Studia w Madrycie (rezydent, nie erazmus)

Temat przeniesiony do archwium.
Witam.
Wybieram się powoli na studia w Madrycie, mieszkam tutaj rok i w przyszłym chciałbym zacząć naukę. Nie wiem jednak od czego zacząć. Czytałem info na stronie UCM i UNED, ale jest tego tak wiele, że nie ogarnąłem do końca. Poza tym te informacje się trochę różnią. W końcu trzeba zdawać prueba de acceso czy nie?
Wiem jakie papiery mam złożyć, ale nie wiem gdzie. Mogę bezpośrednio na wybrany uniwersytet czy na UNED na calle Juan del Rosal? Od czego mam w ogóle zacząć? Mam im dać oryginał/kopię mojej matury czy najpierw iść gdzieś z maturą do tłumaczenia/wyliczania ocen? W informacji jest napisane ogółem dla wszystkich krajów unii a każdy z nich się jednak trochę różni. Powinienem też złożyć kopię moich świadectw z liceum? Ile się płaci za to wszystko?
Przeczytałem za dużo informacji na raz, teraz nie wiem zupełnie o co chodzi, tego jest za dużo. Pewnie jak się zorientuję jeszcze w ciągu najbliższych dni na kilku innych forach hiszpańskich czy stronach internetowych to ogarnę, ale wiadomo, wolałbym zasięgnąć info u jakiegoś Polaka, bo Hiszpanie mają zupełnie inną drogę przyjęcia na swoje uniwersytety niż obcokrajowcy.
Nie musisz zdawać PAU, ale w UNED wydają credencial tylkona podstawie ocen z przedmiotów na poziomie podstawowym i ocen z lo.

Te dokumenty:
1. Fotocopia del DNI o pasaporte

2. Fotocopia compulsada del título, diploma o certificado que constituya el requisito de acceso general a la universidad en el sistema educativo correspondiente (Orden EDU/1161/2010, de 4 de mayo del Ministerio de Educación (BOE 7 de mayo de 2010))

3. Fotocopia compulsada de la certificación académica de los dos últimos cursos de la educación secundaria, o de los tres últimos en aquellos sistemas educativos donde la duración del último ciclo sea superior a dos años.

Los estudiantes procedentes del sistema educativo británico que hayan cursado en otro sistema educativo las enseñanzas anteriores equivalentes al General Certificate of Secondary Education (GCSE), deberán acreditar el título o certificado correspondiente a las enseñanzas cursadas.
4. Copia del impreso de inscripción* en la UNED con el resguardo bancario correspondiente al pago de los precios públicos de verificación de estudios europeos para el acceso a la universidad (ejemplares nº 1 y nº 2 de este impreso validados y sellados on-line o por cualquier Oficina de la Red Banco Santander)

PRECIOS PÚBLICOS DE LA VERIFICACIÓN DE ESTUDIOS EUROPEOS (y otros) PARA EL ACCESO A LA UNIVERSIDAD (2012)

Tasa ordinaria ... 46,21 euros

Tutaj to dostarczasz:
UNIVERSIDAD NACIONAL DE EDUCACIÓN A DISTANCIA
SECCIÓN DE ACCESO II (ACCESO UE)
Calle Juan del Rosal, 14 (CIUDAD UNIVERSITARIA)
28040 MADRID - ESPAÑA

Tylko z tymi fotocopias copulsadas to w Twoim przypadku nie muszą być chyba potwierdzone jeśli im możesz pokazać oryginały.

A potem jak Ci wydadzą credencial to robisz preinscripcion, tylko nie wiem w Andaluzji można zrobić online, myślę,że w Madrycie też.
O, dzięki wielkie ;)
Niedługo lecę na urlop do Polski i chcę zabrać ze sobą wszystko co będę potrzebował, dlatego pytałem. Wezmę oryginały i kopie w razie czego. Ale gdzie mam potwierdzić ich prawdziwość? Iść do szkoły po pieczątkę? Bo o ile pamiętam to kopię matury dawali razem z oryginałem, ale świadectwa już nie kopiowali, więc będę musiał sam to zrobić.
Ja na maturze i tak nie zdawałem nic rozszerzonego. Mam j.polski, j.angielski i WOS na ponad 80% a matematykę na ponad 40% to chyba nie będę miał problemu z dostaniem się?

Tak, słyszałem że preinscripcion można robić przez internet.
Jeszcze raz dzięki za info :)
Las compulsas de las fotocopias de los documentos que debe presentar en la UNED pueden ser realizadas en los Centros Asociados de la UNED (no en áulas o subcentros, hable previamente con su Centro), o en Registro General, C/ Bravo Murillo, 38 1ª planta, o en cualquiera de las Unidades del Centro de Atención al Estudiante en Madrid (Avda. del Brasil, 26, Paseo Senda del Rey 7, o C/ Juan del Rosal 16). También podrán realizarse en las Consejerías de Educación de las diferentes Embajadas de España y en las Embajadas/Consulados de los diferentes países en España (en estos casos también es imprescindible que hable previamente con ellos para confirmar la posibilidad)

Ja zrobiłam tak, że poszłam do tej consejeria de educacion w Warszawie z moimi oryginalnymi świadectwami i z normalnymi kopiami xero i mi tam przybyły pieczątkę i ta Consejera to podpisała, 10 min to trwało i za free, ale z tego co tam piszą w ESP jest wiecej opcji, żeby to zrobić.
Aha, i tu masz progi punktowe w Madrycie http://www.ucm.es/?a=menu&d=[tel], jak widać wszystko zależy od kierunku. Nie wiem jak UNED wylicza ten credencial, ale na pewno najważniejsze są wyniki z podstawowej matury.
1. Idziesz do UNEDu ze swoim świadectwem maturalnym, świadectwem 2 i 3 klasy liceum lub dwóch ostatnich klas technikum i dowód osobisty - zabierasz ze sobą kopie jak i oryginały.
2. Loguje się człowiek na stronie UNEDu, babki są tak sympatyczne ,że zrobią to za Ciebie w dwie minuty, akurat mi to zrobiły :)
3. Drukujesz tam papier idziesz do banku , płacisz, wracasz z tymi swoimi dokumentami i potwierdzeniem zapłaty.5
4. Babki wklepują Twoje wyniki do komputera drukują i ya esta. Masz ten swój papiereczek.
5. Preinscripción odbywa się czerwiec-lipiec i idziesz na dowolny uniwerek, wybierasz ilość kierunków tyle ile Cię interesuje, bla bla bla wszystko wypełniasz etc etc, polecam mieć numer NIE zrobiony bo debile nie wiedzą ,że Polska jest w UE i robią problemy jak robisz wszystko na dowód.
6. Drukujesz tam ten papier i idziesz z tymi papierami Twoimi matura świadectwa i papier z UNEDu i już. Polecam na wszelki wypadek mieć tłumaczenie przysięgłe Twoich świadectw bo niektóre uniwersytety to chcą.
7. Matricula jest pod koniec lipca jakoś tak i wtedy uzupełniasz dokumentacje etc.
8. NIE ZGUB KOPII PREINSCRIPCIÓN BO MOŻE CI URATOWAĆ MIEJSCE NA UNIWERKU. Tzn jeżeli oni zgubią twoje papiery i będą Ci np wmawiać ,że wcale papierów nie składałeś (a masz wystarczającą ilość pkt żeby się dostać a nie ma cię na liście) to Ty masz kopie żeby im udowodnić ,że jednak błąd jest ich. No to tyle by było :)
Hej,
czy te oceny ze świadectw są bardzo brane pod uwagę czy bardziej liczy się matura ?
Waszym zdaniem ciężko jest się tam dostać na studia humanistyczne?
Wg. mnie łatwo oprócz anglistyki i administracji.
Cytat: hotshot
Wg. mnie łatwo oprócz anglistyki i administracji.

Akurat na anglistykę tzn estudios ingleses wcale nie jest się trudno dostać, na complutense dostawali się ludzie ze średnią od 5 także super niska średnia.

Butek1233 wcale nie jest się trudno dostać na studia, akurat nawet teraz jak jest kryzys to może nawet i jest łatwiej wejść na studia bo ludzi po prostu na studia nie stać.
LICZY SIĘ TYLKO MATURA !
A wiecie może jak są przeliczane polskie punkty na hiszpańskie?
Na Administración y Dirección de empresas tez latwo sie dostac, ale duzo trudniej utrzymac.
Ludzie wybieraja ten kierunek bo ma niska srednia, okolo 5-5,5 ; myslac ze to humanistyczny to musi byc latwy, ale nie daja sobie rady z ksiegowoscia itp i czesto po 1ym roku z 80 osob zotaje 30 osobowa grupka.

Trudno jest sie dostac na medicina, enfermería y wszystkie ingenierías.

Zawsze gdy ktos ma nizsza srednia, mozna zrobic parte especifica, do 4 egzaminow extra, ktore podwyzsza srednia i nie sa az tak trudne.

Pozdrawiam
MADRYT: Zwolnił się pokój samo centrum-10 min pieszo od Plaza del sol (oszczędź na transporcie!!!), metro 5 min, sklepy, restauracje....Internet, pralka, pełne wyposażenie kuchni. TANIO! CZYSTO!! SPOKOJNIE!!- współlokator całymi dniami pracuje ;) Jeśli chcecie więcej info piszcie [email] albo tutaj :D Saludos
Na Estudios ingleses rowniez jest sie latwo dostac, podobnie jak na Administración y Dirección, tak jak pisal Zaragozano, jednak tutaj tez bardzo duzo ludzi odchodzi, nie sa w stanei zdac wszystkich egzaminow, badz nie maja wymaganego poziomu.
Temat przeniesiony do archwium.

« 

Życie, praca, nauka

»

Pomoc językowa - tłumaczenia