiłku "na raz". Wydaje mi się że taka jest idea zasiłku że masz podaną stawkę dzienną i raz miesięcznie wypłacają ci tą stawkę pomnożoną przez ilość dni. Tak samo jest w Polsce. Są jakieś zasady i według nich jest wypłacane paro.
masz racje.ale w tym wszystkim chodzi o to zeby pozbyc sie obcokrajowcow z hiszpani.to jest pomysl ministerstwa pracy.wiem ze ludzie tak robia ale....nie mam pojecia jak i gdzie.dlatego sukam pomocy
Rzeczywiście, można pobrać "paro acumulado", ale to tyczy się tylko obywateli krajów nie należących do Unii Europejskiej, z którymi Hiszpania ma podpisane porozumienie dwustronne o pomocy społecznej. Należy wrócić wtedy do swojego kraju w ciągu 30 dni, wraz z krewnymi przebywającymi w Hiszpanii, i nie wracać w ciągu najbliższych trzech lat.
Obywatel Unii jest w Hiszpanii poniekąd "u siebie", więc myślę, że taki pomysł odnośnie "comunitarios" nie byłby zgodny z prawem.
Dobrze pisze Agniecha! (Pozdrawiam!)
Ale...moze interesuje cie inna opcja...
Pobierac co miesiac hiszpanskie paro...w Polsce?
To chyba jest mozliwe ;-)
Ewunia80, tienes 2 posibilidades. Leelo aquí:

Formularz E 301: http://pup.wabrzezno.ibip.pl/public/?id=65423

Formularz E 303: http://pup.wabrzezno.ibip.pl/public/?id=65424

Suerte.
Hej, ja od czterech lat pracuje w hiszpanii na Ibizie przez 3-4 miesiace w roku (tylko w lecie) i mam przepracowane juz ponad 365 dni ogolem i nigdy nie bralem zadnego zasilku. Moze mi ktos powiedziec jakie trzeba spelniac warunki zeby dali mi jakis zasilek i zebym nie musial sie nigdzie stawiac ani podpisywac, tylko zebym pojechal do Polski i dostawal kase. Jakie dokumenty musze miec? Aha i jakis koles mi powiedzial ze zeby dostac Paro to trzeba najpierw odbyc VACACIONES ktore przysluguja? Bardzo prosze o pomoc.
musisz miecprzepracowany minimum rok w ciagu 6 lat,zakladajac ze nie pobierales zasilku w tym okresie,istnieje mozliwosc otrzymania paro za mniejszy okres niz jeden rok ale to juz sprawa indywidualna kazdego miejscowego uzedu w danym rejonie gdzie mieszkasz.dokumenty potrzebne to certyfikat z ostatniego miejsca pracy i dokument z biora pracy/INEM/ wypelniony przez ciebie nazywa sie on/SOLICITUD DE PRESTACION CONTRIBUTIVA/taki zielonkawy papier otrzymasz go na miejscu.no i oczywiscie twoje dokumenty DNI tarjete lub paszport o dowod osobisty ,nie wiem czym sie poslugujesz w hiszpanii.co do urlopu ,to prawda na certyfikacie z zakladu pracy ostatnia rubryka to wlasnie punkt mowiacy o niewykozystanym urlopie i wtedy jezeli firma wpisze ci jakas tam liczbe to musisz tyle dni odczekac zanim nabierzesz praw do kasy co nie zmienia faktu ze musisz sie zarejestrowac....mozna to obejsc w ten sposob -popros pracodawce zeby w to miejsce wpisal 0 i sprawa jasna a te zero to jest zgodne z prawem ,nadmienie ze ta rubryka musi byc wypelniona czy masz urlop czy nie nie moze byc pusta bo dokument bedzie niewazny.
hej, dzieki za odpowiedz i pomoc. mam jeszcze kolejne pytanie, czy musze byc zameldowany w hiszpanii? w hiszpanii posluguje sie albo paszportem albo numerem NIE zalezy czego chca. Kontrakt konczy mi sie 30 wrzesnia a samaolot do polski mam 7 pazdziernika, czy uda mi sie zalatwic wszystkie papiery do tego czasu i bede mogl pobrac paro? no i jak to jest z wzywaniem do podpisu? prosze o szybka odp.
nie musisz byc zameldowany ale przy rejestracji musisz podac jakis hiszpanski adres pod ktory bede przychodzily dokumenty np decyzja o przyznaiu ci para.takze dobrze zastanow sie czyj adres podasz.dokumenty powinienes zalatwic w ciagu jednego dnia takze powinienes ze wszystkim zdazyc.piersze paro przyznaja ci po miesiacu.ja np rejestrowalam sie pod koniec lipca a pierwsze paro dostalam 10 wrzesnia.z podpisem jest roznie.w wiekszosci urzedow masz co 3 mc.u nas w almonte roznie z tym bywalo.ja mam co 3 mc ale moja kolezanka miala co 2 tyg.to wszystko zalezy od humoru osoby tam pracujacej.moze teraz juz sie pozmienialo.w kocu wakacje sie skonczyly.
Tzn ze na polski dowod osobisty normalnie moge isc do biura is skladac paiery bo mnie tutuaj w pracy strasza ze jesli nie bede siedzial w hiszpanii to mi zabiora to paro. Druga sprawa jesli podam jakis hiszpanski adres to przychodza papiery i co sie z nimi potem robi, trzeba cos odpisac odeslac? Bardzo prosze o pomoc bo nie wiem czy jest sens skladac wnioski. Aha jeden z kolegow powiedzial mi tez ze jest mozliwosc podpisywania przez internet, ktos o tym slyszal?
Witam!
Jest możliwość podpisywania sie przez internet , ale oni sprawdzaja czy ten podpis został zlozony z Hiszpanii.
A co do korespondencji to nie ma zadnych poleconych listow ktore ty osobiscie masz odbierac lub cos im odsylac.
po pierwsze nikomu nie chwal sie ze chcesz paro odbierac w polsce tzn z konta hiszpanskiego,po drugi musisz miec kogos kto odbierze korespondecje otworzy ja aaaa zaznaczam nikt tego nie zrobi mam nadzieje bez pelnomocnictwa bo niestety hiszpanie sa na to bardzo uczuleni wiec ja osobiscie np zrobilbym to ale tylko z pelnomocnictwem bo wrazie czego potem kiedys bedziesz sie tlumaczyl np ze nie wiedziales ze cos przyszlo ja odebralem i nie powiedzialem rozumiesz.?musisz dac komus takie ale zaznaczam warto,bo euro do zlotowki poki co stoi spoko.nie daj sie nabrac na piekne slowka ze w polsce tez mozesz odbierac paro ,,ok mozesz ale dostaniesz tyle ile w polsce w twoim rejonie sie nalezy nie wiem ile to jest 500zl czy mniej smieszne nie gdzie tu dostaniesz okolo 900e.co do czasow skladania podpisow to juz w momecie rejestracji bedziesz wiedzial i tu sa schody bo tak naprawde to zalezy nie od kogos kto ci to daje tylko od kategorii do jakiej cie zalicza ,nieprawda jest ze odbywa sie to na zasadzie ,temu dam tak a temu tak,zalezy to od wieluczynnikow ,np wiek,czas pracy w jednym zakladzie ,ilosc katraktow w okresie nabycia praw do paro,zawod,plec,stan cywilny.....mam nadzieje ze tego nie zagmatwalem ..og jest tak skladaj papiery biez to co daja lec do polski zalatw kogos kto cie powiadomi o ewentualnym wezwaniu do podpisu ,odbyciu kursu czy czegokolwiek i tak wyjdziesz na tym lepiej niz w zlotowkach nawet jezeli masz latac co miesiac to po kosztach zostaje ci jakies 400e a to jest puki co 1600zl ciezko jest nawet tyle zatrobic pracujac .pozdro i powodzenia jakies pytania to na [gg] pytac o kepera
witam wszystkich
mam sprawe,od lutego jestem na paro ktore konczy mi sie 18 pazdziernika, tzn:okres za ktoru mi placa... i tu mam do was pytanie termin na wsztawienie sie mam 26 paz. jestem w pol. co sie stanie jesli nie wstawie sie do podpisania??
czy beda jakies skutki finansowe??
a i ostatnio slyszalem o dodatkowych wyplatach , tzn, po zakonczeniu okresu w ktorym placa mozna ubiegac sie o nastepne zapomogi..czy ktos z was juz miaj cos z tm wspolnego??
nie wiem czy oplaca mi sie leciec... dajcie znac jak cos wiecie na ten tamat
pozdrawiam;)
co do daty ostatniego podpisu ,nie przejmuj sie tym poniewaz to jest data wyznaczona z automatu juz po terminie paro,np moj kolega dostal tylko na pol roku ale i tak komputer wpisal mu na rok daty mniej wiecej sa zalezne od daty pierwszej rejestracji.jezeli chodzi o druga czesc pytania to musisz podacwiecej szczegulow bo np jest taka opcja pomocy nazywa sie pomoc dla rodzin po zakonczeniu paro ale musisz spelnic pewne warunki tzn posiadac dzieci zameldowane,w momencie kiedy przyznawali ci paro,w hiszpanii byc zonatym i meldunek tak jak z dziecmi,dostaje sie to na 4 miesiace od ostatniego wplywu paro na kato jest to okolo 450e ale zaznaczam musi bycto rodzina i miec minimum jedno dziecko do 2,jezeli jest powyzej 2 dzieci podlega innemu przepisowi tzn,na kazde dziecko przypada kwota okolo roznica podana przezemnie moze byc w granicach 155.okolo 150e na dziecko kazde nastepne.ale chcac to dostac musisz byc na podpisaniu ostatniego terminu.nie kus sie na podpis elektroniczny bo po pierwsze musisz wystapic o tzw dni elektroniczne a pozatym podpis w necie za pomoca polskiego dostawcy neta dyskwalifikuje podpis,mozna ominac to przyspieszajac podpis z powodu naglego i pilnego krotko terminowego wyjazdu do polski ale roznica nie moze przekraczac okolo 10dni roboczych.moze jednak zaistniec sytuacja ze urzednik przesunie termin ale nie do tylu tylko do przodu wtedy mamy klopot musi isc ktos kto zna dobrze jezyk i potrafi lekko omotak np kobiete za biorkiem
mala korekta,,,,zasilek dodatkowy przysluguje juz dla osoby co utracila prawo do zasilku nie musi posiadacdzieci ale musi byc w zwiazku zalegalizowanym i ta osoba musi przebywac(byc zameldowana)na terenie hiszpanii kwoty sie nie zmieniaja dla takiej rodziny to okolo 400e i nie zmienia sie tak kwota znacznie dla rodzin do 2 dzieci reszta jak wyzej opisalem,przepis wszedl w zycie od lipca tego roku i nalezy upomniec sie w to bo nie wszyscy pracownicy inem posiadaja informacje aktualne na ten temat ...niestety hiszpanie nie sa zbyt rozgarnieci co do przepisow nawet urzednicy lepiej isc i podac konkretne przepisy paragrafy,niestety nie moge wszystkim podaac konkretnych przepisow bo jest ich tak duzo zalezy wszystko indiwidualnie od kazdej rodziny,ma ty znaczenie szereg uwarunkowan np.ilosc osob na utrzymaniu czas pracy w hiszpanii,zawod,ilosc kontraktow ,rodzaje kontraktow itp.
na stronie inemu pisza ze zasilek dodatkowy przysluguje tylko gdy masz dzieci, gdy jedynie meza nie dadza ci dodatkowego, jak jest?
czyli mi nie przysluguje..no nic...
hmm, tylko dalej nie mam jasnosci co do finansów: kasa wplywa mi na kontookolo 10mkazdego miesiaca i teraz tak, niby zasilek przysluguje mi do 18.czyli uzbierala by sie jakas tam kwota, ale jak nie wstawie sie na podpis 26 , to pewnie mi ich nie przesla...
a jak to jest z tym podpisem pzrez siec??
ok ,z polski odpada,ale zawse moze ktos za mnie to zrobic qw hisz..tylko jak to sie robi??czy nie musialem wczesniej wystapic o taka mozliwosc??
z tym podpisem to jest tak musisz posiadac dni elektroniczne wiec trzeba je najpierw uzyskac zglaszajac sie telefonicznie po cite previa tak jak dni tylko inna jest procedura potem przyznawania tego dni no i oczywiscie sa roznice w roznych czesciach hiszpanii np.jedni robia to na policji inny rejon robi to w miniterstwie jakims tam inni w uzedzie statystycznymdanego miasta musisz sprawdzic w necie jest to dovbrze opisane po prostu podajesz tam gdzie mieszkasz i dalej stronka wyjasni gdzie i dokogo i w jakim czasie
od tego roku wszedl ten zasilek dla rodzin bezdzietnych rowniez ale musicie oboje nie pracowac,lub jedno jest na bezrobotnym bez prawa do zasilku.jest jeszcze dodatek dla rodzin od trabajador de sociales tez roznie przyznawany i na okres do 4 miesiecy.okolo 130e na osobe miesiecznie
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Pomoc językowa